20. 7. 2017

BRK: Dunkerk a město tisíce planet

Přehled aktuálních týdenních novinek je tu! Která vás oslní?

hlavní obrázek

Tak jsme se přehoupli do druhé poloviny července, a pokud se předpověď počasí nebude mýlit, velmi se vám hodí seznam nových premiér, který pro vás máme přichystaný. Kde jinde trávit neúprosné dusno než v klimatizovaném kině se studenou limonádou? Nebo kam se jinam schovat, když venku z nebe padají kroupy a blesky vrážejí do lidí? Správně, do přítmí kina, kde jste jen vy a neskutečný zážitek… Ano, uznávám, ještě pár desítek dalších lidí, kteří šustí a srkají a smějí se hlasitě. Ale bez toho by to přeci nebylo ono!

Minulý týden jsme tu měli rovnou sedm novinek. Některé nás fascinovaly, nad jinými jsme zvedli nechápavě obočí a snažili se pochopit, co tím režisér asi myslel. Každopádně se minulému týdnu nedalo něco upřít. Byl to totiž den s největším počtem premiér v tomto létě! Každý týden nás sice budou čekat další a další novinky, už jich ale do konce srpna nebude víc jak pět. A to nám dává větší prostor se jim podívat na zoubek.

Dneska máme před sebou celkem čtyři premiéry a troufám si tvrdit, že jsou mnohem očekávanější než ty minulé. Uspokojíme fanoušky válečných filmů. Padneme na pusu úžasem nad vizuální stránkou netradičního sci-fi. Rodiny s prcky potěšíme animákem a nebude chybět srdcervoucí drama. Tak pojďme na to a nezapomeňte nám pak říci, která z novinek vás zaujala a zda jí navštívíte.

Valerian a město tisíce planet



Valerián (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevigne) jsou speciální vládní agenti pro správu lidských území a jejich úkolem je udržovat pořádek v celém vesmíru. Valerián má se svou kolegyní více, než jen profesionální záměry, neustále ji bombarduje milostnými návrhy. Ale pověst, která jeho vztah k ženám provází a konzervativní postoje Laureline vedou k tomu, že ho neustále odmítá. Na rozkaz velitele (Clive Owen) se Valerián a Laureline vydávají na společnou misi do ohromného mezigalaktického města Alfa. Alfa je neustále rostoucí metropole, kterou obývají tisíce tvorů ze všech koutů galaxie. Žije zde 17 milionů obyvatel, kteří spojili své dovednosti, technologie a zdroje pro společné dobro. Jak už to ale bývá, ne každý má v Alfě stejné bohulibé cíle. Zdá se, že jakési tajemné síly se chystají náš rod ohrozit!

A dneska začínáme pěkně zostra. Je tu novinka, která se rozhodně nedrží při zemi. Film plný akce, bombové vizuální stránky, neskutečných tvorů a možností, známých herců, huňatého obočí a v pozadí uznávaný francouzský režisér. Tak se dá charakterizovat Valerian a město tisíce planet. Otázkou je, zda jste na podobný styl připraveni?

Nebudeme si nic nalhávat, abyste film maximálně docenili, musíte být buďto zarytí fanoušci sci-fi nebo čtenáři původního komiksu, ze kterého film vychází. Pro ostatní to bude pravděpodobně blbina nebo odpočinková akční jízda. Každopádně bychom jí měli věnovat pozornost.

Za Valerianem stojí Luc Beeson a je to jeho nejodvážnější projekt. Určitě ho budete znát díky snímkům jako je Leon, Johanka z Arku , Arthur a Minimojové či nedávné akční sci-fi se Scarlett Johansson Lucy. Nejvíce se nám ale zapsal do myslí nekonkurenčním filmem z roku 1997. Ano, správně. Mluvíme o Pátém elementu. A právě Pátý element je trochu (jen trochu) připodobňován i k jeho novému filmu.

