13. 1. 2018

Top filmy herce Matta Damona - které hodnotíte nejlépe?

Ani v novém roce nebudeme o tohoto herce ochuzeni. Připomeňte si s námi jeho nejlepší filmy.

hlavní obrázek

V českých kinech se aktuálně vysílá nový sci-fi snímek, kde hlavní roli ztvárnil herec Matt Damon. Určitě budete souhlasit s námi, že bezpochyby patří mezi herecká esa dnešní doby. Čtyřiceti sedmi letý herec za svůj život ztvárnil bezpočet rolí, a proto při zaznění jeho jména se nám každému vybaví jiná jeho postava. Schválně, koho jste si vybavili vy? Byl to snad nedávný neohrožený Mark Watney uvězněný na Marsu? Nebo spíš si pod jeho jménem představíte Linuse Caldwella z Dannyho parťáků? Převážná většina z vás si ho asi spíš představí jako Jasona Bournea, ale tento talentovaný herec toho svým divákům nabízí víc, mnohem víc.

Dnes se podíváme na jeho nejlepších deset filmů, kde jako herec rozhodně zazářil. Žebříček není seřazen námi či podle kritiků. Seřadili jsme ho podle vás, našich věrných uživatelů. Souhlasíte s ním? Nebo byste nějaké filmy vyměnili?

1) Zachraňte vojína Ryana (87,9%)

Rozhodně musíme začít filmem, který pomohl jeho hereckou kariéru odstartovat. Ano, mluvíme o známém a úspěšném válečném snímku Zachraňte vojína Ryana. Film stvořen režisérským gigantem Stevenem Spielbergem proměnil pět nominací na Oscary a hned po premiéře se stal velmi oblíbeným mezi kritiky, ale i diváky. Tento silný příběh o vylodění v Normandii a záchraně jednoho vojína se stal legendou ve filmovém světě. Matt Damon si zde pochopitelně zahrál vojína Ryana a vedle něho můžete vidět například Toma Hankse, Vin Diesela, Adama Goldberga, Edwarda Burnse či Teda Dansona. Válečný film z roku 1998 splňuje všechny předpoklady dokonalého filmu a není se proto čemu divit, že okupuje první místo v našem žebříčku.

2) Bourneovo ultimátum (87,8%)

Matt Damon kromě zcela vážných rolí dokázal zabrouzdat i do akčnějšího žánru. V něm samozřejmě naprosto exceloval coby agent bez minulosti Jason Bourne. Roli nekompromisního špiona si zahrál celkem čtyřikrát a pokaždé ze sebe vydal maximum. Poslednímu dílu, kterého jsme se dočkali v roce 2016, se do našeho seznamu prodrat nepodařilo, a proto prvenství nejlépe hodnoceného dílu z této oblíbené série patří Bourneovu ultimátu. Kromě vysokých hodnocení obdržel třetí díl i několik cen. Konkrétně tři Oscary a k tomu i dvě ceny Britské Akademie.

3) Skrytá identita (85,9%)

Matt Damon si za svůj život zahrál po boku spousty jiných výrazných herců, ale když se spojil v roce 2006 s další hereckou legendou Leonardem DiCapriem, vzniklo z toho výtečné kriminální drama. Film vyprávějící o Billym Costiganym (Leonardo DiCaprio), který jako tajný policista je pověřen infiltrovat zločineckou síť a naproti němu je Colin Sullivan (Matt Damon), jenž má naopak infiltrovat policejní složky, si získal po celém světě mnoho příznivců.Film si odnesl mimo jiné i zlatou sošku za nejlepší film. Kromě výtečných hereckých výkonů, které ke kvalitě filmu také rozhodně přispěly, měl za všechno největší zásluhu samotný režisér Martin Scorsese (Vlk z Wall Street , Letec, Prokletý ostrov …). Oscar za nejlepší režii se nerozdává přeci jen tak.

4) Dannyho parťáci (85,8%)

Film na čtvrtém místě není snad ani třeba moc představovat. Legendární Dannyho parťáky z roku 2001 zná určitě každý filmový divák. Snímek je nejenom zajímavý svou náplní, ale také přeplněný hollywoodskými hvězdami. Těch se v něm mimo jiné objevilo tolik, že se zřekly svých klasických honorářů, aby rozpočet filmu nevystoupal do nezměrné výše. Kromě Matta Damona jsme ve filmu mohli vidět například Geogreho Clooneyho, Brada Pitta či Julii Roberts. V tomto případě žádná filmová ocenění snímek nedostal, ale diváky zaujal natolik, že jsme se dočkali rovnou dvou pokračování a v budoucnu uvidíme i dívčí verzi nazvanou Debbie a její parťačky.

5) Marťan (84,3%)

Nesmíme samozřejmě zapomenout zmínit jednu z dalších výrazných rolí tohoto herce. Sci-fi snímek Marťan je poměrně mladým filmem, který je na světě teprve tři roky a díky vašemu vysokému hodnocení je vidět, že Matt Damon svou zářivou kariéru nemá ještě zdaleka za sebou. V přelomovém filmu od dalšího skvělého režiséra Ridleyho Scotta se nám ztvárnil jako astronaut Mark Watney, jehož příběh by se dal připodobit k příběhu Robinsona Crusoeho. Navzdory tomu, že v písečné bouři málem zahynul a posádka ho nechala na pospas osudu, se musí postarat sám o sebe na velmi nepřátelském území a najít způsob jak dát Zemi nějakým způsobem vědět, že je na stále naživu. Velice skvěle provedené sci-fi sice ani jednu ze sedmi nominací na Oscary neproměnilo, ale divácký hlad po vesmírném dobrodružství to dozajista nasytilo. Možná si v souladu s tímto filmem vzpomenete na nelogické udílení cen Zlatých glóbů, kdy film proměnil nominaci na nejlepší film – muzikál nebo komedie. Také se snažíte si námi vzpomenout, jestli jste se u sledování řehtali smíchy či jste prsty bubnovali do rytmu?

