4. 1. 2018

Nejočekávanější premiéry měsíce ledna!

Nový rok, nový měsíc a spousta nových filmových premiér. Na kterou vyrazíte vy?

hlavní obrázek

Vítejte u naší rubriky, která se vám snaží přiblížit filmové novinky přicházející do našich kin. Nemůžeme vás samozřejmě o filmové premiéry ochudit ani v novém roce. Jak si určitě vaše bystré oči všimly, dočkali jsme se mírné změny. Rubrika nyní bude vycházet jednou měsíčně. Pokud se teď pravidelným čtenářům orosilo čelo a nevěřícně se šklebí do svých monitorů, věřte, že se není čeho obávat. Filmy máme rádi a tak se vždy zaměříme převážně na všechny premiéry, které v daném měsíci započnou svou pouť v našich kinech a vás by mohli do jisté míry zajímat. Jedna věc se ale nezměnila. Po vás chceme, abyste i vy nám řekli, na kterou novinku do kina vyrazíte, ať už sami, s rodinou či přáteli. Rádi se totiž vámi necháme inspirovat.

Rok 2017 je minulostí a určitě všem z nás přinesl filmy, které se nám zapsaly do mysli a staly se našimi oblíbenými. Co ale letošní rok? Troufám si tvrdit, že by nás mohl ještě víc překvapit než jeho předchůdce. Musíme si počkat. Už ale první měsíc v novém roce přináší celkem několik zajímavých premiér, které byste si mohli v přítmí kin vychutnat. Dokonce tu máme i snímky, které jsou nominované na Zlaté glóby a rozhodně své nominace vyhrají. Ať už si vyberete jakýkoliv z nich, nebo i nějaký mimo tohoto seznamu, přeji vám jen ten nejlepší filmový zážitek.

Kolo zázraků (Wonder Wheel)



Datum premiéry: 4.1.2018
Režie: Woody Allen
Obsazení: Kate Winslet, Juno Temple, Justin Timberlake, Jim Belushi
Očekávání redakce: 60%

První novinkou potěšíme milovníky režiséra Woodyho Allena, který si sice pro svůj další film vybral ohraný příběh, ale dokázal ho naplnit velice zvučnými jmény. Největším tahákem je samozřejmě neodolatelná Kate Winslet, která si zde zahrála bývalou herečku jménem Ginny, jejíž manželství už dáno není procházka rájem. Manžel Humpty není nejenom žádným fešákem, ale tak trochu holduje alkoholu a dokáže být i hrubý. Kromě toho všeho raději tráví čas se svými parťáky na rybách než se svou milovanou ženuškou. Aby toho nebylo málo, tak se objeví jeho dcera z prvního manželství, která se namočila do něčeho nekalého a musí se ukrývat před gangstery a FBI. To by snad stačilo. Nebo ne. Přidejme si k tomu mladého a pohledného plavčíka s tváří Justina Timberlakea, kterého Ginny potká, a máte z toho celovečerní film.

Kolo zázraků není rozhodně nejlepším filmem tohoto měsíce, ale svým obsazením a i zajímavým pohledem na problémový život ženy jménem Ginny si zaslouží naší pozornost. Je pravdou, že Woody Allen natočil spousty filmů a bezpochyby velké množství kvalitních. Čas od času ale nepřichází s ničím novým a občas zapadne do stereotypu. I tak se ale může jednat o příjemný film.


Odnikud (Aus dem Nichts)



Datum premiéry: 4.1.2018
Režie: Fatih Akin
Obsazení: Diane Kruger, Denis Moschitto
Očekávání redakce: 80%

Jak samotný název další novinky napovídá, začátkem ledna se můžeme těšit i na evropský film, konkrétně na německo-francouzský. Novinka se možná jmenuje Odnikud, ale rozhodně někam směřuje – nominace na Zlaté glóby (nejlepší zahraniční film). Šance proměnit tuto nominaci je skutečně vysoká.

