6. 11. 2017

Festivalové okénko: Severský filmový podzim

Zima je nejen venku za našimi okny, ale brzy se ochladí i v našich kinosálech. Studený vítr ze severu totiž přivane do českých kin Severský filmový podzim. Těšíte se?

hlavní obrázek

Říjen utekl jako voda a ve dveřích už nám přešlapuje listopad. Všichni pořadatelé filmových festivalů měli nejspíš podobnou myšlenku, že před chladným a sychravým počasím budou chtít všichni uniknout do útulných kinosálů a tak na tento měsíc nasměrovali tolik festivalů, jako popadalo listí na zem. Stejně jako v říjnu bohužel nebude v mých časových možnostech poinformovat vás o všech filmových akcích, rozhodla jsem se tedy, že na začátku každého prvního Festivalového okénka v měsíci vám přichystám krátký přehled všech filmový přehlídek, které se budou v následujících 30 dnech konat. Pojďme se tedy podívat na nabídku měsíce listopadu.

V Praze již nyní probíhá Queer film festival – MEZIPATRA, který budete moci v hlavním městě navštívit až do 9. 11. a potom se přesune do Brna a dalších regionů. 16 – 22. 11. vtrhnou do pražských kin Lucerna a Ponrepo filmy z Austrálie a Nového Zélandu, pod hezkým názvem Aussie & Kiwi Film Fest a 22 – 29. 11. bude zahájen velmi očekávaný Festival francouzského filmu, který postupně navštíví kina v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a v Ostravě. A to stále ještě není všechno. Pražské Bio OKO rádo přichází s neotřelými nápady, ve dnech 23. — 25. 11. se tak bude konat Bardzo fajný festival – festival svěžích polských filmů a kultury. A nebylo by to Bio OKO, kdyby vás na něm nečekal zajímavý a netradiční doprovodný program. 23 – 26. 11. budete moci v Uherském hradišti obdivovat britské filmy na Dnech britského filmu a kultury a poslední listopadový den bude ještě zahájen Italský festival, který bude v pražské Lucerně pobývat až do 5. 12. Jak vidíte, nabídka jedenáctého měsíce je obrovská a můžete díky ní procestovat skoro celý svět. Nezdržujme se tedy a pojďme se podívat na jeden festival podrobněji. Dnes se nám do hledáčku dostal Severský filmový podzim.

Na podzimní nášup severských filmů v rámci Severského filmového podzimu, budete moci letos zajít již poosmé. Festival bude slavnostně zahájen 9.11. v pražské Lucerně, v některých městech budou filmy promítány ale už dříve a naopak na některá místa ČR se snímky ze Severu dostanou až v počátku prosince. Abyste se v termínech neztratili, na konci článku naleznete jako již tradičně rozpis, který vám objasní, kde a kdy se můžete na severské snímky těšit. Měst bude letos 15, takže se dostane opravdu skoro na každého.

A co že bude k vidění? Severský filmový podzim tentokrát nabídne 24 filmů, mezi kterými nebudou chybět jak letošní novinky, tak již osvědčené kousky. Pojďme si je rozdělit pěkně podle jednotlivých zemí.

švédsko

Celkem 8 filmů z této země budete moci na festivalu navštívit. Ano, hádáte správně, že co se množství filmů týče, Švédsko je letos nejvíce zastoupenou zemí. Poprvé na tomto festivalu však budou promítány pouze 2 švédské filmy. Prvním je Deník darebáka režiséra Ivicy Zubaka o malém zlodějíčkovi Metinovi, jehož tajný deník se nešťastnou náhodou dostane do rukou nakladateli. Metin má najednou plné ruce práce s tím, aby zabránil knižnímu vydání zápisků, ve kterých podrobně popisuje své kriminální aktivity. Druhá festivalová novinka je z období vánočního, avšak už její název Kyselé Vánoce napovídá, že nepůjde o film plný harmonie a pohody. Simon a Oscar v něm totiž hodlají oznámit svým rodinám, že si po třech letech společného soužití koupili dům, ve kterém žijí spolu se svou společnou přítelkyní, která čeká s jedním z nich dítě. Jak se rodina s touto skutečností popere, už můžete zjistit v kině.
Kromě těchto filmů budou na festivalu promítány snímky, o které je stále velký zájem a které si návštěvníci festivalu znovu vyžádali. Patří mezi ně například velmi oblíbené Povídky ze Stockholmu, Nesmrtelní či Tak jako v nebi s Michaelem Nyqvistem.

