17. 6. 2017

Zemřel režisér Rockyho, John G. Avildsen

Držitel Oscara a režisér jednoho z nejlepších boxerských filmů všech dob, John Avildsen, zemřel ve věku 81 let na rakovinu slinivky.

hlavní obrázek

Zprávu o smrti jednoho z nejvýraznějších režisérů 80. let oznámil novinám Los Angeles Times jeho syn, Anthony Avildsen. Režisér, narozen 21. prosince 1935 v Oak Parku v americkém státě Illinois, se dožil 81 let a porazila ho zákeřná rakovina slinivky.

John G. Avildsen o sobě dal poprvé vědět filmy Joe či Zachraňte tygra, kdy první jmenovaný se dočkal nominace na Oscara za scénář, a druhý mimo dvou nominací také jednoho obdržel (konkrétně Jack Lemmon za herce v hlavního roli).

Pověst si vytvořil jakožto režisér dobrých, ke sklonku kariéry ale už spíše průměrných, či podprůměrných filmových děl. Většina jeho filmů vypráví příběh poražených, neúspěšných, či zlomených lidí, kteří ale ve finále překonají sami sebe a dostanou se až na vrchol.

Největšího úspěchu se dočkal roku 1976 se snímkem Rocky, za nějž následně obdržel Oscara a sklidil velký úspěch nejen u kritiků, ale i kasovní. K sérii se poté vrátil u pátého dílu, před kterou ale zrežíroval první tři díly divácky úspěšné série Karate Kid , popř. Záhadný vzorec s Marlonem Brandem.

Mezi jeho poslední filmy patří 8 sekund s Lukem Perrym, Síla muže s Morganem Freemanem a poslední, vlažně přijatý film, Inferno z roku 1999. Mimo Rockyho získal nominaci na cenu Akademie i za krátký dokument Travelling Hopefully, kterou ale neproměnil.

Ačkoliv je kvalita některých Avildsenových filmů pochybná, nikdo mu neupře fakt, že stojí za jednou z nejvýraznějších filmových sérií, jejíž první díl mnozí řadí k těm nejlepším filmům všech dob. Ikonický boxer by právě bez Johna G. Avildsena nikdy neexistoval. Budiž mu země lehká.

Esgalnor
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!