25. 5. 2017

BRK: Jack Sparrow připlul na plátna

Přehled aktuálních týdenních novinek je tu! Která vás oslní?

hlavní obrázek

Máme tu poslední čtvrtek v měsíci a tím pádem poslední premiérový týden. Ten je trochu chudší v porovnání s předchozími týdny, jelikož na dnešek máme jen dva nové filmy, přesto se jedná o velice očekávané tituly. Přesně tak, mluvíme o Pirátech z Karibiku, kteří žádnou reklamu snad ani nepotřebují, protože se jedná o dobře zaběhnutou sérii, a aby se o pátém dílu mluvilo, o to se postarali i samotní hackeři (článek zde). Druhá novinka sice není tak světoznámá a nenabízí profláknuté herecké tváře, přesto se jedná o kvalitní film, a pokud máte rádi balet a tanec, rozhodně komentáři k Polině věnujte čas.

Měsíc lásky nám končí a blíží se červen, který také bude mít co nabídnout. Hned příští týden má premiéru Wonder Woman , která novináře oslnila a mluví se o skvělé akční podívané, takže příznivci komiksů a této hrdinky zaplesají. Dále v červnu se můžeme těšit na nové zpracování MumieTomem Cruisem. Třetího dílu se dočkají animovaná Auta, takže rodinky s dětmi šetřete peníze! V polovině měsíce k nám do kin dorazí Extrémní rychlost , film o dvou bratrech, kteří se živí krádežemi aut a Dwayne Johnson se Zacem Efronem se nám představí v nové Pobřežní hlídce . Pokud raději vyhledáváte komedie, Holky na tahu se Scarlett Johansson vás zajisté rozesmějí, jelikož se jim na dámské jízdě podaří zabít omylem striptéra. A konec měsíce bude ve znamení dalšího dílu Transformers s podtitulem Poslední rytíř a milovníci mimoňů se dočkají, jelikož bude Já, padouch3!

Je toho hodně? To teda a to nebyly zmíněné všechny novinky, které v červnu přijdou. Rozhodně se máme na co těšit, takže o víkendu žádná restaurace, žádná party, ale šetřit na červnové premiéry! Stále ale ještě je květen, tak pojďme na ty dnešní novinky.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta



V dalším pokračování svých fantastických dobrodružství se kapitán Jack, ke kterému se štěstěna opět jednou nemilosrdně obrátila zády, ocitá tváří v tvář bandě smrtících pirátských duchů pod vedením strašlivého kapitána Salazara (Javier Bardem), kterým se podařilo uniknout z Ďáblova trojúhelníku a jejichž jedinou touhou je připravit o život každého piráta – a zejména Jacka. Jackovou jedinou nadějí na přežití je bájný Poseidonův trojzubec, ale pokud má mít šanci ho nalézt, musí přesvědčit ke spolupráci Carinu Smythovou (Kaya Scodelario), geniální a krásnou astronomku, a Henryho (Brenton Thwaites), tvrdohlavého mladého námořníka a člena královského námořnictva. Jedině s jejich pomocí má kapitán Jack, svírající v rukách pevně kormidelní kolo Umírajícího racka, své zoufale nicotné a zchátralé lodi, naději nejen zvrátit nepřízeň osudu, se kterou se poslední dobou potýkal, ale také zachránit si život ve střetu s nejmocnějším a nejděsivějším protivníkem, jakému byl kdy nucen čelit.

Premiérou týdne je rozhodně pátý díl Pirátů z Karibiku a zároveň nejdiskutovanějším filmem tohoto měsíce, jelikož hackeři nekecali a skutečně se část filmu na netu objevila. O tom ale mluvit nechceme, protože my jsme co? My jsme slušní a na film jdeme jedině do kina! Vyplatí se to ale v případě pátých Pirátů?

Dle všeho se jedná o druhý nejlepší díl série. Dostaneme tolik akčních scén, že nám to hlava nevezme. Navíc je vše tak krásně vymodelované a natočené, že přehlédnete příběh a nevýrazné postavy a necháte se unášet vlnou vizuálního požitku (I když pozor. Jídlo, co krásně vypadá na talíři, nemusí být vůbec chutné.). Není se čemu divit, jelikož celkový rozpočet se pohybuje kolem 350 mil. dolarů, což je hodně, fakt hodně. Díky tomu vše vypadá uvěřitelně a nemusíte přivírat oči. Mladý Jack Sparrow nemá chybu, oceán a ostatní scenérie jsou lahodou pro vaše oči (natáčeno na digitální kamery).

Do našich kin jde pátý díl s podtitulem Slazarova pomsta, všude jinde ho ale mají jako Dead Men Tell No Tales. Je to pochopitelné, jelikož Piráti z Karibiku vycházejí z atrakce v Disneylandu a u nás by to nepadlo na ornou půdu. Název ale neřešme, jde hlavně o zážitek a to u akčních komediích chceme. Když už jsem zmínil komedii, u páté dílu se také hojně nasmějeme, jelikož Jack zas hláškuje.

