23. 11. 2017

BRK: Tátové jsou doma. Už zase!

Dneska pouze čtyři filmy s nepříliš vysokým očekáváním. Dokážeme v nich pro nás najít něco zajímavého?

hlavní obrázek

Vítejte u našeho předposledního přehledu novinek v tomto podzimním měsíci. I dnes vám přinášíme aktuální filmy, konkrétně čtyři, které mají od dnešního dne premiéru v našich kinech. Určitě znáte ty nabouchané týdny plné žhavých novinek, které vám nedávají spát a nevíte, na který film zajít jako první. Ty týdny, kdy kina praskají ve švech a lidé utrácejí svou výplatu za vstupenky. Znáte? Tak tento týden mezi ně nepatří …

Hráči se smrtí

Nemusíte být študovaní a mít před a za jménem desítky titulů, abyste pochopili, že hrát si se smrtí není zrovna dobrý nápad. K našemu potěšení jsou mezi námi i lidé, kterým žádná nezodpovězená otázku nedá spát a musí na ni najít odpověď. A díky jejich odvaze (či bláznovství – záleží na úhlu pohledu) dostaneme občas solidní hororovou podívanou. Platí to ale i u této novinky?

Možná by se hodilo si připomenout, že aktuální Hráči se smrtí nejsou tak úplně novým nápadem, ale remakem. Když totiž zapátráme do nedávné doby, pro některé doba s dinosaury a mamuty, tak najdete stejnojmenný film z roku 1991. Kromě slavných jmen, jako je například Kevin Bacon, či Julia Roberts, se film pyšní i skvělým hodnocením a jednou nominací na Oscary. A letošní Hráči se smrtí? Ti se pyšní velkým kulovím. Například na Rotten Tomatoes má novinka 5%, což je fakt málo. I tak se ale našli lidé, které film bavil a třeba se mezi ně zařadíte i vy. Přeci jenom to působí záhadně a nové zpracování relativně neznámého filmu by mohlo pro většinu lidí být zajímavé.

Očekávání redakce: 50%

V mysteriózním thrilleru se skupina studentů medicíny snaží získat odpověď na otázku, zda existuje život po smrti. Opakovaně se dostávají do stavu klinické smrti, avšak stále nebezpečnější experimenty si na každém z nich vybírají svou daň…

Táta je doma 2

Táta je znovu doma, nebo spíše děda je doma? A jak sakra může hrát Mel Gibson otce Marka Wahlberga, když je jen o patnáct let starší? Jeho postava asi v pubertě poštovní známky nesbírala. Ale zpět k filmu. Pokud vás jednička z roku 2015 (u nás 2016) bavila, dvojka by na úspěch předcházejícího dílu mohla navázat. V zahraničí má totiž stejně mizerné hodnocení jako jednička. A to je vlastně záruka toho, že to už horší být nemůže. Pokud se na soukromou válku mezi dědečky a tatínky vydáte, dejte nám vědět, jak se povedla. My na našem webu hodnotíme první díl přívětivěji než okolní svět a to konkrétně až 63%. Překoná tuto pomyslnou hranici aktuální dvojka?

Očekávání redakce: 40%

V pokračování úspěšné komedie o dvou otcích v jedné rodině rozčeří již poklidnou hladinu příjezd dvou svérázných dědečků. Jednoho laskavého, plného emocí a empatie (John Lithgow) a druhého, který je jeho opakem – drsného a mužného (Mel Gibson). A to prostě nemůže skončit bez následků.

Doma je tady

Předposlední novinkou tohoto týden je rakousko-české drama, které je zároveň režijním debutem Terezy Kotyk. Pokud vás samotná synopse nenavnadila, možná vás přinutí navštívit kino další dvě známější jména. Tou první je Markéta Irglová, jenž stvořila pro tento film hudbu, a druhou je Petra Bučková, která má na starosti hlavní ženskou roli. Ji můžete znát například z filmů Pohádky pro Emu či Úkryt v zoo. Co vlastně přesně očekávat se říci nedá, jelikož prvotních ohlasů moc není, ale těch pár hodnotí Doma je tady celkem obstojně. Možná se tedy jedná o nejzajímavější premiéru tohoto slabého týdne.

Očekávání redakce: 50%

Hannah žije s matkou, českou imigrantkou, a malým bratrem v bývalé olympijské vesničce v Innsbrucku. Jednou se vloupá do moderní vily, kde žije osamělý Max – a vloupává se tam zas a znova, zkoumá chladný domov cizího muže. Postupně se rozvine bezeslovná komunikace prostřednictvím předmětů, které zde oba přesouvají.

Sbohem děcáku

Stejně jako minule, i dnes tu máme jednu novinku, u které se moc rozepisovat nemusíme. Tuzemský dokument jasně cílí na diváky, ktere toto téma upřímně zajímá a chtějí se z dokumentu přiučit něčemu přínosnému. Logicky žádné ohlasy zatím nejsou, ale tento náš dokument je typickým příkladem toho, že dostanete to, pro co si do kina zajdete. Pokud vás zajímá, nemůžete sáhnout špatně. I tak bychom neměli novinku hodnotit jen podle názvu a synopse, i když spoustě lidem tento námět nic neřekne a novince se vyhnou obloukem.

Očekávání redakce: 30%

Dokumentární film sleduje časosběrnou metodou příběhy tří dětí, které opustily “děcák” a staví se na vlastní nohy. Sledovali jsme jejich cestu více jak čtyři roky. Měli stejnou startovní čáru, ale jejich cesty nabraly strmý a odlišný směr. Jak se sotva plnoletý člověk bez zkušenosti života v rodině dokáže zařadit do společnosti? Snažili jsme se zaznamenat klíčové okamžiky na jejich cestě, zásadní rozhodnutí, pády i vítězství. Často stále se opakující a bolestnou variaci na touhu někam patřit. Lze odpustit své matce, která v dětství tolik ublížila? Jak silné je krevní pouto? Dokáže se ani ne osmnáctiletý kluk proměnit v zodpovědného otce, který uživí rodinu? Je vůbec možné zbavit se od mala přisuzovaných nálepek jako je “problémový cikán” a nepropadnout se do pekla závislostí?

Dokument reflektuje problematiku ústavní péče v České republice, která je na předním místě v Evropě v počtu dětí umísťovaných do ústavů, téma romské identity a rasismu, ale také téma identity obecně. Jak se člověk, který je na světě už od dětství úplně sám, a ještě k tomu se odlišuje barvou kůže, musí naučit v naší společnosti žít a přežít?


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních filmových novinkách. Dejte nám vědět, na jakou novinku zajdete vy!

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 1 příspěvek v diskuzi
cale
hodně dávno
Určitě si zajdu na Táta je doma