28. 6. 2017

Festivalové okénko: MFFKV - 1.část

Léčivé prameny, lázeňské oplatky a skvělé filmy. To je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

hlavní obrázek

Začátek července je obdobím, na které čeká snad každý školák. Konečně za sebou může zanechat školní lavici a úžívat si dva měsíce plné dobrodružství, odpočinku a zábavy. Říkáte, že školní léta máte již dávno za sebou? Nevadí. Pokud máte rádi filmy, začátek prázdnin máte důvod vyhlížet i vy. Dobrodružství, odpočinek i zábava na vás totiž čeká v kraji léčivých pramenů, na největším a nejvýznamnějším českém filmovém festivalu – v Karlových Varech. Pravda, dva měsíce tato filmová přehlídka netrvá, zato zemí v ní můžete navštívit tolik, jako kdybyste byli na velkých letních prázdninách.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary patří k nejstarším filmovým festivalům na světě. První ročník se uskutečnil již v roce 1946 v Mariánských Lázních. Do Karlových Varů se filmová přehlídka přesunula hned v roce následujícím, ve kterém byla také poprvé v rámci soutěžní přehlídky udělena cena Křišťálový glóbus. V roce 1956 byl potom festival zařazen organizací FIAPF do kategorie A, kam patří nespecializované festivaly se soutěží celovečerních hraných filmů. A kromě MFFKV sem jsou zařazeny například filmové festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách, San Sebastianu, Moskvě, Montrealu, Šanghaji nebo Tokiu. Karlovarský festival je tedy ve velmi dobré společnosti…

Dost už ale minulosti. Pokud si trochu započítáte, dojdete k tomu, že letošní ročník MFFKV bude již 52. a konat se bude tentokrát od 30.6. do 8.7.. Čeká nás tedy 9 dnů, během kterých se bude v Karlových Varech promítat okolo 200 filmů z celého světa.

Karlovarský filmový festival je jediným festivalem v České republice, který se může pochlubit pravidelnou návštěvou těch nejzářivější filmových hvězd. V minulých letech do tohoto lázeňského města přijeli například Leonardo DiCaprio, Michael Douglas, Keira Knightley, Jude Law, Robert De Niro, Robert Redford, Sharon Stone a mnoho a mnoho dalších. A i tento rok budou Karlovy Vary hvězdně zářit.

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si na letošním ročníku převezmou dva filmaři, kteří svou společnou autorskou tvorbou zásadně ovlivnili vývoj ostrovní kinematografie. Režisér Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty společně vytvořili 12 celovečerních a 2 krátké filmy a stali se průkopníky britského sociálně realistického filmu s humanitním poselstvím. Jsou podepsání pod snímky jako Jmenuji se Joe, Sladkých šestnáct let, Zvedá se vítr, Andělský podíl či nejnovější Já, Daniel Blake. Zvláště Kena Loache pojí s karlovarským filmovým festivalem úzký vztah. V roce 1968 zde Carol White získala Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v Loachově filmu Smůla na patách a v roce 1970 Loach získal a osobně přebíral na 17. ročníku MFF KV Velkou cenu za svůj přelomový snímek Kes, drama, které britský filmový institut zařadil mezi deset nejlepších britských snímků 20. století. Jistě se tedy do Karlových Varů bude vracet velmi rád.

Kromě těchto dvou osobností si pro Křišťálový globus přijede také hudební skladatel James Newton Howard, autor hudby k tak legendárním titulům jako Pretty Woman, Šestý smysl, Batman začíná nebo série Hunger Games. Veřejnost se bude moci s uznávaným autorem filmové hudby a dirigentem setkat v rámci slavnostního zahajovacího koncertu před hotelem Thermal. James Newton Howard bude osobně řídit ve světové premiéře provedení části své hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít v podání Českého národního symfonického orchestru. A to si nechá ujít jen málo kdo.

Kromě Křišťálových glóbů je na festivalu pravidelně udílena také Cena prezidenta MFFKV. Prvním oznámeným, kdo si toto ocenění převezme na zahajovacím večeru, je herec, scénárista, režisér a producent Casey Affleck, který představuje v současnosti jednu z nejprogresiv­nějších tvůrčích osobností současného amerického filmu. Poprvé se na plátnech kin Affleck objevil v roce 1995 ve snímku Zemřít pro…. Znát ho budete ale možná spíš z filmů jako Dobrý Will Hunting, Dannyho parťáci, Interstellar či Triple 9. Své první nominace na Oscara a Zlatý globus získal v roce 2008 za výkon ve skvělém krimidramatu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. K dosavadnímu vrcholu jeho kariéry patří potom jeho herecký výkon v mimořádném dramatu Místo u moře, za něž byl po zásluze oceněn Oscarem, Zlatým globem a více než čtyřicítkou dalších cen z národních anket či mezinárodních festivalů. V Karlových Varech společně se scenáristou a režisérem Davidem Lowerym a producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem představí jejich nejnovější snímek, fascinující filmovou poemu A Ghost Story. Casey Affleck působí možná trochu uzavřeně a nepřístupně, ale jsem si jistá, že pokud budete chtít, jistě se vám ve Varech podaří ulovit jeho fotografii či podpis. A to za výlet rozhodně stojí.

