1. 6. 2017

BRK: V kinech válčí Wonder Woman!

Přehled aktuálních týdenních novinek je tu! Která vás oslní?

hlavní obrázek

Konečně tu máme první červnový den, a jak z minula víme, červen přináší spousty zajímavých premiér (celkem sedmnáct). Dneska se podíváme na zoubek čtyřem prvním, které v našich kinech zkusí štěstí. Nalákají dostatek diváků anebo možnost být venku u vody zvítězí nad šerem kinosálu?

Už několik dní dostáváme celkem slušnou reklamní masáž na Wonder Woman a příznivci komiksových filmů jsou v očekávání. Bude Wonder Woman konečně tím milníkem, který zvedne DC do výšin? Předpremiéry proběhly a jsou první ohlasy, tak to zjistěte s námi.

Další tři novinky nejsou až tak mediálně silné a možná, kdybychom se o premiéry týdne nezajímali, si jich ani nevšimneme. Některé z nich totiž do velkých kin nejdou, ale to neznamená, že bychom jim neměli věnovat pozornost.

Wonder Woman



Je nebezpečná a je odvážná. Zná se osobně se Supermanem a se strážcem Gothamu Batmanem. Pochází se skrytého ostrova Amazonek. Mluvíme o jedné z nejznámějších hrdinek z DC Universe. Wonder Woman si zahrála herečka Gal Gadot a mohli jste jí už vidět ve snímku Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Pokud vás zde jako většinu mužů oslnila, vychutnejte si její další výpravu. Výpravu na naší Zemi, kde bojuje proti bezpráví a nespravedlnosti.

A je konečně mezi námi! Na velkých plátnech od dnešního dne běhá postava, která zajisté patří mezi superhrdiny, nosí štít, má sexy oblek, bojuje za obyčejné a bezbranné lidi a má nadlidskou sílu. Ne! Captain America to není a jak vás to mohlo napadnout, když mluvím o sexy obleku?

Wonder Woman, která vycválala ze stáje DC, má ohromně těžký úkol. Napravit reputaci klukům (Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti) a oddílu, při jehož sledování máte spíše chuť na sebevraždu vy (Sebevražedný oddíl ). Jak toho tato Amazonka dosáhne? Jednoduše. Ukáže nohy, tasí meč, švihne bičíkem a každého nepřítele porazí levou zadní. Taky vás napadá otázka, na koho tento film cílí, kromě milovníků komiksů? Tak rozhodně na chlapy, nebudeme se vyjadřovat proč, ale také na ženy, které se snaží v sobě najít podobnou hrdinku a ukázat, že ženy jsou něco víc než muži. Myslíte, že přeháním? Tak proč v Austinu (hl. město Texasu) v kině Alamo Drafthouse proběhly dvě předpremiéry čistě jen pro ženské publikum a obě dvě promítání byla okamžitě vyprodána? Kvůli roztomilému kukuči Chrise Pinea to asi nebude …

Jak se zatím svět na Wonder Woman dívá? Asi nebude překvapením, že samostatný příběh této Amazonky je velice očekávaný filmem roku. Dokonce padají výroky, že to bude letošní nejlepší film. Trochu bych ale zabrzdil – to se říkalo i o BvS: Úsvit spravedlnosti a ten pak dostal kolem osmi nominací na Zlaté maliny (i když jsou zlaté, není to nic pozitivního), přičemž čtyři proměnil. A není se čemu divit. Koho by zajímalo, jak si dva chlapi poměřují, kdo má větší … sílu. Pokud jste ale BvS: Úsvit spravedlnosti viděli, určitě si vzpomenete na Wonder Woman, která zde taky měla co říci, a rozhodně si utrhla kus popularity pro sebe. Bude se jí samotné dařit lépe?

Prý ano! Samotná Wonder Woman je lepší, akčnější, vtipnější a lépe natočená. Pokud chtějí v DC napodobit konkurenty v Marvelu, jsou na dobré cestě. Trendem je, že než má film premiéru, už se režisér krčí nad bločkem a sepisuje druhý, třetí, čtvrtý díl. O pokračování WW se ale nemluví, jelikož studio s pokorou čeká, jaký to bude mít úspěch. Nejsou si totiž jisti! Už teď, podle ohlasů na internetu, je jasné, že diváci by dvojku uvítali.

Wonder Woman je rozhodně obrovský popkorňák. Pokud ujíždíte na Marvelu (to, že máte hrníček, pyžamo, plakáty a povlečení s jejich hrdiny je naprosto v pořádku), asi vás to nenadchne. Když se ale oprostíme od konkurenčního boje, měla by nás Wonder Woman bavit. Navíc, herečku Gal Gadot trénoval Rudolf Vrba, který je známý jako bojový trenér a pomáhal i u filmů Světová válka Z , Thor: Temný svět či Kingsman. Ano, je původem Čech, takže jsme se na filmu vlastně podíleli i my. (Atticus)

Zabijáci z maloměsta



Prudce nekorektní dánská komedie o tom, že najmout si ruského vraha vás vyjde levněji než se rozvést. Otázka zní: stojí to za ty následky?

Když hledáte fajnové řemeslníky, Iba a Edwarda rozhodně nevolejte. Jsou to totiž flákači a hochštapleři. I takové řemeslo má ale zlaté dno. Úspory na horší časy utěšeně narůstají, teď ještě vypořádat se s neuspokojivým manželským životem. Jenže rozvod stojí peníze. Spoustu peněz. A Ib s Edwardem nechtějí platit víc, než je nutné. Přichází spásná myšlenka. Na internetu seženete všechno. I ruského nájemného zabijáka. Vražda možná vyjde levněji než rozvod, ale manželky neradno podceňovat… Divoký tanec začíná!