Norsko

Země fjordů bude letos zastoupena 5 filmy. Máte rádi svěží severské komedie? Pokud ano, nesmíte minout Staying Alive o okouzlující Marianne, které se život zhroutí poté, co odhalí partnerovu nevěru a za pomoci svérázné kamarádky si opět začíná užívat života. Film byl na Mezinárodním festivalu v Trondheimu nominován na cenu za nejlepší originální scénář a už trailer napovídá, že to bude divoká jízda plná typického severského humoru. Norskou tvorbu dále zastupuje road movie Než začne padat sníh o cestě z východu na západ, kde kvůli záchraně rodinné cti hledá Siyar z Kurdistánu svou sestru, která utekla před domluveným sňatkem.
Jistě si pamatujete na norský skvost Proti přírodě, který jeho režisér Ole Giæver uvedl v české premiéře na tomto festivalu v zimě 2015. Ve svém novém filmu Z balkonu tentokrát Ole řeší existenciální otázky, uvažuje o výchově a zve vás k nahlédnutí do svého života. Neváhejte jeho pozvání přijmout.

Dánsko

Na zahájení festivalu bylo letos vybráno dánské drama Kráčej se mnou. Film vypráví příběh Thomase, který byl během mise v Afghánistánu těžce zraněn a navzdory ztrátě obou dolních končetin se zoufale touží vrátit zpět do boje. V rehabilitačním centru se setkává se Sofií, nadějnou baletkou Dánského královského baletu. Léčba podle Thomase nepostupuje dostatečně rychle, přijímá tedy Sofiinu nabídku pomoci s intenzivnějším rehabilitačním plánem. I přes rozdíly se mezi nimi rozvíjí zvláštní vztah a náklonnost. Režisérka Lisa Ohlin (Šimon a duby) ve filmu využívá motivů skutečných událostí. Představitelé hlavních rolí byli za své herecké výkony v roce 2017 nominováni na cenu Bodil, dánskou obdobu Českého lva.

Kromě zahajovacího filmu, budete moci vidět dalších 5 filmů z této země a zároveň nejvíce novinek. Mezi ně patří válečné drama Ptáci nad průlivem režiséra Nicola Donata. Snímek pojednává o cestě židovské rodiny, která se roku 1943 pokouší uprchnout z Dánska do Švédska, aby se zachránila před deportací do koncentračního tábora. Celovečerní debut o dvou dívkách z nefunkční rodiny hledajících rodičovskou lásku režiséra a scénáristy Renného Frelle Petersena Život pod psa byl na Mezinárodním festivalu v Seattlu nominován na hlavní cenu v kategorii začínajících režisérů. U nás jste ho mohli vidět již na Zlín Film Festivalu a díky Severskému filmovému podzimu se teď dostane i do dalších českých měst.
Vaší pozornosti by rozhodně nemělo uniknout také drama Ten den přijde. Příběh založený na skutečných událostech se odehrává v šedesátých letech minulého století. Do dětského domova v Gudbjergu přicházejí na dobu, než se jejich matka vyléčí z vážné nemoci, bratři Elmer a Erik. Z týdnů se stávají měsíce, z měsíců roky a chlapci si uvědomují trpkou skutečnost, že k přežití v těžkých podmínkách, kterým panuje násilná autorita ředitele ústavu (Lars Mikkelsen), se musí stát duchy, kterých si nikdo nevšímá. A právě mladší z bratrů, kterému se daří díky inteligenci převyšující ostatní děti zvládat těžký život v ústavu lépe, se jednoho dne rozhodne svému osudu postavit.