6) Dobrý Will Hunting (83,8%)

Dobrý Will Hunting, psychologické drama z roku 1997 vypráví o dvacetiletém geniálním matematikovi, který při uklízení na bostonské univerzitě vyřeší náročný matematický příklad, jenž zůstal na tabuli. Film plný životních rozhodnutí a osudu mladého Willa Huntinga dokázal najít věrné příznivce na celém světě. Kromě skvělého hereckého výkonu v podání hlavní role se Matt Damon podílel na vytvoření filmu napsáním scénáře, na kterém pracoval společně s dalším známým hereckým esem dnešní doby, Benem Affleckem. Oba dva za scénář k snímku obdrželi Oscara. V rámci ocenění ale nekončíme. Kromě Matta Damona a Bena Afflecka má jednu z významnějších rolí ještě jeden skvělý herec, který už není mezi námi. Robin Williams nás opět přesvědčil, že jeho herecká kariéra je to nejlepší, co mohl ve svém životě dělat a ukázal nám to v tomto konkrétním filmu. Jeho důvtipnost a improvizace srší v každé scéně. Nejznámější je asi scéna, kde Sean (Robin Williams) vypráví o své „prdící“ ženě. Tato celá scéna byla zrodem pouze čisté improvizace. Není se tedy čemu divit, že i Robin Williams si za svou „vedlejší“ roli odnesl dvě ocenění.

7) Bournův mýtus (83,4%)

Pokud jsme zmínili, že se do našeho žebříčku dostal Jason Bourne hned několikrát, není proto žádným překvapení, když sedmé místo patří právě druhému dílu z této série. Dva roky po úspěchu prvního dílu zvaném Agent bez minulosti přišla dvojka, která si kvalitu akčního snímku udržela a byla diváky přijata stejně pozitivně. Změna režiséra od prvního dílu pravděpodobně celé sérii prospěla, jelikož tento díl a i třetí (Bourneovo ultimátum) má na svědomí jeden muž, Paul Greengrass. Od něho můžete například znát Kapitána Phillipse či čtvrtý díl z této akční série Jason Bourne. Paul Greengrass sice za svůj život už několik ocenění za své filmy obdržel, avšak Bournův mýtus nebyl ani na žádnou cenu nominován. V tomto směru mu udělal radost jen třetí díl, který dostal hned několik cen.

8) LEGENDA O SLAVNÉM NÁVRATU (83%)

Kromě akčních snímků si zahrál Matt Damon i ve sportovním žánru. Legenda o slavném návratu vypráví o mladíkovi jménem Rannulph Junuh, který se s golfovou holí musel snad narodit. Osud mu ale nepřál a kvůli povolávacímu rozkazu musel vše opustit a jít bojovat v I. světové válce. Z ní se ale vrátil jako úplně někdo jiný a opouští svou milovanou dívku, přátele, dům a obklopuje se lidmi, kteří prožili to samé. Jak ale samotný název filmu napovídá, bude se muset vrátit, i když to není nic jednoduchého. Toto sportovní drama jsme měli možnost zhlédnout v roce 2000. Film vznikal pod povedením Roberta Redforda a ve snímku si kromě Matta Damona zahrál i Will Smith a Charlize Theron.

9) Agent bez minulosti (81,3%)

Jedné bouřlivé noci vyloví italská rybářská loď z moře muže, spíš mrtvého než živého. V zádech má kulky a pod kůží štítek s číslem bankovního konta ve švýcarské bance. Víc nic. Když se mu konečně vrátí vědomí, nic svým zachráncům o sobě nedokáže povědět. Trpí naprostou ztrátou paměti. Postupně zjišťuje, že ovládá bojová umění, domluví se v několika jazycích a že si poradí s každou zbraní. To signalizuje velice nebezpečnou minulost. Ale kdo a proč ho chtěl zabít, si vybavit nedokáže. Tak nám začínal první díl slavné série o Agentu bez minulosti. Poděkovat samozřejmě můžeme Mattu Damonovi, který svou roli přijal velice vážně a dlouho se na ni připravoval, ale také režiséru Dougu Limanovi (Barry Seal: Nebeský gauner , Na hraně zítřka …), který dokázal poutavě knižní předlohu převést na velká plátna.

10) TALENTOVANÝ PAN RIPLEY (80,8%)

Dnešní žebříček složený vašimi hodnoceními končíme thrillerem z roku 1999, kde si kromě Matta Damona zahrál i Jude Law, Gwyneth Paltrow a Cate Blanchett. Snímek vznikl podle románu americké autorky Patricie Highsmithové z roku 1955, ale toto zpracování není jediné. Stejný film bylo možné zhlédnout už od roku 1960 s Alainem Delonem. V našem snímku se za zámožného přítele vydává už Matt Damon, který svým mladickým vzhledem, ale také hereckým umem zahrál svou roli naprosto dokonale. Film byl sice několikrát nominovaný na Oscary, ale ani jednu nominaci nedokázal obhájit. To samozřejmě nevadí, jelikož obyčejní diváci si k němu cestu našli a to je to nejdůležitější.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 1 příspěvek v diskuzi
Janca.W
hodně dávno
Matt Damon je pro mě herec nesporných kvalit, který si ale k mému srdci cestu úplně nenašel....