9. 11. 2017

BRK: Nastupte si! Orient expres vyjíždí!

A možná vyřešíte vraždu! Přehled aktuálních novinek je tu. Kterou zhlédnete vy?

hlavní obrázek

Listopad nám pokročil, a i když v kinosálech se stále ozývá křik Thora s novým fešáckým sestřihem, přináší nám tento podzimní měsíc plno jiných zajímavých premiér. Za zmínku z minulého týdne rozhodně stojí Zabití posvátného jelena, kde jsme zjistili, jestli jste novinku už viděli, že se nejedná o dokument pojednávající o lovu vysoké zvěře, ale o plnohodnotný thriller s hororovými prvky, jenž učaroval nejednoho diváka. Pokud jste tento film s Colinem Farrellem a Nicole Kidman viděli, dejte nám vědět, jak se vám líbil. No a my jdeme na aktuální novinky, jejichž počet se dnes zastavil na čísle pět.

Vražda v Orient expresu

Začneme hned nejočekávanější novinkou tohoto týdne. Krimoška z pera Agathy Christie to nebude mít vůbec lehké. Datum premiéry se totiž trefil mezi Thora a Ligu spravedlnosti, což jsou velkofilmy, jenž všem ostatním filmům diváky lehce vezmou. Naproti tomu, ne každý je zvědavý na mega a giga blockbustery s hrdiny v elasťácích! A právě na to Vražda ve vláčku spoléhá. Atmosféra, mnoho podezřelých, zápletka, ale hlavně spousta sedaček obsazena slavnými herci. A že ta jména jsou hodně zvučná! Prvotní ohlasy mluví o skvělé podívané, fantastické kameře a hlavně, což asi zajímá milovníky knihy, nedělá film knižní předloze ostudu. A to se jen tak nevidí.

Očekávání redakce: 80%

Agatha Christie je jednou z nejslavnějších a nejprodávanějších spisovatelek všech dob a příběh třinácti cestujících podezřelých z vraždy a zároveň uvízlých v luxusní vlakové soupravě Orient expresu patří mezi její nejznámější detektivky. Jejího nového zpracování se ujal režijně i herecky oceňovaný režisér Kenneth Branagh, který se zároveň ujal role nejvýznamnější – detektiva Hercule Poirota.

Fantastická žena

Druhá novinka, jejíž název ve vás určitě evokuje, že se jedná o další film podle komiksové předlohy, ale není tomu tak, je Fantastická žena. Tato novinka je vysoce oceňované zahraniční drama, které bylo nominováno na několik cen a jednu i proměnilo. Konkrétně na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu a to Stříbrného medvěda za nejlepší scénář. Takže můžeme očekávat kvalitní snímek, ale rozhodně to není téma pro každého, proto se v sedačkách kin očekává jen cílová skupina, která Fantastickou ženu dokáže upřímně ocenit. Podle prvotních komentářů lidí, co film viděli, bychom ale měli být spokojeni.

Očekávání redakce: 60%

Marina, servírka a zpěvačka, a Orlando, starší muž, se do sebe zamilují a plánují společnou budoucnost. Orlando však náhle onemocní a následně umírá. Coby transžena je Marina nucena bojovat nejen s Orlandovou rodinou, která je přesvědčena, že Marina nese za jeho smrt zodpovědnost, ale i s předsudky svého okolí, jež její sexuální identitu považuje za cosi nenormálního a zvráceného. A především za právo být sama sebou.

Maxinožka

Ani tento týden se neobejdeme bez animované pohádky. I když se nový belgicko-franzcouzský animák snaží o něco originální, po zhlédnutí ukázek rychle pochopíte, že to tak není. Přesto se vychvaluje vizuální stránka a celkem vtipné provedení. Všem je jasné, že Maxinožka zapadne pod návalem dalších animáků, ale jako jednorázovka by mohla posloužit dobře. Návštěva kina tedy jen s dětmi! Aspoň rodiče nemusí vymýšlet odměnu na víkend za dobré známky a vezmou své ratolesti na pohádku. Přeci jenom, kdo by nechtěl být Lesním mužem, že ano!

Očekávání redakce: 50%

Náctiletý outsider Adam se vydává na dobrodružnou cestu, aby odhalil záhadu svého dávno ztraceného tatínka, jen aby zjistil, že to není nikdo jiný než legendární Lesní muž!

