27. 7. 2017

BRK: Baby Driver vás srdečně vítá

Přehled aktuálních týdenních novinek je tu! Která vás oslní?

hlavní obrázek

Srdečně vás vítám u posledního červencového přehledu novinek. Prázdniny jsou skoro za svoji polovinou a počasí nás už brzy začne lákat k vodě. Letní počasí má ale ještě jednu velkou výhodu. Přesně tak, letní kino! Není nic lepšího, než sedět pod širým nebem a sledovat na velkém plátně film, škrábat si kousance od komárů, snažit se slyšet zvuk navzdory projíždějícím autům či schoulit se pod deštník. Ať už půjdete tento týden do letňáku nebo do klasického kina, měli byste mít přehled o aktuálních novinkách, které se od dnešního dne k nám chystají. Je to velice očekávaný Baby Driver, francouzská komedie Srdečně vás vítáme a finské drama (s nádechem komedie) Druhá strana naděje. Výtečný výběr.

Příští týden už budou červencové novinky minulostí a budeme se zaměřovat jen na srpnové. I tak se ale podíváme zpět do minulosti a zjistíme, který z červencových filmů u vás nejvíce bodoval a který jste poslali svým hodnocením do horoucích pekel. Zajímá vás, která z premiér byla nejvíce navštěvovaná? A jak jste hodnotili vy, uživatelé kfilmu.net, oproti naší redakci? Příští týden vše zjistíme, tak nás opět navštivte.

Srdečně vás vítáme



Vzpomínáte si na poměrně nekorektní komedii Co jsme komu udělali? Tak nyní se do kin blíží komedie Srdečně vás vítáme od stejného tvůrce, kterým je režisér a scenárista Philippe de Chauveron. A v hlavní roli se opět představí ztřeštěný Christian Clavier jako slavný spisovatel Jean-Etienne Fougerole, který, aby světu dokázal svou vstřícnost k potřebným celého světa, veřejně v televizní debatě vyzve jakoukoliv romskou rodinu k společnému soužití u nich doma. Stačí, když zazvoní u brány jeho sídla. A mediální oponent v diskusi se tohoto prohlášení s chutí chytne. A tak Jean-Etiennovi nezbývá nic menšího než svůj slib dodržet. Netuší, že jej i jeho rodinu čeká jedna z nejtěžších životních zkoušek a hlavně brutální test míry jejich tolerance a humanismu.

Milovníci francouzských komedií se konečně dočkali. Od režiséra, který nám v roce 2014 dal úžasnou komedii Co jsme komu udělali, k nám míří další novinka, jejíž název mi lehce připomíná nápis nad dveřmi při příchodu do restaurace. Jste připraveni se pořádně zasmát?

Hlavním tahákem je bezpochyby herec Christian Clavier. Ten už nemá dostatek sil, aby hrál neohroženého Asterixe, a tak v poslední době hraje spíše postarší otce od rodiny. Kromě něho se v další hlavní roli objeví i Ary Abittan, kterého jste mohli už vidět v Co jsme komu udělali. Zaručené herecké duo, která vás nudit nebude.

Srdečně vás vítáme je další skvěle natočená francouzská komedie. Takže, pokud vás tento styl láká, určitě si do kina zajděte. Už samotné ukázky dokážou nastínit, jak se celý film bude vyvíjet. A co na novinku říkají diváci? Překonat minulé francouzské trháky (Co jsme komu udělali a Nedotknutelní) je hodně těžké a Srdečně vás vítáme to nedokázalo. Ale jedná se o velice vtipnou záležitost, která se vám bude určitě líbit. (Atticus)

Očekávání redakce: 60%

Druhá strana naděje



Stárnoucí podomní obchodník s košilemi Wikström dělá velké rozhodnutí: opustit svoji ženu alkoholičku i uvadající živnost. Po epizodní kariéře pokerového hráče zakoupí nevýdělečnou restauraci na zapomenutém helsinském dvorku. Brzy se ukáže, že nepřístupná slupka málomluvného hrdiny skrývá veliké srdce – to když Wikström nabídne práci o poznání mladšímu muži, který se dílem osudu nachází ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Jak bývá u filmů Akiho Kaurismäkiho zvykem, lidskost, přátelství a smysl pro humor probleskují ponurostí a dodávají této hořkosladké komedii příchuť optimismu. Film Druhá strana naděje byl na letošním Berlinale oceněn Stříbrným medvědem za nejlepší režii.

