5. 7. 2017

Zaměřeno na: Pavoučí muže

Jelikož se premiéra nového Spider-Mana blíží, pojďte si s námi připomenout minulé představitele a jejich osudy.

hlavní obrázek

Spider-Man: Homecoming, to je název filmu, který je nyní snad skloňován ve všech pádech. Není se čemu divit, protože se jedná o jednu z velice očekávaných premiér tohoto měsíce. A jelikož těch filmů s tímto komiksovým hrdinou bylo už hodně, je načase si je připomenout. Kdo si to má přeci jenom všechno v tom množství filmů pamatovat!

Ono i filmů a seriálů a Tv filmů s tímto pavoučím mužem je neskutečně hodně, a kdybychom tu chtěli všechny vyjmenovat a něco o nich napsat, četli byste do dalšího rána. Proto začneme průlomovým a nejznámějším filmem, který začal v roce 2002, a shrneme si novodobou éru tohoto komiksového hrdiny.

Spider-Man (2002)



Ano, už je tomu skutečně neuvěřitelných patnáct let, kdy světlo světa spatřil první Spider-Man, který pro mnohé z nás zůstane prvním a jediným skutečným pavoučím mužem. Pravý hrdina, který zachraňuje lidi z hořících domů, dívky v nesnázích, bojuje proti zločinu a v neposlední řadě nosí upnutý elastický oblek a zanechává za sebou zbytky pavučin.

Než se Peterem Parkerem stal americký herec Tobey Maguire, uvažovalo se pochopitelně i o jiných hercích a upřímně, buďme rádi, že to dostal Tobey. Padala totiž jména jako je Leonardo DiCaprio či Nicolas Cage. No, jsou to kvalitní herci, to ano, ale trochu si je v pavoučím oblečku neumím představit…

Ještě si dovolím jednu zajímavost z castingu, která je sice známá, ale rád jí připomenu. Herec Tobey Maguire má totiž strach z výšek, což jak si asi dokážete představit, není zrovna příjemné zjištění při ucházení se na roli Spider-Mana. Možná si myslel, že bude lézt jen po čtyřech a lítání mezi mrakodrapy si rozhodně nepředstavoval. I přesto ho ale studio vzalo a Tobey svůj strach překonal, protože při natáčení skutečně několikrát visel ve vzduchu na jeřábu. Já osobně obdivuji jeho, ale i studio. Pořádat třeba já casting na hlavní roli do Aquamana a Jason Momoa mi říci, že neumí plavat, nevím, jak bych reagoval …

Každopádně, první Spider-Man rozhodně zaujal. Měl drive, byl to nový hrdina, člověk se u toho nasmál, ale i zalapal po dechu. Není divu, že vydělal tolik, kolik vydělal (viz níže). V příběhu jsme se dozvěděli, jak se z obyčejného mladíka stal neobyčejný hrdina (kousnutím pavoukem zná snad každý). Prožívali jsme s ním jeho těžká rozhodnutí, boj o jeho lásku a složitější rodinné vztahy. Také jsme se dozvěděli, co ho motivovalo k boji proti zločinu. Nebyl by to samozřejmě žádný pořádný trhák, kdyby se ve filmu neobjevil drsný záporák a Spider-Man by jen chytal lupiče a násilníky. Tím se stal herec Willem Dafoe aka Norman Osborn / Green Goblin. Kromě tohoto známého herce se ve filmu objevil i James Franco coby Harry Osborn a tajná Peterova láska Kristen Dunst neboli Mary Jane Watson.

A tak se nám zrodil Spider-Man, kterého natočil (i další dva) režisér Sam Raimi. V tu dobu jsme rozhodně netušili, jakou cestu si život pro tohoto hrdinu připravil. Tobey Maguireho by určitě nenapadlo, že v budoucnu ho nahradí ne jeden nový představitel, ale rovnou dva. Jednička se stala rychle populární a diváci chtěli další a další. A dvojka přišla jen o dva roky později.

Film v číslech:
Rozpočet: 139 mil. dolarů
Tržby za 1. víkend: 114 844 116 mil. dolarů
Tržby USA: 403 706 375 mil. dolarů
Celkové tržby: 821 708 551 m­il. dolarů

Hodnocení
Rotten Tomatoes: 89%
IMDB : 7,3/10
kfilmu.net: 81,4 %

Spider-Man 2 (2004)



A tak jsme se dočkali druhého dílu. Jak bývá zvykem, vrazilo se do něj víc milionů – jen za efekty se utratilo přes 54 mil. dolarů. Finanční úspěchy prvního dílu se sice nedokázalo překonat, ale celkově vzato se druhý díl Spider-Mana lidem víc líbil. Chválou se nešetřilo a i kritici se asi dobře vyspali. Nejvíce se vyzdvihovala akce, vtip, a hlavně výraznější záporák! Dvojka rozhodně překonala jedničku.