Tom of Finland

Předposlední novinkou tohoto týdne je životopisné drama o umělci jménem Touko Valio Laaksonen, který měl pseudonym Tom of Finland. Ať už vám to něco říká, či nikoliv, berte v potaz, že tento Touko ve své době strašně riskoval, jelikož tenkrát ve Finsku byla homosexualita zakázána a hrozili vám velkém tresty. Tom se ale nenechal odradit a nakonec se v USA začátkem 60. let stal gay ikonou. Jeho kresby se staly známé po celém světě! (pokud vás zajímá, jak vypadaly, dají se na netu najít) A tak je logické, že se jeho příběh dostal až na velká plátna a film nám režíroval Dome Karukoski. Film sám o sobě není ničím šokujícím a spíše se mluví o průměrném zpracování, které nabídne několik hluchých míst, ale vše vynahradí příběh inspirovaný Toukovým životem, jenž nebyl vždy jen o radostech. Je to jistě komornější film (dokonce i oceněný) cílený na diváky, kterým toto téma něco dává, nebo pro ty, kteří se chtějí jen něco dozvědět.

Očekávání redakce: 50%

Obří svaly, naddimenzované genitálie a fetiš pro upnuté uniformy. Homoerotické kresby finského umělce tvořícího pod pseudonymem Tom of Finland se už staly součástí popkultury. Stejnojmenné biografické drama ale odkrývá, že umělcův život nebyl plný radosti a potěšení, které jsou tak vlastní jeho tvorbě.

Suburbicon: Temné předměstí

George Clooney je krasavec a miláček snad všech žen, ale také je to skvělý herec a chlap, co běhá v reklamě s kávou. Kromě toho všeho se občas pustí i do režírování filmů. Ve všem ostatním se dá říci vyniká, ale to režírování by měl přeci jenom trochu vypilovat. O jeho natočených filmech se totiž mluví jako o silných prášcích na spaní. To je už na každém z vás, jak to posoudíte, ale je pravda, že jeho nejnovější film, tedy Suburbicon (u nás s doplňkem Temné předměstí) se moc podle prvních ohlasů nepovedl. U nás sice jen přivíráme lehce oči, ale v zahraničí se kritikou nešetří. Například na Rotten Tomatoes má film aktuálně jen 26%! Kdo ví, čím to je, jelikož samostatný příběh je zajímavý. Za vinu se dává například scénáři, který napsali bratři Coenovi, Joel a Ethan. Psali ho v osmdesátých letech a Clooney ho až teprve nedávno lehce předělal k obrazu svému. I tak je film plný hvězdným obsazením a dle všeho by se mělo jednat sice o pomalý a nezáživný film, ale zajímavým příběhem a i občasným humorem. Tak uvidíme.

Očekávání redakce: 60%

V 50. letech je život v prosluněném středo-americkém městečku Suburbicon bezstarostný a idylický. Malebné domky s upravenými trávníky jsou dokonalým místem pro šťastné rodiny. A taková je i rodina Gardnera Lodge. Tedy alespoň navenek. Jedné noci vše změní vloupání do jejich domu. Gardnerova manželka Rose je zavražděna. Policie velmi rychle zatkne podezřelého. Ale když dojde na stanici k identifikaci, Gardner pachatele neoznačí. A možná pro to má dobrý důvod. Podezřelým z brutálního činu je totiž lichvář, který má na starost klienty, kteří své dluhy mafii neplatí včas.Gardnerovo rozhodnutí spustí řetězec podezírání, vydírání, násilí a pomsty.


Pevně věřím, že jste si alespoň z jedné aktuální novinky vybrali. Pokud ano, a o víkendu navštívíte vaše oblíbené kino, dejte nám pak vědět, jak se vám film líbil či nelíbil. Pokud jste si ale nevybrali, možná vás zaujme příští týden. To do kin totiž mimo jiné přichází Liga spravedlnosti , třetí díl českého Zahradnictví a velice oceňovaná francouzská komedie Dokud nás svatba nerozdělí. Je se na co těšit. Tak za týden opět zde!

BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních filmových novinkách. Dejte nám vědět, na jakou novinku zajdete vy!

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!