Katja žije velice spokojený život, ale proto její příběh na plátna uveden nebyl. Katja totiž ztratí při bombovém útoku manžela a svého syna. Musí se nejenom vyrovnat s touto životní ztrátou a náhlou prázdnotou v jejím životě, ale na povrch zároveň vyplývá spousta otázek a proto se Katja rozhodne vzít věci do svých rukou. Kromě zajímavého příběhu by nás měl čekat životní výkon herečky Diane Kruger, která za svou roli byla oceněna. Silný příběh protkaný výtečnými hereckými výkony – skvělá kombinace.


Velká hra (Molly's Game)



Datum premiéry: 4.1.2018
Režie: Aaron Sorkin
Obsazení: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner
Očekávání redakce: 80%

Když už máme konečně pořádnou zimu a nechybí ani sníh, bylo by fajn přijít s nějakou tematickou novinkou. Ale nestane se tak. Sice Velká hra budí dojem sportovně založeného filmu, protože příběh je o profesionální lyžařce jménem Molly Bloom. My se ale nezaměříme na její sportovní kariéru, spíš na jiné odvětví jejího života. Molly kromě výtečného ovládání lyží zjistila, že jí jde docela dobře poker a tak si otevřela několik tajných heren, kde se scházeli vysoce postavení lidé a utráceli své těžce vydělané prachy. To samozřejmě přináší nejen vysoký zisk a nesmírnou zábavu, ale také mnoho problémů a těžkostí.

Ve filmu si střihlo roli hned několik významných herců. Molly nám ztvárňuje Jessica Chastaina a dále se zde objeví Idris Elba či Kevin Costner. Dalším lákadlem je to, že film vychází podle skutečných událostí. Prvotní ohlasy mluví o slušné podívané a režijní debut Aarona Sorkina je jenom chválen. Kromě nominace na Zlaté glóby se dokonce mluví i o Oscarech!


Nejtemnější hodina (Darkest Hour)



Datum premiéry: 11.1.2018
Režie: Joe Wright
Obsazení: Gary Oldman, Lily James, John Hurt
Očekávání redakce: 80%

První měsíc nového roku je snad plný jen nominovanými snímky. Následující novinka není žádnou výjimkou. Zde padla nominace Zlatých glóbů za nejlepšího herce – Gary Oldman. Ten si v novince Nejtemnější hodinka zahrál Winstona Churchilla na počátku 2. světové války. Mluví se o silném zážitku při sledování Churchilla, který se musel postavit nejenom svým nepřátelům za hranicemi, ale i lidem kolem sebe. Pokud vás světové dějiny příliš nezajímají, i tak zkuste na film zajít, jelikož se mluví stále dokola o tom samém – Gary to zahrál dokonale.


Zmenšování (Downsizing)



Datum premiéry: 11.1.2018
Režie: Alexander Payne
Obsazení: Kristen Wiig, Matt Damon, Neil Patrick Harris
Očekávání redakce: 70%

Přelidnění se stává větším problémem, než bychom si uvědomovali. A proto tvůrci rádi na toto téma natáčí filmy. V loňském roce jsme se dočkali poměrně zajímavého sci-fi 7 životů, kde se problém vyřešil „zmražením“ dětí. Zde máme poněkud jiné a humánnější řešení. Norští vědci totiž přišli na to, jak vás zmenšit – konkrétně na nějakých 15 centimetrů. Pokud tento proces podstoupíte, stanou se z vás milionáři (váš skutek bude dobře ohodnocen) a hlavně hrdinové, jelikož posloužíte lidstvu. Není to lákavá nabídka?

My sledujeme život dvou manželů, které si zahráli Matt Damon a Kristen Wiig. Jejich manželství tak trochu stagnuje. Normální lidé by si na obnovení svého vztahu pořídili například dítě, štěně, nebo se přestěhovali. Safrankovi, (nikoliv Šafránkovi!) jsou jedním z těch párů, co se raději nechají zmenšit. Co by ale osud nechtěl. Když se Paul (Matt Damon) probudí bez vlasů, malinký a zkontroluje si, zda má své nádobíčko, zjistí, že jeho milovaná manželka z projektu vycouvala. Rozhodně lepší si to uvědomit dřív, než když jste jak mravenec. Srandou je to, že proces se nedá vrátit. Paul se ale i tak ponoří do zcela nového světa a začne se na život dívat trochu jinak – od podlahy. Velice zajímavá novinka, která nejenom láká na sci-fi prvky, ale také řeší rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi.


