8. 6. 2017

BRK: Mumie skočí na Krále Belgičanů

Přehled aktuálních týdenních novinek je tu! Která vás oslní?

hlavní obrázek

Týden utekl jako voda a máme tu další čtyři novinky, které se budou snažit dokázat, že ony jsou ty pravé pro váš volný program na víkend. A to je ohromně těžké, jelikož v kinech stále válčí Wonder Woman a Jack Sparrow zažívá Salazarovu pomstu. K těmto ohromným filmům se přidává od dnešního dne další a to nové zpracování Mumie s hollywoodskou hvězdou Tomem Cruisem. Zjistili jsme pro vás, zda se do ní vyplatí investovat vaše peníze. Nezapomněli jsme však i na ty, kterým novodobé horory nic neříkají. Máme pro vás dvě tak trochu jiné komedie a jeden historický film, který nám znovu přiblíží atentát na Heydricha.

Než se ale novinkám podíváme na zoubek (pokud tedy nějaké zuby Mumie má), představíme vám aktuální vychytávku v naší rubrice a trochu nahlédneme do zákulisí vzniku těchto článků. Od dnešního dne totiž u každé novinky budete vidět, jak se na film naše redakce těší. Než totiž vznikne další článek z rubriky BRK, naši redaktoři se vyjádří, jak se jim novinka líbí a kolik by od nich dostala procent (vycházíme z ukázek, synopsí atd.). A to jednoduše zprůměrujeme a výsledek budete moci vždy vidět v článku u dané novinky. Je třeba možné, že právě někoho z vás to ovlivní a zajde na film do kina. Pokud se vám ale film nebude líbit, vajíčka na nás neházejte (raději rajčata, těmi to nebolí). Nezapomeňte na to, že se jedná čistě jen o náš pohled na film, který jsme zatím neviděli. Je ale možné, že s naším předběžným hodnocením nebudete souhlasit, proto tu máme diskuzi, kde si společně můžeme každou novinku rozebrat. Takže se nebojte a pište. A to i klidně, pokud se na film nechystáte.

Král Belgičanů



Král Belgičanů je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Musí se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že vzdušný prostor je kompletně uzavřen a komunikace nefunguje. Žádná letadla. Žádné telefony. S pomocí britského filmaře a tanečnic z bulharského folklórního souboru se králi a jeho doprovodu podaří utéct přes hranice. Inkognito. Tak začíná odysea napříč Balkánem, během níž král objeví skutečný svět – a své pravé já.

Komediální roadmovie Král Belgičanů je již čtvrtým počinem režisérské dvojice Jessica Woodworth a Peter Brosens. Oba vyšli z oboru dokumentárního filmu a všeobecné uznání si získali třemi celovečerními filmy: Khadak, Altiplano a Pátá sezóna. Žádný z těchto snímků není filmem, který by se u nás dostal do běžné kinodistribuce, ale všechny tři měli diváci v České republice možnost vidět na pražském Febiofestu, kde se filmy setkaly s přívětivým přijetím. Poslední snímek této režisérské dvojice, Král Belgičanů, se zatím běžnému divákovi přibližuje nejvíce, a tak se dostal mezi filmy, na které máte ode dneška možnost zajít do kina.

Nápad vyslat Belgického krále do Istanbulu a znemožnit mu návrat v důsledku přírodní katastrofy dostali tvůrci po výbuchu sopky na Islandu, po kterém sopečný popel paralyzoval letecký provoz nad Evropou. Jedním z hlavních zdrojů inspirace bylo pro tvůrce také současné politické vření v Belgickém království a soustavná krize evropské politiky. Politická linka filmu je ale i přesto hlavně doplňkem osobní proměny krále, jenž si na bizarní cestě napříč Balkánem vychutnává svou anonymitu a začíná objevovat své skutečné tužby. Režiséři navíc dodávají: „Chtěli jsme posílit autentičnost a spontaneitu našeho projektu, a proto jsme herce často povzbuzovali k improvizaci. Film jsme navíc natáčeli chronologicky. Situace jsou čím dál přehnanější, ale ve skutečnosti zůstávají šťavnatě věrohodné.“

Král Belgičanů je spíše malým filmem, u kterého se neočekává obrovská návštěvnost. Pokud ale, po všech blockbusterech, které se na nás v poslední době valí z pláten kin, máte chuť na změnu, zkuste tuto holandskou satirickou komedii ochutnat. Věřím, že vás dokáže zaujmout a pobavit. (Janca.W)

Očekávání redakce: 50%

Mumie



Když ležíte celá století od hlavy až po paty zafačovaní gázou a zavření ve zdobené rakvi, musí ve vás nečekaná svoboda probudit touhu udělat něco mimořádného. Princezna Ahmanet by chtěla zničit celý svět. Dokáže ji tajná organizace zvaná Prodigium zastavit?

A není se čemu divit, že? Já si takto hovět několik století a někdo by mě probudil, taky vyvádím. Sice bych možná rozbil nábytek či někoho profackoval, ale určitě bych nechtěl zničit svět. No, každý reagujeme trošku jinak. Každopádně se konečně do kin dostala nová Mumie, která chce nejenom zaujmout diváky, ale také rozpohybovat nový sdílený vesmír, o kterém jste vás informovali ve včerejším článku.