Pokud se alespoň trochu orientujete v současné skandinávské kinematografii, jména Nicolas Bro a Ulrich Thomsen vám jistě nejsou neznámá, oba totiž patří mezi dánskou hereckou špičku. Také to není poprvé, co společně hrají v jednom filmu. Tuto spolupráci si vyzkoušeli již v roce 2005, kdy si ještě s Madsem Mikkelsenem zahráli v bravurní komedii Adamova jablka. Ani režisér filmu Zabijáci z maloměsta, Ole Bornedal, není žádným nováčkem, i když je tento film jeho prvním krokem do teritoria nekorektní černé komedie. Vše tedy naznačuje, že by se mělo jednat o docela kvalitní filmový počin. Je tomu ale skutečně tak?

V Dánsku byl film vypuštěn na plátna kin v lednu a jeho přijetí odpovídalo teplotám, které v tu dobu panovaly venku. Kritici nenechali na filmu nit suchou, snímek označovali jako ‘simply not funny’ nebo ‘something of a mess’. A diváci nebyli o moc nadšenější. Pokud se podíváte na hodnocení na IMDb, budete asi vážně uvažovat o tom, zda má na film vůbec cenu koukat. U českých diváků se však severské komedie těší nebývalé oblibě. Ano, i já musím zkonstatovat, že už jsem viděla ze severu povedenější kousky, ale i tak jsem se při sledování v kině bavila. A nebyla jsem sama, při promítání na pražském Febiofestu panovalo v sále vcelku obecné veselí. A tak se dá říci, že ač jsou Zabijáci z maloměsta plní klišé a neoplývají žádnou originalitou, nijak bych je nezatracovala. U nás si své diváky najdou.(Janca.W)

Tehdy spolu



Příběh vypráví o mladé Židovce Terezce Zágorové, která se na Valašsku ukrývá před hrozbou deportace v období II. světové války. Terezka přijíždí na Valašsko z Plzně ke své tetě na vesnici. Snaží se zapadnout do nového prostředí, poznává tradiční řemesla, tradice, domácí zvířata a také zde prožívá svoji první dětskou lásku. Avšak tíha válečné doby doléhá i na venkov a dívka si musí dávat pozor, aby její tajemství nikdo neodhalil.

Tehdy spolu je právě jednou těch novinek, o kterých se moc neví, a když mezi přáteli nahodíte téma, jak se na film těší, budou ticho. Přitom je to škoda, jelikož se jedná o silný příběh mladé Židovky. Uznávám, že to nemá tak krásný obal jako například Wonder Woman a prostě to lidi do kina neláká a raději si počkají, až to bude v televizi, ale musíme si uvědomit, že Tehdy spolu je blíže realitě a skutečně se to dělo.

Režisérka Marta Santovjáková Gerlíková a její kolega Jiří Novotný to po roce zkoušejí znovu. Když jsem napsal po roce, mám na mysli skutečně po roce. Vloni 2. 6. (čtvrtek) měl totiž premiéru snímek Děda, který vznikl pod rukama těchto dvou tvůrců. Děda nám přiblížil život na vesnici a ukázal, že život bez moderní techniky v minulosti fungoval, i když pro některé z nás je to nepředstavitelné. Jelikož si je Marta S. Gerlíková v této oblasti dostatečně jistá, přichází dnes další film o Valašsku. Děda byl spíše komedie, Tehdy spolu má do komedie daleko.

Tento týden se držíme tématu války, proto i tato česká novinka vypráví příběh z druhé světové, takže se není čemu divit, že se nebudeme smát. Sama režisérka říká, že nechtěla natočit příjemný film, ale že je to spíše historicko-poetický art film (takže novinku hledejte spíše v klubových kinech). Ohlasů moc není, ale ti, kteří film viděli (například 27. 5. na festivalu ve Zlíně) si film vychvalují. (Atticus)

Z Paříže do Paříže



Dva malí bratři Maurice a Joseph utíkají z Paříže na jih Francie. Neprožívají však obyčejné klukovské dobrodružství – jsou totiž židé a žijí v nacisty okupované zóně. Jejich cesta je jedinou možností, jak si můžou zachránit život. Film byl natočen podle stejnojmenné autobiografické předlohy Josepha Joffa. Joseph Joffo vypráví tento napínavý a dojímavý příběh ze svého života bez veškeré sentimentality. Malí hrdinové si totiž při tom všem dokázali uchovat dětství, v němž zůstalo místo i na klukovská dobrodružství.

Wonder Woman máte možnost zažít hrůzy první světové války, u Tehdy spolu zas druhou světovou válku a ani tato novinka nezůstává pozadu. Z Paříže do Paříže je totiž zpracování autobiografie Josepha Joffa a dá se to jednoduše nazvat jako vzpomínky mladého chlapce na válku. Je to silný příběh z druhé světové, který je asi o to silnější, že je to z pohledu desetiletého kluka.

Toto francouzsko-kanadské drama má na svědomí režisér Christian Duguay a v obsazení někoho známého bychom asi těžko hledali, ale to přeci nevadí. Zde je hlavní příběh a emoce, které vám při sledování filmu vyvstanou. Navíc, samotná kniha, ze které je film natočen, byla přeložena do osmnácti jazyků a je považována za knižní poklad. Ohlasů zatím moc není, ale těch pár mluví o povedeném filmu, který bychom měli vidět všichni.(Atticus)


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Tak které novince dáte šanci vy? Nestyďte se a svěřte se nám.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 2 příspěvky v diskuzi
Janca.W
hodně dávno
Teda Petře, prý obsazení někoho známého bychom asi těžko hledali... vždyť v Z Paříže do...
Atticus
hodně dávno
No vidíš to! Těžko hledali, ale našli! ;) Přiznávám, moje chyba. On tam samozřejmě je a já...