Coco (Coco)



Datum premiéry: 18.1.2018
Režie: Lee Unkrich, Adrian Molina
Obsazení: Miguel a jeho rodinka
Očekávání redakce: 90%

Teď zajásají děti, nebo milovníci animovaných filmů, jelikož se k nám konečně dostal Miguel a jeho říše mrtvých. Animák Coco si odbyl premiéru v Americe už v listopadu minulého roku a k nám se dobelhal až teď. My jsme si ale rádi počkali, protože se na něj hodně těšíme. Mladý chlapec Miguel, který si rád zahraje na kytaru a zabrouká si (není mu to ale přáno), se nějakým způsobem dostane do říše mrtvých. To už samo o sobě nabízí spoustu možností, jak si užít bezkonkurenční zábavu, ale k tomu všemu ještě mladý kluk odhalí skutečný příběh jeho rodiny. Čeká ho nejenom dobrodružství, ale také spousta rozhodnutí a překvapivých odhalení.

Coco byl hned dvakrát nominovaný na Zlaté glóby. Nejprve na nejlepší animovaný film (jak jinak) a na nejlepší originální píseň. Nemusíme se ale řídit jen kritiky a stačí zabrouzdat mezi názory obyčejných diváků. Ti mluví o velice krásné a příjemné pohádce, s dobře napsaným scénářem a vtipnými momenty. Bude skutečně Coco nejlepší pohádkou loňského roku? Stane se snad nejlepším animákem, který letos navštíví naše kina? Toto si nemůžete nechat ujít.


Tři billboardy kousek za Ebbingem (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)



Datum premiéry:18.1.2018
Režie: Martin McDonagh
Obsazení: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish
Očekávání redakce: 90%

Samotný název této novinky vám asi nic neřekne, ale věřte, že toto je jeden z kandidátů nejen na Zlaté glóby, ale i na zlatého plešouna a rozhodně má novinka ambice se stát nejlepším filmem roku 2017! O co jde? Ve filmu sledujeme herečku Frances McDormand v roli matky Mildred Haynesové, které zavraždili její milovanou dceru. Samozřejmě je nejlepší nechat vyšetřování na policii, pokud teda nejste akční hrdinná máma, která nakope zadek zločinu, ale když se vyšetřování vleče skoro několik měsíců a nikdo vám nedá uspokojivou odpověď, je to celkem frustrující. Proto se Mildred rozhodne pronajmout si tři billboardy (ano, teď už vám ten název dává smysl) kousek před městem, kam vylepí tři kontroverzní vzkazy. Ty jsou samozřejmě adresované šéfovi místní policie, kterého si zahrál Woody Harrelson. Tím ale nekončíme.

Vzkazy moc polici nepodnítí k horlivější činnosti, ale naopak se díky tomuto nápadu Mildred dostane s ní do křížku. A aby těch vyhrocených situací nebylo málo, do všeho se vloží ještě další policista, Sam Rockwell, jenž je tak trochu mamánek se sklonem k násilí. Nemusíme dál napovídat, že Mildred to nebude mít vůbec jednoduché. Film v Americe měl premiéru už v listopadu minulého roku, takže můžeme s klidným srdcem říci, že se jedná o kvalitní podívanou. Všichni si novinku vychvalují. Možná i vy byste měli dát šanci této krimošce s černým humorem.

Pokud jste nedávno četli článek o nominacích na Zlaté glóby, tak jste si určitě všimli, že právě tato novinka jich má několik. Všechny najdete zde.