Pokud jste se dodneška o novou Mumii nezajímali, určitě vás napadne otázka, proč se zas něco obnovuje a přetáčí. Copak nám nestačí legendární trilogieBrendanem Fraserem, která nás bavila od roku 1999? Stačí, ale nehodí se pro velkolepé plány studia. Mumie je totiž základním kamenem pro nový vesmír plný monster, který se plánuje v budoucnu. Proto se nahodila nová fasáda a začínáme znova. Není se ale důvod bát, že by nová Mumie přesně kopírovala tu z roku 1999. Letošní si totiž spíše vzala inspiraci z Mumie (1932), kterou, troufám si říci, moc lidí nevidělo. Díky tomu je nová Mumie temnější, bez vtipu a plná akce. Někdo to ocení, někdo se praští do čela.

Jak si zatím nové zpracování klasického hororu vede? Nebudeme chodit kolem horkého sarkofágu a rovnou přiznáme, že zahraniční recenze nejsou zrovna moc příjemné. Mluví se o digitálním přeplácaném hororu, který vlastně ani horor není, ale spíš dobrodružný film. Vše naštěstí zachraňuje Tom Cruise, bez jehož hereckého zásahu, by se jednalo o těžké béčko. Ne všichni ale film haní a najdou se i ti, kterým se nová dobrodružná jízda líbila, a vřele jí doporučují. Ono ani nejde, aby tak drahý film s výtečným obsazením byl špatný (Kromě Toma Cruise hraje jednu z větších rolí Russell Crowe.), ale označil bych ho jako jídlo z fast foodu, než jako jídlo od babičky. Potěší břuch, ale dlouhodobě nezasytí.

Pokud budete klouzat po povrchu, nebudete moc přemýšlet nad příběhem a užijete si kaskadérské kousky Toma Cruise, které si odtočil sám a skutečné kaskadéry odháněl, budete v kině vrnět blahem. (Atticus)

Očekávání redakce: 70%

Skokan



Je začátek května. Zlodějíček Julius byl zrovna propuštěn z vězení. Slunce svítí, ale představa budoucnosti na teplickém předměstí rozhodně nezahřeje: Co s tím? Stejná parta, zase budu prodávat pervitin? Do zimy jsem zpátky v base. V televizi mluví o nějakém festivalu v Cannes. Nějaký opilec, neherec, tam prý dostal cenu za film a stal se hvězdou. Jasně, jedu do Cannes! Jak? Stopem.

Když jsem poprvé uviděl název další novinky, jelikož předtím šla nějak mimo mě, napadlo mě, zda se nejedná o snahu natočit českého Jumpera, ale spletl jsem se. Skokan není žádné sci-fi a ani dobrodružný film, i když natáčení dobrodružné asi bylo. I samotné přípravy na natáčení musely být zajímavé a napínavé, jelikož představitel Skokana (Julius Oračko) byl skutečně několikrát zavřený ve vězení. Produkci se podařilo nemožné a dostali Juliuse na podmínku z vězení ven, aby si zahrál ve svém celovečerním filmu a to vše pár dnů před natáčením.

Pro Juliuse Oračka to není první role a už si zahrál pod stejným režisérem Petrem Václavem ve filmu Cesta ven, kde ale neměl tolik prostoru a hrál jen vedlejší postavu. Zde má celý film jen pro sebe. Jak to vypadá s ním po natočení filmu, netušíme.

Skokan je road movie, které si zakládá na improvizaci a lehce připomíná dokument. Ve filmu jsou znát Oračkovi názory a jeho pohled na život, který nebyl vždy jednoduchý, ale přesto ho bere s humorem. Ohlasy nejsou žádné, a pokud Skokana budete chtít vidět, musíte pravděpodobně zajít do nějakého klubového kina, jelikož jinde ho nedávají.(Atti­cus)

Očekávání redakce: 40%

Smrtihlav



Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky.

Lépe natočený Anthropoid? Možná, ale zásadní rozdíl mezi loňským útokem na Heydricha a tím letošním je ten, že Smrtihlav se spíše zaměřuje na Heydrichův život a kariérní postup, než na samotný atentát. Ten je tu jako doplněk pro dokreslení příběhu a celé situace.

Film vznikl podle oceňované knihy HHhH (Himmlers Hirn heisst Heydrich, neboli Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich) od spisovatele Laurenta Bineta, který obdržel několik ocenění. Film se drží pevně předlohy a díky tomu se zaměřujeme na aktivní život Heydricha, čehož jsme se v loňském Anthropoidu nedočkali. Už je tomu 75. let, co se to stalo a je potřeba si občas tyto hrůzy války připomenout. Veškeré ohlasy a recenze ukazují na to, že Smrtihlav je lépe natočen než nedávný Anthropoid (i když ne tak historicky přesný), který si své příznivce našel a nejednoho diváka zaujal a dojal. Pokud bude Smrtihlav skutečně lepší, bude se jednat o výtečné dílo. (Atticus)

Očekávání redakce: 70%


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Tak které novince dáte šanci vy? Nestyďte se a svěřte se nám.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!