14. 12. 2017

BRK: Pozvedněte meče! Poslední z Jediů přišel do našich kin!

Osmá epizoda je tu. Půjdete na ní do kina, nebo dáte přednost jiné novince?

hlavní obrázek

Týden utekla jako voda a máme tu znovu čtvrtek, což znamená další várku aktuálních novinek, které budou od dnešního dne k vidění v našich kinech. Konec roku se nezvratně blíží, ale na kvalitě to není vůbec poznat. Naopak! Troufám si tvrdit, že nejočekávanější sci-fi tohoto roku přišlo právě až teď. Není asi třeba chodit kolem horké kaše a rovnou mohu prozradit, že samozřejmě mluvím o dalším dílu epické ságy Star Wars. Pokud i vy už chcete konečně sedět v kinosále a užít si další fantastickou jízdu, ta možnost dnes přišla – pokud jste tedy nezašli na nějakou předpremiéru.

Kromě tohoto velkofilmu, který pravděpodobně přebere ostatním filmům diváky, do kin přichází další čtyři zajímavé a žánrově jiné novinky. Je pochopitelné, že ne všichni z vás se ztotožňujete s ostatními, kteří Star Wars očekávají několik měsíců, a proto se i na ty „menší“ novinky společně podíváme. Jdeme na to, a vy nám nezapomeňte dolu napsat, na kterou novinku se chystáte vy. Půjdete s davem na Star Wars, nebo o víkendu na vašem lístku do kina bude jiný název filmu?

Star Wars: Poslední z Jediů (Star Wars: The Last Jedi)



Proč na film zajít?
Začneme raději tím nejočekávanějším, jelikož stejně převážná většina z vás by rovnou srolovala stránku na tuto novinku. A je to pochopitelné. Po sedmičce, která sice nalákala do kina masy lidí, ale příběhově byla přijata celkem vlažně, přichází konečně díl, jehož zpracování by mohlo přinést něco nového a neokoukaného. Určitě budete se mnou souhlasit, že Síla se probouzí nepřinesla nic zajímavého a originálního, pouze nové postavy a dokázala vyvolat nostalgický pocit. A právě Poslední z Jediů už stojí na svých vlastních novou. Postavy nám jsou známé a dokázali jsme si k nim vytvořit pouto. Luke Skywalker dostává větší prostor a budeme svědky nejenom ohromující akce, ale i vnitřních soubojů, o které se převážně postará Kylo Ren a Rey. Bude velmi zajímavé sledovat vývoj těchto postav.

Star Wars: Poslední z Jediů je nejdelším dílem z celé série. Chápu, že to není zrovna zárukou kvalitního filmu, ale budeme mít dostatek času na rozvíjení zajímavého příběhu. Už k nám doběhly první ohlasy a jsou více než nadšené! Jak zahraniční, tak i tuzemské předběžné recenze film chválí a dokonce padají výroky, že se jedná o nejlepší díl ze všech natočených. To jsou hodně silná slova! Bude tomu skutečně tak? Ať vás při sledování provází síla!

O čem film je?
Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti.

Očekávání redakce: 80%


Manželka a manžel (Moglie e marito)



Proč na film zajít?
Druhá novinka k nám přichází z nedaleké evropské země. Země krásná, těstovinami a pizzou oplývající. Po troše zabrouzdání do zeměpisu jste asi všichni pochopili, že druhá novinka je italská komedie. I když pizza chutná snad všem, otázkou je, zda tato nová komedie s tuctovým příběhem dokáže ještě někoho oslnit. A mohla by. Když se dokáže šablonovitý příběh dobře natočit, hlavně vtipně, dostaneme zajímavý film, který by nám mohl utkvět v paměti. A ukázky slibují, že bychom se bavit mohli.

Manželku a manžela nám představuje režisér Simone Godano, což je pro nás naprosto neznámý člověk. Zajímavější jsou ale hlavní protagonisté. Manželku si střihla Kasia Smutniak, kterou například můžeme znát z úspěšného italského snímku Naprostí cizinci. Jejího manžela ztvárnil Pierfrancesco Favino. Možná vám toto krkolomné jméno nic neřekne, ale když si ho u nás na webu vyhledáte, spousty filmů jste s nim určitě viděli.

Komedie přinese rozhodně spoustu klišé a její příběh sám o sobě není moc originální, protože toto téma jsme mohli už několikrát vidět. Bude ale zajímavé, jak se s tím Italové poperou. Prý je to celkem svižná a příjemná komedie. Jen prvotní nadšení, či skutečně kvalitní komedie?