Labyrint: Vražedná léčba (The Maze Runner: The Death Cure)



Datum premiéry: 25.1.2018
Režie: Wes Ball
Obsazení: Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster
Očekávání redakce: 60%

Jak vám samotný úvodní obrázek napověděl, v lednu se k nám vrací stará známá parta z Labyrintu. Jedná se už o třetí díl této série, která volně vychází z té knižní. Když píšu volně, myslím tím hodně volně! A v tom je vlastně to kouzlo, jelikož ani čtenáři neví, jak příběh dopadne, protože jsme se od knižní předlohy už v druhém díle (Spáleniště) odklonili. Přes to, vrací se k nám známá parta složená ze sympatických hrdinů a k tomu si přidejte pár dalších nových.

Po útěku z nebezpečného labyrintu a po útěků přes Spáleniště nastává lehká změna. Naši hrdinové tentokrát nebudou utíkat, ale budou se chtít dostat dovnitř. Jejich cílem je Poslední město, labyrint řízený organizací Z.L.S.N. A tím skončíme jednou pro vždy. Teda, snad… Nejedná se sice o nějaký filmový klenot, ale pokud patříte k fandům Thomase a Teresy, třetí díl vás rozhodně nezklame.


Všechny prachy světa (All the Money in the World)



Datum premiéry: 25.1.2018
Režie: Ridley Scott
Obsazení: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Christopher Plummer
Očekávání redakce: 80%

Poslední novinkou, kterou jsme dneska vměstnali do užšího okruhu, je velice očekávaný film od Ridleyho Scotta. Určitě je vám název filmu povědomý, protože i u nás jsme film zmiňovali v souladu se skandálem herce Kevina Spaceyho a následných přetočení scén s ním. To je ale minulost, Kevin nemá na rukou želízka, takže se zaměřme raději na film. Podobně jako u skoro každé dnešní novinky, tak i Všechny prachy světa mají ambice zaútočit na Oscary. Nebo to alespoň Scott tvrdí. Ať to dopadne jakkoliv, nominace v rámci Zlatých glóbů už padly.

Ve filmu sledujeme únos šestnáctiletého Johna Paula Gettyho III, které si zahrál Charlie Plummer. Jak už u únosů bývá zvykem, visí ve vzduchu otázka výkupného. Milující matka Gail (Michelle Williams) by samozřejmě za svého syna zaplatila cokoliv, ale přesvědčit Johnova dědečka Gettyho, který prostředky na zaplacení výkupného má, je docela oříšek. Takový oříšek, že se musí Gail obrátit na Gettyho poradce (Mark Wahlberg), aby ji pomohl. Už jen z trailerů je poznat, že se bude jednat o skvělou záležitost a naše návštěva kina by měla být povinností.


Nevybrali jste si, i když o tom pochybuji, ani jeden film, který byste chtěli navštívit ve vašem oblíbeném kině? V lednu jde do kin samozřejmě víc filmů než jen těch několik, které se dostaly do užšího výběru. Pokud preferujete například české filmy, tak od 4. 1. můžete zajít na novou pohádku od známého režiséra Zdeňka Trošky s názvem Čertoviny. Raději komedie? Doporučuji novinku od Filipa Renče Zoufalé ženy dělají zoufalé věci s herečkou Klárou Issovou. Premiéra je 18. ledna.

Vy, kteří máte v oblibě akční snímky, mohu vřele doporučit Cizince ve vlaku, kde si hlavní roli zahrál Liam Neeson. A určitě se mezi námi najdou i tací, kteří se rádi při sledování filmů bojí a ti mohou zajít na čtvrtý díl ze série Insidious s podtitulem Poslední klíč, jenž má premiéru 4. ledna. A nemůžeme pro milovníky komornějších filmů zapomenout zmínit novinku S láskou Vincent – film natočen kombinací hraného filmu a olejomaleb, a Na konci světa, který vypráví příběh milostného vzplanutí mezi anglickým farmářem a rumunským migrantem.

Jak vidíte sami, je toho skutečně hodně. A teď jste na řadě vy. Který film si rozhodně nechcete nechat ujít?

Seznam všech lednových premiér.

BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vás každý měsíc informuje o aktuálních novinkách, které budou mít v našich kinech premiéru.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!