18. 5. 2017

BRK: Vetřelec si přečte deník pod hladinou

Přehled aktuálních týdenních novinek je tu! Která vás oslní?

hlavní obrázek

Počasí se nám lepší, ale přesto se čas na filmeček v kině najde, že? Přesně! Proto vám přinášíme čtyři aktuální novinky, které se blíží do našich kin. Věrní fanoušci kultovní ságy Vetřelec určitě už zbystřili, jelikož Covenant k těmto novinkám patří. Chápu, že se na něj těšíte jako na další Vánoce. Co když ale pod stromečkem nebudou žádné dárky? Je nutné počítat i s možností, že vás další Vetřelec zklame. Dneska si na něj určitě posvítíme. Vy, kteří vraždící nestvůrky nemusíte, máme pro vás slovenskou komedii, nebude chybět ani animovaná pohádka a jedno drsné černobílé drama. Nalákalo vás to? Tak pojďme na to.

Příšerky pod hladinou



Zemi zaplavily nekonečné oceány, lidstvo se odstěhovalo o dům dál a veškerý život na dokonale modré planetě obstarávají roztodivní tvorové z hlubin. V jednom podmořském údolí žije chobotnička Deep, neurotická kreveta Alice a nemotorný mořský ďas Evo. Tři kamarádi znamená taky třikrát více průšvihů, ten poslední je ale opravdu kolosální. Jejich údolí hrozí zkáza a naprosto nepravděpodobná sestava musí rychle povýšit na hrdiny a najít záchranu. Cestou se k nim přidá muréna stejně hladová jako osamocená a dohromady objeví vodní svět, o kterém neměli ani ponětí.

Když vidíte novinku Příšerky pod hladinou, která jiná pohádka vás napadne? Napovím, že tam je taky oceán, ryby a všemožní podmořští tvorové. Hledá se Nemo / Dory jsou výtečné animáky a je logické, že každá další pohádka z tohoto prostředí lehce zapadne, jelikož je budete při sledování novinky porovnávat. To ale nedělejte, jinak by se vám nic jiného nelíbilo.

Chcete vzít partnerku na rande? Máte dvacetileté výročí od svatby? Tak Příšerky pod hladinou vezměte obloukem, jelikož je to čistě ryzí pohádka pro děti. Navzdory jednoduchosti příběhu a i animaci, má nová pohádka jedno velkém poselství. U Hledá se Nemo se kladl důraz na rodinu, což byl hlavní motiv i u Dory. Zde je hlavním tématem život v oceánech a zachování těchto tvorů na živu. Správě děti, pytlík od svačiny do moře nepatří.

Ohlasy jsou průměrné, a to jen proto, že malé děti se na internetu nevyjadřují. Ty pohádka musí bavit, však byla natočena pro ně.

Vetřelec:Covenant



Ridley Scott se vrací do vesmíru, který stvořil ve svém kultovní sérii Vetřelec. Vetřelec: Covenant je novou kapitolou, ve které posádka vesmírné lodi Covenant směřuje na vzdálenou planetu na druhé straně galaxie, která se zdá být neobjeveným rájem. Ve skutečnosti ale skrývá nebezpečí, které si nikdo z členů posádky nedokázal představit.

Milovníci Vetřelce, buďte rádi, že vitální Ridley Scott nechodí místo natáčení filmů na ryby a nečte si knihy v houpací síti na zahradě, ale pokračuje dále v tom, co nejlépe umí.Režírovat! Je pravdou, že poslední dobou se mu moc nedařilo, ale Marťanem nám všem spravil chutě a navnadil nás na další pokračování Vetřelce. Budeme v kině zaraženě sedět, úleky vylévat své pití a sousedovi po naší pravé straně mačkat strachy ruku?

Nejdříve bychom si asi měli uvědomit, že Covenant je pokračování Promethea a Prometheus v roce 2012 moc úspěchů nesklidil a místo aby se věnoval hororovému námětu, rozebíral otázky naší existence, stvoření a smyslu života. Je tedy Covenant samostatným lepším filmem anebo lépe natočený Prometheus? Pokud bereme v potaz všechny ohlasy, které jsou k dispozici, je to spíše natočený lepší Prometheus. Sakra!

