16. 5. 2017

Letopisy Narnie: Zavlní Aslan znovu hřívou?

Ač se to může zdát nereálné, po sedmi letech se tak skutečně stane. Bude ale pokračování nebo restart série?

hlavní obrázek

Je tu někdo, kdo si ještě pamatuje načesaného Aslana, odvážného Reepicheepa, oslnivého prince Kaspiana a čtyři nebojácné děti ze skříně? Kdo by ne, když Letopisy Narnie jsou v knižním světě velice opěvovanou sérií a v našem filmovém světě taky ostudu neudělaly. Je ale smutnou pravdou, že sedm let, dlouhých sedm let, čekáme na další náznak naděje, že se k nám tito hrdinové vrátí. A nedávno jsme se dozvěděli, že naděje neumřela.

Vraťme se ale na samotný začátek a to do roku 2005, kdy přišlo moderní zpracování první knihy s názvem Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (Toto zpracování se dá považovat za úplně první, pokud nepočítáte seriál, který vznikl v roce 1989). Lidé a hlavně čtenáři knihy vzali kina útokem a první díl dosáhl skutečně velké popularity. Když zabloudíme trochu mezi čísla, tak jednička stála v tu dobu 180 mil. dolarů a dokázala vydělat přes 745 milionů (V ten rok druhý nejvýdělečnější film v USA!). Proto o pouhé dva roky později jsme se dočkali dílu druhého s podtitulem Princ Kaspian. Studio Disney bylo tak nabuzené, že do pokračování investovalo ještě víc, 225 mil. dolarů, ale druhý díl už fantastické výsledky svého předchůdce napodobit nedokázal. Výdělek pouze 419 mil. dolarů, což je skoro o polovinu méně.

Přesto po dalších dvou letech přichází třetí díl s názvem Plavba Jitřního poutníka. Ten už neměl na starosti Disney, ale zaválet se snažilo studio 20th Century Fox a vrazilo do trojky 155 milionů dolarů. A jak to dopadlo? Stejně jako u Prince Kaspiana a proto šly další projekty k ledu.

Pár dnů zpátky jsme se dozvěděli, že studio Sony chce značku oživit. Je to poměrně odvážný krok, ale pozitivní je, že nechtějí předělat původní jedničku (Lev, Čarodějnice a skříň), ale začnou čtvrtou knihou – Stříbrnou židlí. Ta vypráví příběh o Eustacovi, který se vypraví do Narnie, aby našel syna prince Kaspiana a při tom mu vypomáhá jeho spolužačka a kamarádka Jill.

Joe Johnston, který bude Stříbrnou židli režírovat, prohlásil, že se bude jednat o celkový restart. Takže původní postavy nebudou nebo je nahradí někdo jiný? (Aslan bude určitě!) Každopádně se těšíme a jsme zvědaví, jak to celé dopadne. Kéž by vznikla celá sedmidílná série, která by měla hlavu a i patu.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 5 příspěvků v diskuzi
Kolombo_
hodně dávno
Stříbrná židle je z celé série moje nejoblíbenější. Mimo jiné z prvních 3 knih je tam...
Atticus
hodně dávno
Právě, to jsi vystihl - pokud se budou držet předlohy, ale víme, jak to chodí s natáčením...
Kolombo_
hodně dávno
To snad ne... Jako chápu, že po LoTR úspěchu se bude dojit cokoliv, ale jak dopadla Narnie a...