Druhým hvězdným hostem, který přijede na festival převzít cenu, bude herečka a producentka Uma Thurman. Tato dáma začala svou hereckou kariéru o něco dříve než výše zmíněný Casey Affleck, první filmy ve kterých se objevila (Nebezpečné známosti, Dobrodružství Barona Prášila) spatřili světlo světa již v roce 1988. Od té doby si Uma zahrála ve velmi pestré žánrové škále filmů od těch nezávislých až po vyložené blockbustery. Zaznamenali jste jí jistě ve snímcích Pulp Fiction či Kill Bill režiséra Quentina Tarantina, v Batmanovi a Robinovi či Bídnících. Zahrála si také ve filmu Nymfomanka pod taktovkou herečkami poněkud obávaného Larse von Triera. V současné době točí s kolegy Robertem de Nirem a Christopherem Walkenem pod režijním vedením Tima Hilla rodinnou komedii The War with Grandpa. Uma Thurman je držitekou Zlatého globu za film Duševní slepota, byla několikrát nominována na Oscara a Zlatý globus a má více než dvacet prestižních ocenění z filmových přehlídek a festivalů.

Na festival přijede také herec a hudebník Jeremy Renner, hlavní představitel šesti Oscary oceněného filmu Smrt čeká všude, hvězda akční série Avengers, filmu Captain America a dvou pokračování Mission Impossible. Do Karlových Varů přijede představit svůj nejnovější snímek Wind River, který byl oceněn v soutěžní sekci Un Certain Regard letošního MFF v Cannes.

Cena prezidenta bude letos udělena i scénáristovi a režisérovi Václavu Vorlíčkovi, jehož začátek tvorby je spojen s 60.lety. Václav Vorlíček, spolu s dlouholetým kolegou a kamarádem, spisovatelem a scenáristou Milošem Macourkem, vytvořili originální tvůrčí tandem, který napsal svébytnou kapitolu ve vývoji českého filmu. Jsou autory filmů jako Pane, vy jste vdova!, Dívka na koštěti, Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách nebo televizních seriálů Arabela a Létající Čestmír. V sedmdesátých letech se Václav Vorlíček věnoval také pohádkám. Jeho Tři oříšky pro Popelku získali ocenění na řadě festivalů a staly se klasikou českých televizních Vánoc. Zatím posledním Vorlíčkovým filmem je volné pokračování úspěšné Dívky na koštěti Saxána a Lexikon kouzel. Tolik k osobnostem, které budou na letošním ročníku oceněni. Hostů ale přijede na festival ještě mnohem více, po jejich seznamu můžete zapátrat na stránkách festivalu.

Karlovarský filmový festival bude mít stejně jako v minulých letech velmi bohatý doprovodný program. Jeho tradiční součástí bude například Festivalový večer města Karlovy Vary. Ve středu 5. 7., od 19:00, v Letním kině nabídne koncert, na němž spojí hudební síly MK Collective & Karlovarský symfonický orchestr & Michal Hrůza a Kapela Hrůzy. Kromě koncertu budete moci navštívit i celou řadu výstav, ať už souvisejících s filmem, jako výstava soutěžních filmových plakátů nebo výstav fotografií, porcelánu, skla a oděvů. O městě a okolí Karlových Varů se potom budete moci dozvědět něco zajímavého na interaktivní expozici o dějinách města a regionu. K dispozici bude také nesčetné množství barů či kaváren. Pro ty z vás, kdo dávají přednost raději čaji, se najde i nějaká ta čajovna. No a pokud si budete chtít kromě skvělých zážitků přivést domů i něco na památku, můžete se nechat nalíčit jako filmová hvězda a potom se vyfotit na červeném koberci. Takovou fotografii vám budou určitě všichni závidět. Zkrátka v pauzách mezi filmy se určitě nebudete nudit.

Na závěr článku jsem chtěla opět vložit znělku festivalu, ale ta bude odtajněna bohužel až na zahajovacím večeru. Říci vám o ní tedy mohu zatím je to, že jejího natáčení se opět ujal dlouholetý autor karlovarských znělek, režisér Ivan Zachariáš a v hlavní roli bude tentokrát česká herecká legenda Josef Somr. Jste napnutí, jaká znělka bude a jestli se letos zase povedla?

Programové perličky MFFKV se vám pokusím přiblížit opět v dalším článku věnovanému této filmové přehlídce. A do té doby se můžete podívat na stránky festivalu, kde najdete všechno, co o této mimořádné akci chcete vědět.

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!