17. 8. 2017

BRK: Zabiják s bodyguardem proti Svěrákům

Akční komedie a česká tvorba od Svěráků. Komu dáte přednost?

hlavní obrázek

V našem již třetím přehledu novinek v letním měsíci srpnu se podíváme, opět, na dvě novinky. Ty klidně mohou ovlivnit vaše plány na následující víkend, který má propršet, či vám opět navýší počet ve vašich watchlistech. Ať už si novinky zařadíte kamkoliv, určitě stojí za vaší pozornost.

Co tu dneska máme? Akční komedii napěchovanou známými hereckými tvářemi. Akčních komediích není nikdy dost a milovníci tohoto žánru se najdou vždy. Proti této americké novince stojí tuzemská tvorba od Svěráků. Už je při zaznění tohoto jména můžeme čekat kvalitní film. Komu z tohoto duelu dáte přednost? Pojďme se na ně podívat.

Zabiják & Bodyguard

Špičkový bodyguard je zvyklý, že je jeho úkolem chránit poměrně rozličné typy lidí. Tentokrát má každopádně práci opravdu zajímavou. Musí chránit chlápka, který se živil zabíjením lidí a brzy má svědčit u mezinárodního trestního tribunálu. Problém je, že ne každý chce, aby se zabiják k soudu dostal včas…

A začínáme hned zostra, ale samozřejmě s úsměvem na tváři. Přesně tak, už podle zhlédnutí ukázek pochopíte, že Zabiják & bodyguard je akční komedie, ve které si užijete jak humorné scény, tak šílenou akci. Co se týče humoru, nejvíce se chválí chemie mezi hlavními postavami, která vás baví po celou dobu filmu. Takže se nemusíte bát, že byste se nudili, jelikož film má docela dlouho stopáž. Prvotní ohlasy říkají, že příběh nikde moc nenudí a udrží pozornost až do samotného konce.

Novinku nám natočil muž jménem Patrick Hughes, který má na svědomí Expendables: Postradatelní 3. Skalní fanoušci této akční série s trojkou moc spokojeni nebyli, ale proslýchá se, že už Zabiják & bodyguard si reputaci napravil.

Co tedy čekat? To samé co v ukázkách a mnohem víc, protože naštěstí trailery neukázaly vše. Taktéž zárukou je herecké duo, jelikož oba dva dokážou zahrát skvělou akci, ale také nás rozesmát. Mluví se o příjemném letním překvapením. Pokud české filmy nemusíte, touto novinkou nesáhnete vedle.

Očekávání redakce: 70%

Po strništi bos

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Rozměry válečného konfliktu, který rodině obrátil život naruby, vnímá chlapec milosrdnou dětskou optikou, jež nabízí hlavně prostor pro tajuplná dobrodružství. Eda tak nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

Jsou tu mezi námi milovníci českých filmů? Je pravda, že tyto řady už dávno prořídly a ne každý důvěřuje novince, která z našich lesů a hájů pochází. Proto ani Po strništi bos to nemá jednoduché. Přesto se prý jedná opět o kvalitní podívanou z rukou Svěráků.

Co je dobré o filmu vědět? Jeho předlohou byla stejnojmenná kniha z roku 2013 od Zdeňka Svěráka (pochopitelně). Ta sama o sobě je v knižním světě hitem a patří mezi nejprodávanější knihy od našich spisovatelů. Pokud jste tedy knihu četli, a líbila se vám, film by vás měl příjemně překvapit. Podobně jako kniha, i film je vlastně několik příběhů v jednom o mladém chlapci a jeho životě, což je mladý Zdeněk Svěrák. Ten sám řekl, že film je vzpomínka na dobu protektorátu, kdy se museli přestěhovat na vesnici a musel se tam naučit žít. Nebylo to nic jednoduchého, podobně jako chodit bos po strništi.

Jak synopse říkají, jedná se o prequel k filmu Obecná škola, jenž se v našich končinách stále pyšní skvělým hodnocením a sledovaností pokaždé, když v televizi běží. V aktuálním filmu Po strništi bos proto můžete vidět stejné herce jako v Obecné škole. Jen pozor, stejní herci, ale hrají někoho jiného.

Co říkají na českou novinku diváci? Rozhodně zklamaní nejsou. Film je nadchnul, pohladil po duši a i vyčaroval úsměv na rtech. Prostě klasický film od Svěráků. Takže máte-li jejich tvorbu rádi, rozhodně tuto novinku nevynechejte a dejte jí šanci! České filmy většinou moc chválené nejsou, Po strništi bos ale je!

Očekávání redakce: 80%


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech. Kterou novinku rádi v kině navštívíte?

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 1 příspěvek v diskuzi
ragelly
hodně dávno
Tak jsem dnes viděla Hitman's Bodyguard a naprostá spokojenost. Řezala jsem se v kině...