Herecké obsazení nám zůstává stejné, což jsme moc rádi. Příběh se odehrává po dvou letech od jedničky a Peter Parker opět zachraňuje město a lidi v něm. Více prostoru dostává i Harry Osborn (James Franco), který Spider-Mana jednoduše nenávidí a jde mu po krku. I ve dvojce to má Peter Parker těžké se svou životní láskou. Nejsou totiž spolu, aby on mohl zachraňovat lidi a aby se M.J. mohla věnovat své herecké kariéře. Navíc, v jejím životě se objevil jiný muž. Ale no ták, Spidey, je snad víc než ty?

Teď k tomu lepšímu záporákovi. Jeho si ve dvojce zahrál herec Alfred Molina – Dr. Octavius. Zběsilý doktor se čtyřmi smrtícími chapadly (Herec Molina měl nejraději pravé horní chapadlo – podávalo mu totiž sklenku či brýle.). Původně se měl Dr. Octopus objevit i v prvním díle, ale scénáristé uznali, že by příběh byl přeplácaný záporáky. Proč si to safra neřekli i u trojky?

Film v číslech:
Rozpočet: 200 mil. dolarů
Tržby za 1. víkend: 88 156 227 mil. dolarů
Tržby USA: 373 585 825 mil. dolarů
Celkové tržby: 783 766 341 m­il. dolarů

Hodnocení
Rotten Tomatoes: 94%
IMDB : 7,3/10
kfilmu.net: 81,2 %

Spider-Man 3 (2007)



A přišla trojka a s ní hned několik kopanců. Trojka jako jediná neměla žádnou nominaci na Oskara! Dokonce byla označena jako 50. nejhorší film všech dob. A kritici negativními komentáři nešetřili. Přesto! Přesto dokázala trojka vydělat nejvíce z celé série. Nejlepší otvírák (151 mega – o tom si mohou dneska některé blocbustery nechat zdát) a celkově vydělal film 890 mil. dolarů. Dolary se tedy hrnuly, diváci ale spokojeni nebyli.

Nejvíce se mluví o přeplácanosti příběhu. Je pravdou, že tři záporáci jsou už trochu moc, ale s lepším scénářem by se to dalo zvládnout. Ve filmu se kromě Harryho Osborna (opět James Franco) objeví i Sandman (Thomas Haden Church) a postava, která se nyní dočká svého filmu – Venom (Topher Grace). Kromě těchto zmíněných padouchů bojuje Spider-Man i sám se sebou a se svým drsným já. Já to říkám pořád, že temná strana síly je všude! Každopádně, černý oblek byl fakt cool…

Přeplácaný příběh je ale posledním ve kterým si Tobey Maguire zahrál pavoučího muže. Čtvrtý díl měl vzniknout, dokonce byl i scénář, ale sešlo z toho. Ať už je to škoda nebo ne, tyto tři díly Spider-Manova příběhu budou vždy prvními a originálními. A rozhodně budou patřit mezi klasiku. Pokračování jsme se nedočkali a ani už nedočkáme, ale značka neumřela. Přišel totiž reboot …

Ještě si dovolím zajímavost. Představitelka Spider-Manovi lásky, M.J. – Kristen Dunst, musela během natáčení nosit vycpávky v podprsence, aby vypadala jako sexuální symbol. Mělo to u vás úspěch, pánové?

Film v číslech:
Rozpočet: 258 mil. dolarů
Tržby za 1. víkend: 151 116 516 mil. dolarů
Tržby USA: 336 530 303 mil. dolarů
Celkové tržby: 890 871 626 m­il. dolarů

Hodnocení
Rotten Tomatoes: 63%
IMDB : 6,2/10
kfilmu.net: 76,2 %

Amazing Spider-Man (2012)



Nevím, jak vy, ale já osobně rebooty moc nemusím. Je ale pravdou, že Amazing Spider-Man mě příjemně překvapil. Bavil mě a neurazil předcházející filmy. Stejný názor mělo asi spousta diváků, jelikož na znovuzrození hrdiny lidé chodili a film doporučovali. Sice se nedokázalo vydělat více než filmy s Tobyem Maguirem, ale stačilo to na to, aby vznikla dvojka.