O čem film je?
Vztah dlouholetých manželů, uznávaného neurochirurga Andrei a ambiciózní televizní moderátorky Sofie, se ocitne v krizi. Po nevydařeném experimentu se manželé probudí v těle toho druhého. Přinuceni prožívat každodenní život svého partnera mají možnost vidět svůj vztah z úplně jiné perspektivy. Pomůže jim tato neobyčejná situace zachránit manželství?

Očekávání redakce: 60%


Obávaný (Le Redoutable)



Proč na film zajít?
Z italské komedie se lehce přehoupneme o kousíček vedle do Francie, konkrétně do žánru životopisného. Tento neoblíbený žánr, pokud se teda nejedná o nějakou aktuální hvězdu, kinem lehce prošumí, ale své diváky si najde. Sice obtížněji, jelikož film dávají jen v několika málo kinech, ale najde.

Jean-Luc Godard (o něm je ten film) patří k nejuznávanějším francouzským režisérům a jeho část života nám na plátna převedl Michel Hazanavicius. Mladou verzi Godarda si zahrál herec Louis Garrel a dle prvních dojmů se toho ujal velice dobře. Životopis natočený podle biografie Godardovi ženy se pyšní zajímavým zpracováním kariéry tohoto režiséra. Poznáme nejenom jeho práci, ale také jeho povahu, vlastnosti a jeho vztah k ostatním lidem, převážně k jeho ženě. Obávaný klasickou diváckou vrstvu nezaujme, ale dají mu šanci milovníci životopisů, či rovnou ti, kterým jméno tohoto režiséra něco říká.

O čem film je?
Paříž, rok 1967. Jean-Luc Godard natáčí snímek La Chinoise s Anne Wiazemsky – ženou, se kterou se později ožení. Krize, kterou však vzápětí projde, ho zásadně promění: ze slavného filmaře se stává maoistický umělec, stejně nepochopený jako nepochopitelný.

Očekávání redakce: 50%


Out (Out)



Proč na film zajít?
Předposlední novinkou, jejíž název vám nic neřekne a zdlouhavá synopse se nechce nikomu číst, se z komornějšího prostředí nedostaneme. Out je totiž maďarsko-česko-slovenské drama a zároveň se jedná o režijní debut Györgyho Kristófa. Toto sociální drama je jasnou volnou jen pro fajnšmekry a ti ve filmu pravděpodobně i objeví Judit Bárdos, jejíž tvář je v této novince asi to nejznámější.

O čem film je?
Otřepané přísloví „Každý konec je začátkem něčeho nového“ nebylo nikdy tak trefné jako v případě padesátníka Ágostona, Slováka maďarského původu, který přijde o práci a nechávaje rodinu za sebou, vyráží na sever, směr Pobaltí, hledat nové zaměstnání a zároveň si pořádně zarybařit. V lotyšském přístavu však na něj coby nového svářeče nečekají zrovna s otevřenou náručí, spíš naopak, a to jsme teprve na začátku jeho nepředvídatelné, mírně posmutnělé, avšak nikoli skličující odysey plné bizarních setkání. Vůbec první slovenský film zařazený do canneské sekce Un Certain Regard v novodobé historii země zve na cestu po východní Evropě plnou fantaskně-pitoreskních, hořkých i vtipných epizod. Svůj velmi specifický pohled na stav společnosti v postkomunis­tických zemích vypráví režisér Kristóf v rafinovaně koncipovaných, často úchvatných filmových obrazech, které výrazně podtrhují snovou náladu charismatického debutu.

Očekávání redakce: 40%


Thelma (Thelma)



Proč na film zajít?
Přehled dnešních novinek zakončíme trochu hororovou atmosférou. Teď nemám na mysli to, že z mladé slušné holky se na vysoké škole stane potížistka, feťačka, alkoholička a zamiluje se do holky. To je spíš horor pro její rodiče. Zajímavější je, že novinka pochází z Norska. A jak dobře víme, severská dramata patří k těm lepším a to nejen ponurým prostředím, ale i díky příběhům. A my zde naštěstí nebudeme sledovat čistě jen život jedné puberťačky, které tvrdá výchova zamávala s životem. Máme očekávat trochu nadpřirozena, trochu té děsivosti. Takže žádné teen drama. Uvidíme, co se z toho vyvine, ale hned po Star Wars je to druhá nejočekávanější premiéra tohoto týdne.

O čem film je?
Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentova­nějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier.

Očekávání redakce: 70%


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních filmových novinkách. Dejte nám vědět, na jakou novinku zajdete vy!

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!