Takže zase se řeší spousta problémů a vetřelec asi běhá v jiném kinosále. I tak se ale jedná o kvalitní sci-fi na kterém je vidět, že se nešetřilo a vizuální stránka vám vyrazí dech. Samozřejmě nechybí napětí a krvavá lázeň v podobě vraždících netvorů (má to eRkový rating). Navíc, což je strašně fajn, dostaneme odpovědi na několik důležitých otázek, které Prometheus nedokázal zodpovědět nebo jen naznačil možnou cestu.

Pokud jste skalní fanda Vetřelce a na noc si berete pyžamo s jeho motivem, tak vás Covenant asi zklame. Dokážete-li ocenit kvalitně natočené sci-fi, budete z kina odcházet spokojeni. A jaká je ta nejzásadnější otázka? Minule loď Prometheus, dneska Covenant. Jaká loď bude příště?

Cuky Luky Film



Film vypráví příběh začátku ztřeštěného kamarádství, které je navždy změní. Cuky (Peťa Polnišová) je neuznaná video-bloggerka, která touží po slávě a Luky (Zuzana Šebová) je naopak celebrita na výsluní, která má vše, co by si člověk mohl přát. Jedna věc ale přecejen chybí a tou je láska. Aby Luky získala muže svých snů, musí z obyčejné ženy z lidu vytvořit Miss. Co se však stane, když tou obyčejnou ženou bude právě expertka přes trapasy – Cuky?

Na rovinu se přiznám, že nebýt tohoto článku, tak o této novince nic, ale vůbec nic nevím. Nyní jsem zjistil jedno – pokud to zhlédnu, budu mít cuky. Teď vážně. Karel Janák je skvělým režisérem, který sice po velice oblíbených Snowboarďácích a následných Rafťácích nepřišel s ničím originální, za to vždy jeho tvorba byla trhákem. Bude trhák i Cuky Luky film?

Slovenská komedie útočí spíš na ženské publikum, ale budu zcela upřímný, sklidilo to kritiku a nejvíce se kritizuje nudný děj a nevkusný humor. To, co mě trápí nejvíce je ale to, proč někdo, koho znechutí už ukázky, na to chodí do kina? Pokud vás ale komediální dvojka Luky a Cuky navnadila, film se ponese ve stejném duchu jako ukázky.

Sibiřský deník



Sibiřský deník vychází ze života Melanije Vanagové, která přežila 16 let na Sibiři, kam byla společně se 17 000 dalších lidí deportována sovětskými okupanty v roce 1941. Melanije je násilně oddělena od svého muže a jen s osmiletým synem poslána v dobytčích vozech na Sibiř. O svém životě si vedla podrobné zápisky, které se později staly základem pro její knihu, která vyšla až v roce 1991 po nezávislosti Lotyšska. Jedná se o svědectví o nelidských podmínkách na Sibiři, násilném vystěhovávání obyvatelstva sovětskými okupanty, ale i o síle lidské vůle, vzdoru nepřízni osudu a naději.

Zde by měly jít veškeré vtipy stranou. Už jen podle názvu lze poznat, že se jedná o zcela vážný snímek, který vás šťastnějším neudělá a akorát tak rozpláče vaše srdce. Sibiřský deník se zabývá deportací žen do pracovních táborů právě na Sibiři a kvůli tomu přišly o několik desítek let svého života (pokud přežily).

Finsko-lotyšsko-česká novinka vznikala dva roky a v hlavní roli se objeví Sabine Timoteo, což je výtečná švýcarská herečka, která byla několikrát oceněna na filmových festivalech. Film je natočený podle autobiografie Melanie Vanagy (kterou právě hraje Sabine Timoteo), která kolem svých šestnácti let byla v sibiřském exilu. Na autentičnosti přidává černobílé zpracování, takže to vlastně vypadá jako dokument a o to je to horší. Ohlasy žádné nejsou, ale určitě se bude jednat o silný zážitek a možná bychom ho měli vidět všichni povinně.


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Tak které novince dáte šanci vy? Nestyďte se a svěřte se nám.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!