Nový představitel, který prý při prvním nasazení kostýmu pavoučího muže uronil pár slz, byl herec Andrew Garfield. I když jsme se dočkali nového obsazení a i postav, byl základní kámen příběhu podobný jako v jedničce z roku 2002. Opět tedy jsme viděli, jak se z obyčejného kluka na prkně stal neohrožený Spider-Man. Znovu prožíváme jeho lásku, studentská léta, objevují se strýček a tetička a samozřejmě záporák, který Spider-Manovi trochu zavaří.

Pochopitelně, vizuální stránka je lepší než před deseti lety u původní jedničky. Ale právě kvůli obdobnému příběhu film narazil. Na druhou stranu Andrew Garfield přináší do příběhu osvěžení a jeho grimasy a vtipné hlášky rozesmály nejeden kino sál. Režie se ujmul Marc Webb, který do té doby byl hlavně znám díky filmu 500 dní se Summer . V roli středoškolské lásky jsme viděli Emmu Stone a Rhys Ifans si zahrál Lizarda, ještěřičku, která Spideymu několikrát nabančila.

Amazing Spider-Man mohl dopadnou o něco hůře, ale zas takový propadák to nebyl. Žádné ocenění a ani nominace, ale jako oddychový popkorňák to bylo fajn. Pak přišla dvojka …

Film v číslech:
Rozpočet: 230 mil. dolarů
Tržby za 1. víkend: 62 004 688 mil. dolarů
Tržby USA: 262 030 663 mil. dolarů
Celkové tržby: 757 930 663 m­il. dolarů

Hodnocení
Rotten Tomatoes: 72%
IMDB : 7,0/10
kfilmu.net: 73,8 %

Amazing Spider-Man 2 (2014)



Po dvou letech přišlo pokračování a Andrew Garfiled si znovu obléká kostým Spider-Mana. Emma Stone se líčí jako jeho láska a herec / zpěvák Jamie Foxx strká mokré prsty do zásuvky. Kromě něho, hraje Electra, se v souboji se Spider-Manem objevuje i opět Green Goblin v podání Daneho DeHaana – Harry Osborn.

Co o druhém dílu napsat? Dokázal na svou premiéru nalákat víc lidí než v případě jedničky, ale po finanční stránce se předcházejícímu dílu ani nevyrovnal. Proto jsme se pravděpodobně třetího dílu nedočkali, i když příběh byl vymyšlen a chybělo jen málo a mohlo se natáčet. Pokračování ale dostalo stopku.

Jedním z cílů studia bylo vytvořit sdílený vesmír, jak je nyní ve velké oblibě. V příběhu jsme si mohli všimnout hned několik náznaků. K tomu ale žel nikdy nedojde. Garfield sundává kostým Spider-Mana, možná opět uronil slzy, a předává ho pomyslně dalšímu představiteli. Vytvořit výjimečnou novou sérii se tedy nedaří, přesto pokus o znovuoživení značky se poměrně dobře povedl.

Film v číslech:
Rozpočet: – –
Tržby za 1. víkend: 91 608 337 mil. dolarů
Tržby USA: 202 853 933 mil. dolarů
Celkové tržby: 708 982 323 m­il. dolarů

Hodnocení
Rotten Tomatoes: 52%
IMDB : 6,7/10
kfilmu.net: 69,5 %

Spider-Man: Homecoming (2017)



Ha, a máme tu už třetího herce, kterým nám ztvárňuje Petera Parkera coby Spider-Mana. Je jím mladý herec Tom Holland, který si pavoučího muže zahrál už v marvelovce Captain America: Občanská válka. Nyní ho čeká jeho první samostatný příběh (s pomocí Iron Mana/ Robert Downey Jr.).

Jak si nové zpracování Spider-Mana vede? Co ohlasy? Co čekat a na co si dát pozor? O tom vás budeme informovat v zítřejším BRKu, kde se na tohoto Hopsala (jak mu rád Tonny Stark říká) podíváme. Už ale teď můžeme prozradit, že se jedná o pecku …

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 1 příspěvek v diskuzi
Janca.W
hodně dávno
Teda při představě DiCapria či Cage jako Spider-Mana jsem dostala hysterický záchvat smíchu. Ještě...