Pokud se nepletu, tak Valerian je nejdražší evropský film. Stál kolem 200 mil. dolarů! Tak snad se něco vrátí zpět, což zjistíme společně v pondělí u dalších tržeb. Při natáčení se použilo několik desítek a stovek triků a v celém filmu běhá jen pět skutečných živých herců a zbytek je počítačem. Kromě zpěvačky Rihanny je pochopitelně nejznámější ústřední dvojice. Dane DeHaan pravděpodobně dostal roli Valeriana díky svému mladistvému vzhledu – je mu třicet let, ale vypadá na dvacet dva. Po jeho boku běhá Cara Delevingne coby Laureline, kterou už nebavil modeling a ukazovat své křivky na molu a přesunula se před kamery (zajímavost: Prosadila se hlavně díky svému … obočí!). Mě tedy hlavní páreček přijde moc fajn, jen dle zahraničních ohlasů nejvíce diváků nemůže vystát právě Valeriana. Je pravda, že jeho obličej je poněkud ostrý a drsný?

Jednoduše napsáno, Valerian a město tisíce planet je skvělá pastva pro oči. Potěší rozmanitý svět a odlišné kultury. Příběh je velice prostý a herci jen hrají, takže hlavním lákadlem je skutečně pouze vizuální stránka. Pokud chcete barvitý a odpočinkový film a prostě si užít dvě hodinky v kině, tato novinka je tou pravou ořechovou…

Očekávání redakce: 70%

Letíme!



Velkolepé ptačí dobrodružství o vrabcovi, který žije jako čáp, a se svými svéráznými kamarády sovou Olgou a papouškem Kikim se vydává na let do Afriky. Letíme! je zábavný a chvílemi dojemný dobrodružný animák pro ornitology i pro celou rodinu. Kdyby tuhle ptačí partu včas potkal Alfred Hitchcock, točil by pak pouze barevné rozverné filmy.

Richard je vrabec. A všichni to ví. Všichni kromě Richarda. Malý ptačí sirotek vyrůstá v čapí rodině, má čapího bráchu, čapí mámu, čapího tátu a je samozřejmě přesvědčený, že sám se narodil jako čáp. Jenže přijde čas, kdy jeho adoptivní rodina vyráží na zimu do teplých krajů a Richarda musí nechat doma.

A tak začíná velkolepé ptačí odysea. Čáp nečáp, vrabec nevrabec, Richard nemá svoje křídla pro nic za nic a vyráží do dálné Afriky na vlastní pěst. Cestou přes celou Evropu potkává bláznivou sovu Olgu s neviditelným imaginárním přítelem jménem Oleg a také ješitného egocentrického papouška Kikiho, který ze všeho nejraději zpívá disko a tak trochu mimochodem se děsí výšek. Tohle extravagantní hejno vnese do oblak zábavu i odvahu, nebojí se popojet vlakem, nezastaví je nebezpeční netopýři, na internetu závislí holubi, ani mafiánské vrány. Když nakonec opravdu dorazí do vytoužené Afriky, není vyhráno. Richard musí s pomocí kamarádů zachránit svého čapího bratra ze spárů obrovského medojeda a smířit se s nelítostným druhovým zařazením. Richard se stane tím největším vrabcem široko daleko, ale pro všechny ostatní už bude napořád čápem.

Nemusím ani číst předběžné ohlasy a vím, jak obecně budou diváci na tuto animovanou novinku reagovat. Budou padat výroky, že se jedná o čistou vykrádačku jiných pohádek. Že animace není tak dobrá jako u ostatních a že je jen pro malé prcky. Možná to je pravda. Ale čert to vem!

Jasně, že jsme podobný příběh už někde viděli. Odlišná postava (v animácích převážně zvířátko) nejlépe s nějakým hendikepem se snaží ze všech svých sil dosáhnout nemyslitelného. Většinou zažívá posměšky ostatních či překážky na cestě za svým cílem. Letíme! je v tomto směru stejné. To ale nevadí. Děti potřebují vidět, že tvrdá práce a vynaložené úsilí stojí za to a že to skutečně přináší výsledky! Teda, aspoň někdy…

Animace je také odlišná, ale v tom problém nevidím. Občas je změna potřeba a zvířátka mi přijdou roztomile vytvořena. A ano, je to pohádka pro rodiny. Pokud tedy máte chuť na rodinnou pohodovou pohádku, Letíme! vás nezklame. Animák ve stylu Hledá se Nemo či Ledové království nehledejte, ale i tak vás a vaše dítka může potěšit.