Téma uprchlíků je pořád velmi aktuální, není tedy divu, že stále ponouká umělce nějakým způsobem se k tomuto problému vyjádřit. Otázky imigrantů se dotýká i nejnovější film finského režiséra Aki Kaurismäkiho. Snímkem Druhá strana naděje se Kaurismäki snaží co nejvíce otřást vyhraněným pohledem Evropanů na uprchlíky buď jako na ubohé oběti, nebo jako na arogantní ekonomické imigranty. „Otevřeně přiznávám, že Druhá strana naděje je do jisté míry tzv. tendenčním filmem, který se bez skrupulí snaží ovlivnit názory svých diváků a za tím účelem manipuluje s jejich emocemi. Protože tyto snahy vyjdou přirozeně naprázdno, zbude aspoň, jak doufám, poctivý, poněkud melancholický příběh vyprávěný s humorem, ale jinak skoro realistický film o pár lidských osudech v dnešním světě.“, říká o svém nejnovějším filmu tento svérázný režisér.

Aki Kaurismäki dlouhodobě spolupracuje jak s herečkou Kati Outinen, tak s hercem Sakari Kuosmanenem. Není tedy překvapující, že si oba zahráli i v tomto snímku. Kuosmanen ztvárnil dokonce jednu z hlavních rolí, obchodního cestujícího Wikströma. Druhou hlavní roli, syrského uprchlíka Khaleda, si potom střihnul Sherwan Haji, což je opravdu Syřan, který se přestěhoval do Finska před 7 lety.

Filmy Aki Kaurismäkiho mají velmi osobitý styl, způsob vyprávění a humor. Pokud máte raději dobrodružné a akční filmy, nebude to asi úplně váš šálek čaje. Snímek je ale dobře hodnocen nejen kritiky, ale i obecenstvem laickým, takže pokud vás alespoň trochu zaujal, určitě mu dejte šanci. Stříbrný medvěd se koneckonců neuděluje jen tak ledajakým filmům. (Janca.W)

Očekávání redakce: 60%

Baby Driver



Sluchátka do uší, nohu na pedál a ujet z místa činu!
Taková je práce mladého talentovaného řidiče (Ansel Elgort), který se živí zajišťováním útěku nebezpečným zločincům. Baby ve své práci opravdu vyniká, ale když pozná dívku svých snů, uvědomí si, že by takto žít neměl. Opustit život zločince není nic jednoduchého. Mafiánský boss (Kevin Spacey) ho přinutí, aby se zúčastnil další akce, která ale nemá dopadnout dobře. A tak se Baby a i jeho životní láska ocitají v ohrožení, a to nejen svých životů, ale i lásky a svobody.

Tu největší pecku jsme si nechali na konec. Protože Baby nebude sedět v koutě, ale v autě! A podobně jako Baby z Hříšného tance to tam pořádně rozhýbe! Ano, Baby Driver není jen obyčejný akčňák plný vystřílených nábojů a rychle projetých zatáček. Správné pojmenování je spíše muzikálový akční krimi příběh. Ale nebojte se, postavy zde nezpívají a netancují – není to La La Land na kolech…

Výhodou této novinky je to, že už jsme jí mohli vidět na festivalu v Karlových Varech, takže ohlasy nám jsou známé. A co říká hlas lidu? Oproti jiným zemím jsme, my čeští diváci, pouze nadšení – v zahraniční jsou totiž velmi nadšení. To teda znamená, že všichni jsou docela nadšení!

V čem je novinka tak výjimečná? Hned z několika důvodů. Ten první je určitě ten, že automobilové honičky se skutečně točily v ulicích měst a na dálnicích, takže neuvěřitelné záběry nejsou počítačem, ale doopravdy je kaskadéři takto zajeli. A jak sám režisér říká, převážná část záběrů je ve dne, aby to měli při natáčení těžší. Takže žádné triky, jen čistá práce profesionálů. Co dál?

Jak jsem už zmínil, je to spíše muzikál, či tak se film prezentuje. Určitě se tím ale nenechte odradit, protože to není muzikál v pravém slova smyslu. On totiž Baby, hlavní postava, měl v dětství nehodu a od té doby mu pořád píská a šelestí v uších – odborně tinnitus. Proto má neustále vražená sluchátka a poslouchá písničky. Žádné techno! Poměrně dobře rytmické. A tak sledujete, jak občas Baby za volantem tancuje, když čeká na partu maníků, než vyloupí banku. Do rytmu zde padouši střílejí ze svých kvérů a i stěrače se vlní do zvuku hudby. Jakoby vše ovlivňovala Babyho hudba. Samozřejmě to berte s nadsázkou, ale vypadá to úchvatně.

Baby Driver je skvělá letní jízda, kterou byste dle mého neměli promeškat. Největší slabina je v tom, že od filmu asi budeme hodně očekávat a pak nás lehce zklame. Proto se netěšte a budete mile překvapeni! Navíc, skvělé herecké obsazení je zárukou kvality. Tak co? Dostane Baby od vás šanci, nebo zůstane sedět v koutě a za volant ho nepustíte? (Atticus)

Očekávání redakce: 80%


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech. Kterou novinku rádi v kině navštívíte?

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!