16. 2. 2018

Guillermo del Toro: jeho pět nejlepších filmů!

Ponořte se s námi do filmů talentovaného režiséra. Který z nich máte nejraději?

hlavní obrázek

Guillermo del Toro je bezesporu nadaný režisér a díky němu máme možnost vidět skutečně dobré filmy. Vždy se jeho tvorba vyznačuje něčím neokoukaným, originálním a poutavým. Pár jeho nejlepších filmů jsme pro vás vybrali, abyste měli možnost si je připomenout. Pochopitelně se nám sem nevešlo vše. Pokud máte nějaký oblíbený film tohoto režiséra, a zde se neobjevil, určitě se nám o něm zmiňte v diskuzi pod článkem. Zároveň, jestli jste už všechny jeho filmy viděli, máte možnost aktuálně zajít na jeho nejnovější film Tvář vody.

Blade II (Blade II)



Datum premiéry: 22.3.2002
Rozpočet: 54 mil.$
Celosvětové tržby: 155 mil. $

Hodnocení
IMDB 6,7/10
Rotten Tomatoes 57%
kfilmu.net 78%

Když Blade (Wesley Snipes) v předchozím dílu opustil svého nejlepšího přítele Whistlera (Kris Kristofferson), měl za to, že je mrtvý. Došlo však ještě k něčemu daleko horšímu. Whistler byl infikován upířím virem. O tom však Blade nemá ani tušení. Našel si nového společníka, který si říká Scud (Norman Reedus) a je expertem na antiupíří zbraně všech typů. Společně křižují nocí a zdá se, že je likvidace upírů baví více než kdykoli předtím. Jako blesk z čistého nebe je tak zasáhne zpráva, že Whistler je zadržován kdesi v Praze a není na tom zrovna nejlépe. Blade neváhá ani sekundu, protože přijít na pomoc příteli je pro něj samozřejmost, i když to znamená proniknout hluboko do týlu nepřátelských linií. Boj s nemilosrdným protivníkem začíná a Praha se brzy zalije krví…

Hellboy (Hellboy)



Datum premiéry: 30.3.2004
Rozpočet: 66 mil.$
Celosvětové tržby: 99,3 mil. $

Hodnocení
IMDB 6,9/10
Rotten Tomatoes 81%
kfilmu.net 79%

Hellboy (Ron Perlman) byl během druhé světové války přivolán na Zemi šíleným Grigori Rasputinem (Karel Roden), aby se stal poslem apokalypsy. Ze spárů nebezpečného zločince jej však zachránil zakladatel tajného Úřadu pro výzkum paranormálních jevů (Ú.V.P.J.) profesor Broom (John Hurt), který jej poté vychoval jako svého vlastního syna a pomohl mu rozvinout jeho výjimečné schopnosti. Hellboy se navzdory svému temnému původu zařadil k bojovníkům na straně dobra.

V Ú.V.P.J. se Hellboy stal součástí zvláštní rodiny, do níž kromě něj a Brooma patří také telepatický „mořský muž“ Abe Sapien (Doug Jones) a půvabná Liz Sherman (Selma Blairová), která disponuje schopností pyrokineze. Všichni dohromady tvoří hlavní obrannou linii před Rasputinem, který chce získat Hellboye zpět do své moci a využít jeho sil, aby mohl rozpoutat armageddon.

Faunův labyrint (Pan's Labyrinth)



Datum premiéry: 29.12.2006
Rozpočet: 19 mil.$
Celosvětové tržby: 83,2 mil. $

Hodnocení
IMDB 8,2/10
Rotten Tomatoes: 95%
kfilmu.net 86%

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých.

Pacific Rim – Útok na Zemi (Pacific Rim)



Datum premiéry: 12.7.2013
Rozpočet: 190 mil.$
Celosvětové tržby: 411 mil. $

Hodnocení
IMDB 7/10
Rotten Tomatoes 71%
kfilmu.net 71%

Pacific Rim rozhodně nebude pro vás žádná neznámá, jelikož se do kin pomalu a jistě blíží druhý díl a marketingový nátlak určitě nevynechal ani vás. Prvního dílu jsme se dočkali v roce 2013 a poprvé jsme ochutnali náš svět zmítaný útoky monster, které se k nám drali přes hlubokou průrvu uprostřed Tichého oceánu. Jelikož svět na druhé straně je obsáhlý a populace těch netvorů je docela alarmní, rozhodnou se lidi proti útočníkům pořádně obrnit. A šli na to logicky. Monstrum zastaví jedině monstrum. A tak jsme svědky soubojů těchto nepřátelských tvorů a mechanických robotů, které ovládají samotní lidé.

Film nějakou hlubší myšlenku postrádá a i samotný svět provázaný s tím od příšer není ničím zajímavým. Co se týče ale efektů, soubojů a pořádného nářezu – to film splňuje na jedničku. V tomto směru má film co ukázat a proto se není čemu divit, že v kinech vydělal dvojnásobek. Dvojka nás čeká příští měsíc, kterou žel už nebude režírovat Guillermo del Toro, ale Steven S. DeKnight.

Purpurový vrch (Crimson Peak)



Datum premiéry: 15.10.2015
Rozpočet: 55 mil.$
Celosvětové tržby: 74,6 mil. $

Hodnocení
IMDB 6,5/10
Rotten Tomatoes 71%
kfilmu.net 72%

Na Purpurovém vrchu stojí dům, kterému je lepší se vyhnout. Nezvané návštěvníky odrazuje zlověstnou krvavou barvou okolní půdy a děsivými tajemstvími, jež prosakují z jeho bortících se zdí. Otázkou je, co se stane s návštěvníky, které jeho majitelé pozvou. Geniální režisér Guillermo del Toro, který dokáže všechny vaše noční můry naservírovat v krásném filmovém balení, natočil další snímek, u kterého se budete zároveň bát a žasnout nad krásou a dokonalostí každé scény. Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat.


Který z filmů máte nejraději? Nebo tu nějaký chybí? Dejte nám vědět!

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 4 příspěvky v diskuzi
Anomálie
hodně dávno
Hellboy a Pacific Rim jsou dobré filmy, mají něco do sebe, no úplná špička to není. Na Purpurový...
Esgalnor
hodně dávno
Faunův labyrint je nepřekonanetlnej, neuvěřitelně silný film.
Janca.W
hodně dávno
To jo, ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si na něj vzpomenu. U Faunova labyrintu ale...