Jsou ale i negativní recenze, které říkají, že Jack Sparrow nedostal moc prostoru, že je ve filmu moc nevýrazných postav a příběh je prostý a nudný (styl příběhu – stalo se toto, musíme udělal toto a vše bude ok). Převažuje ale pozitivní většina, která si Salazarovu pomstu vychvaluje a doporučuje jí. A to si troufám i já, jelikož by pátý díl fanoušky této série neměl zklamat. A samotný J. Depp si je jist kvalitou nového dílů, protože podepsal smlouvu na pokračování.

Ke konci jedna zajímavost. Při natáčení si Johnny Depp zranil ruku a musel podstoupit operaci. Někteří novináři přišli s informací, že se Depp opil a rukou praštil do skleněných dveří. Studio ovšem tento drb vyvrátilo. Hm, kde je pravda? Ne, věřím, že pirát nepije… (Atticus)

Polina



Polina (Anastasia Shevtsova) se už jako malá holčička stala žákyní profesora Bojinského, významného učitele klasického tance a přísného perfekcionisty. Ten ji od prvních tanečních kroků směřuje na dráhu klasické ruské baletky a Polina je na nejlepší cestě stát se členkou baletního souboru prestižního moskevského Velkého divadla. Ale když se jednoho dne zúčastní představení francouzského souboru moderního výrazového tance, nečekaně ji to rozruší a rozhodí. Zažije totiž umělecký šok, který ji naprosto vykolejí a změní její dosavadní život. Tímto okamžikem končí vše, v co dosud věřila a o co usilovala. Vzdává se nadějných začátků na prestižní, ale konzervativní scéně Velkého divadla a odcestuje do Francie, do Aix-en-Provence k slavné choreografce Lirii Elsaj (Juliette Binoche). Zarputilost, odhodlání a tvrdá práce Polinu postupně přivedou až k posedlosti tancem, přesto se nedokáže prosadit. Stále se v povědomí pohybuje v zajetí ruského klasického tanečního drilu a nedokáže prosadit svou osobnost, své jedinečné já. Nedokáže v tanci najít niterný prožitek, místo něj stále hledá především dokonalost. Zoufalá a zklamaná Polina se stěhuje do Antverp, kde začíná nový život a kariéru jako servírka v baru. Přesto v tanci nepřestává hledat svou vlastní cestu. Učí se pozorovat život kolem sebe a objevuje v něm novou inspiraci i tanečního partnera.

Snímek Polina je natočen podle stejnojmenného grafického románu a na svědomí ho mají Valérie Müller a Angelin Preljocaj. Ač tomu jméno možná úplně nenapovídá, Angelin Preljocaj pochází z Francie a je nejen skvělým tanečníkem, ale i světoznámým choreografem. Sám začínal u baletu, od kterého se záhy přesunul k modernímu tanci, takže příběh Poliny mu je velmi blízký. V rozhovoru se vyjádřil, že ho na celém příběhu zaujala cesta, kterou musela hlavní postava projít. Jak mohou být lidské slabiny a křehkost nakonec odrazovým můstkem pro tvořivost a úspěch.

Polinu si ve filmu zahrála ruská tanečnice Anastasia Shevtsova. Režiséři chtěli nejprve obsadit herečku, která měla zkušenosti s tancem, ale brzy jim došlo, že schopnosti těchto slečen nedosahují kvalit, které pro film potřebují, protože cílem bylo, aby všichni před kamerou opravdu odtančili své party. Proto se nakonec dvojice rozhodla pro hledání tanečnice, která bude mít určité herecké schopnosti. Po celé Evropě zhlédly okolo 300 dívek, ale stále se potýkali s problémy, kdy před nimi buď stála skvělá baletka, která ovšem nebyla až tak báječná v moderním pojetí tance, nebo dívka, která odtančila vše co potřebovali, ale pro změnu neuměla hrát. A tak se rozhodli, že vyrazí do Ruska, kde mají největší pravděpodobnost svou tanečnici nalézt. A celkem jim prošlo rukama na 600 tanečnic, než objevily Anastasii. Proces to byl tedy vskutku zdlouhavý.

Jednu z choreografek si ve filmu zahrála i Juliette Binoche. Ta má s tancem bohaté zkušenosti, avšak kvůli této roli musela trénovat své taneční výstupy každý den po dobu šesti měsíců. Zkrátka tvorba filmu nebyla procházkou růžovým sadem ani pro tvůrce, ani pro herce a tanečníky.

Film Polina zaujme hlavně milovníky tance a tanečních filmů. Co si budeme povídat, i když Anastasia Shevtsova odvedla úžasný kus práce, stále je na jejím výkonu znát, že je více tanečnicí než herečkou. I tak se ale jedná o nadprůměrný taneční film a to hlavně díky choreografiím Angelina Preljocaje. A zvláště ona závěrečná, kdy Polina konečně nalezne své taneční já, dokáže odpoutat svou mysl od minulosti a se svým partnerem vytvoří vlastní tanec, do kterého vloží všechny své emoce a um, je to, díky čemu filmu odpustíte kdejaké nedokonalosti­.(Janca.W)


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Tak které novince dáte šanci vy? Nestyďte se a svěřte se nám.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!