Island

Jediným festivalovým zástupcem Islandu je letos hořkosladké romantické drama Reykjavík, o Hringurovi a Else, kteří se chystají koupit vysněný byt v centru Reykjavíku, ve kterém má Hringur videopůjčovnu. Vlivem krize se však jeho obchod začne rozpadat, stejně jako jeho manželství. Podaří se mu je oboje zachránit?

finsko, Estonsko, Litva

Finská tvorba přináší pokračování diváckého hitu Třídní sraz po finsku 2 – rozlučka se svobodou. Pokud se vám první díl líbil a zajímá vás, kam se hlavní hrdinové posunuli, neváhejte si zajít pro lístky. No a jestli budete mít chuť porovnat, jak se s tématem třídního srazu poprali Estonci, neměli byste si nechat ujít Třídní sraz po estonsku. Tento remake dánského hitu se stal ve své domovině nesmírně populární. Estonsko bude na festivalu zastupovat ještě jeden film, retro komedie Hrdinové o útěku tří mladíků ze sovětského Estonska za pohodlnějším životem ve Švédsku. Jediným zástupcem Litvy bude na letošním ročníku snímek Výletnice, příběh desetileté dívky, která unikla z deportačního vlaku a vydává se na 6000 km cestu ze Sibiře zpět domů do rodné Litvy.

Severský filmový podzim se snaží nejen potěšit fanoušky skandinávského filmu ve všech koutech ČR, ale dlouhodobě vychází vstříc i divákům se sluchovým postižením. Všechny filmy jsou proto opatřeny barevně upravenými titulky. Každá důležitá postava má svou barvu titulků. Nechybí ani informace o hlucích a všech dějích, které jsou mimo záběr nebo nejsou neslyšícímu divákovi dostupné, ačkoli jsou nezbytné pro pochopení příběhu. Podle ohlasů barevné titulky vítají i slyšící diváci, kterým usnadňují orientaci ve složitějších dialozích. Organizátoři nezapomínají ani na cizince – při promítání v Praze, Brně a Ostravě budou filmy navíc opatřeny titulky anglickými.

Tak co, vybrali jste si? Pokud stále ještě váháte, navštivte webové stránky festivalu, kde se můžete podívat i na další filmy, které už se nám do článku nevešly a potom už šup do kina. A až se vrátíte z projekcí domů, nezapomeňte filmy nejen ohodnotit, ale zkuste nám k nim napsat i nějaký názor nebo ty nejlepší alespoň doporučit v diskuzi pod článkem, ať i ostatní vědí, co si rozhodně nemají nechat ujít.

Přehled měst

PRAHA, kino Lucerna, 9.-15. 11. 2017
BRNO, sál Břetislava Bakaly, 14.-23. 11. 2017
HODONÍN, kino Svět, 21. 11.-29. 11. 2017
HRADEC KRÁLOVÉ, Bio Central, 4.-5. 12. 2017
JABLONNÉ NAD ORLICÍ, kavárna Pod Kopečkem, 10.-25. 11. 2017
JIČÍN, Biograf Český Ráj, kinosál Valdice, 7.-28. 11. 2017
JESENÍK, ENNEA CAFFÉ, 9.-30. 11. 2017
KUTNÁ HORA, GASK – Galerie středočeského kraje, 15.-29. 11. 2017
LIBEREC, kino Varšava, 30. 11.-2. 12. 2017
OSTRAVA, Minikino, 10.-14. 11. 2017
POLIČKA, Divadelní klub Polička, 8. 11.-3. 12. 2017
TŘEBUŠÍN, kino Kalich, 11. 11. 2017
ÚSTÍ NAD LABEM, Fokus Kafe, 20.-24. 11. 2017
VESELÍ NAD MORAVOU, kino Morava, 19.-26. 11. 2017
ZLÍN, Golden Apple Cinema, 23.-26. 11. 2017

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!