Očekávání redakce: 50%

Život za život



Vše začíná v noci, tři mladí surfaři na bouřlivém moří. O několik hodin později, po cestě domů, dochází k nehodě. Vše je zcela závislé na životě v nemocnici v Le Havre, Simonova existence je jenom iluzí. Mezitím v Paříži čeká žena transplantaci orgánu, který jí dá nový život….

Už jen samotný název napovídá, že zde o žádnou srandu nepůjde a novinka bude silné kafe. Předlohou je stejnojmenná kniha, která zaznamenala mezi čtenáři velký úspěch. Zároveň samotný film byl promítán na několika festivalech a byl nominovaný na několik cen. Režisérka po přečtení knihy ihned věděla, že tento příběh musí lidem přednést ve svém filmu. A tak se do toho dala a výsledek by měl stát za to.

Sama říká, že film není nic jednoduchého na sledování. Plný vypjatých scén, dojemných momentů a okamžiků, které vás přinutí se zamyslet nad smyslem života. Přesně ten typ filmu, kdy přestanete během promítání dýchat. Ne z důvodu překvapení, ale protože si uvědomíte, že dýchání je automatická věc a díky ní žijete a dostatečně si jí nevážíme.

Pokud vám nevadí u filmu uronit pár slz a emoční nálož, na novinku si určitě zajděte. Pokud se ale u otázek transplantace a smyslu života necítíte dobře, raději film vynechte. Z této novinky šťastní odcházet z kina nebudete.

Očekávání redakce: 60%

Dunkerk



Během nejhorších bojů ve Francii, kdy byla Německá armáda na postupu na všech frontách, došlo k jedné z nejdůležitějších událostí, která měla nakonec vliv na výsledek celé 2. světové války. Spojenecké jednotky Belgie, Británie a Francie se v období mezi 27. květnem a 4 červnem 1940 dostaly do obklíčení u francouzského Dunkirku a zdálo se, že budou rozdrceny. Jejich následná úspěšná evakuace do Británie znamenala novou naději pro všechny, kteří nacistům vzdorovali.

A končíme nejočekávanější premiérou tohoto týdne. Dílo hodné mistra! Mnohým z nás, když jsme se kdysi dávno dozvěděli, že Christopher Nolan bude natáčet válečný film podle skutečných událostí, se zastavilo srdce. Válečný film od něj! Od něj, jehož každý snímek je filmová krása. Však on nám přinesl neuvěřitelnou trilogii Batmana, Dokonalý trik, Počátek a Interstellar. A nyní se mluví o tom, že jeho aktuální novinka překonala všechny jeho dosavadní tituly. Je tomu skutečně tak? Pokud vás zajímá názor někoho, kdo Dunkerk už viděl, počkejte si na recenzi, na které se právě pracuje.

Požitek z filmu tedy necháme na recenzi. Aby zde nebylo o novince jen pár vět, zaměříme se na zajímavosti z natáčení. Christopher Nolan je známý svou precizností. Na každý film se připravuje několik let a vše důkladně studuje. Zde například zkoumal staré hluchoněmé válečné filmy, aby mohl ve svém navodit atmosféru čekajících vojáku v naprostém tichu. Taktéž zakoupil za pět milionů dolarů původní letoun Luftwaffe – během natáčení ho poslal k zemi, jen aby měl dokonalý záběr (ano k zemi, takže pak moc použitelný už nebyl). Na place běhalo až 1 500 komparzistů a na ničem se nešetřilo. Ve filmu uvidíte skutečné ledoborce! A jelikož se chtěli vyhnout počítačovým efektům, používali makety vojáků a tanků. Prostě mistrovské dílo.

Ať už je Dunkerk letošní nejlepší film nebo ne, naši pozornost si zaslouží. Nejenom kvůli dokonalému zpracování, ale taktéž kvůli historické hodnotě. Touto novinkou neprohloubíte a to vám zaručujeme!
(A vy děvčata, které nemusíte válečné snímky, dejte Dunkerku šanci. Objeví se tam totiž Harry Styles. Přeci nechcete chybět u jeho prvního filmu! :) )

Očekávání redakce: 90%


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Tak které novince dáte šanci vy? Nestyďte se a svěřte se nám.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!