26. 5. 2017

Festivalové okénko: Zlín Film Festival

Po delší pauze je tu opět vaše festivalová rubrika, která tentokrát potěší hlavně mladší a menší diváctvo. Začíná Zlín Film Festival.

hlavní obrázek

Na konci května, konkrétně 26.5., propukne ve městě Tomáše Bati Zlín Film Festival, který je zaměřen převážně na filmy pro děti a mládež. Je to jeden z nejstarších, největších a nejvýznamnějších filmových festivalů svého druhu na světě. Poprvé se ve Zlíně filmy v rámci této kulturní akce promítaly již v roce 1961, letos tedy proběhne již neuvěřitelný 57. ročník, na kterém budou moci návštěvníci až do 3.6. vidět přes 350 snímků z 50 zemí světa. A to jsou úctyhodná čísla.

Letošní filmová přehlídka bude zaměřena převážně na snímky Švédska a Švýcarska, ale nebudou chybět ani filmy z dalších evropských zemí, či filmy tuzemské ať už hrané, animované nebo dokumentární. A budou to filmy jak od již známých tvůrců, tak teprve od těch začínajících, kteří své výtvory budou prezentovat například v mezinárodní soutěžní sekci studentských filmů.

Jako každý rok přijede i letos do Zlína celá řada hostů. Mezi osobnosti české kinematografie, které tento festival navštíví, patří například Eliška Balzerová, Jiří Menzel, Ivan Trojan, Miroslav Donutil, ale třeba také opěrní pěvkyně Magdalena Kožená. Své filmy ovšem na festivalu doprovodí i celá řada hostů ze zahraniční. Ocenění za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež převezme v tomto roce kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem potom organizátoři společně s Nadačním fondem Kapka naděje odhalí herečce Pavlíně Mourkové a herci a režisérovi Karlu Smyczkovi.

Doprovodný program Zlín Film Festivalu je naditý k prasknutí. Tvoří jej řada divadelních představení, koncertů, workshopů, dále odborné přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy, ale také sportovní a společenské akce. Vybrat si zkrátka musí každý. Večer budou v Open Air zóně probíhat tradiční koncerty, na kterých si budete moci poslechnout například XindlX, Anetu Langerovou, Slzu či ABBA a Roxette revival. V Divadelní zóně se potom v premiéře uskuteční promítání starých grotesek v doprovodu živého klavíru pod názvem Filmové piano. Nově bude návštěvníkům otevřena i Relax gastro zóna u zlínského zámku nebo speciální diskusní místo Festival Café na náměstí Míru. Poslední den festivalu se ponese ve sportovním duchu, neboť bude patřit 2. ročníku Festivalového půlmaratonu. Mezi výstavy, které budete moci během filmové přehlídky navštívit, patří výstava obrazů Theodora Pištěka, výstava projekční optiky, fotografií, prohlédnout si budete moci terakotovou armádu a mnoho a mnoho dalšího. Budete mít také možnost nahlédnout filmařům pod pokličku. V budově rektorátu Univerzity Tomáše Bati se opět otevře Filmová laboratoř, která představí nejnovější techniku televizního a on line streamovacího studia. Nově se zde představí i svět Virtuální reality.Podrobnější informace o doprovodném programu hledejte zde.

Letošní ročník filmového festivalu bude zahájen novým dokumentem o Hermíně Týrlové. Spolu s Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou patřila tato dáma k zakladatelům českého animovaného filmu a její tvorba je se Zlínem neodmyslitelně spojena. Režisér Pavel Jirásek ve filmu představí zcela unikátní materiály, které zatím veřejnost neměla šanci vidět. „Rozhodl jsem se jít cestou vyprávění samotné Hermíny Týrlové, která chronologicky popisuje celý svůj život a díky unikátním televizním, filmovým nebo rozhlasovým archivním materiálům ve snímku i promlouvá,“ říká režisér Pavel Jirásek. Hermína Týrlová celý svůj život zasvětila dětské tvorbě, pro svoje filmy si často vyráběla rekvizity, zkoušela nové materiály, témata i animační postupy. Především technické zázemí animací Týrlové bude mapovat i speciální výstava fotografií s názvem „Ateliér Hermíny Týrlové“.

A teď již ke konkrétním filmům, které budete moci se svými ratolestmi na festivalu vidět. Sekce Dny Švédské kinematografie bude věnována hlavně tvorbě Astrid Lindgren. Budete tak mít možnost zhlédnout nejen několik filmů s Pipi Dlouhou punčochou, ale třeba také Ronju, dceru loupežníka, Rasmuse na cestách a další. Zařazen je sem i snímek věnovaný životu této úžasné spisovatelky s příznačným názvem Astrid. Do sekce jsou zařazeny i filmy novější, mezi které patří například snímek Podle pravidel, vyprávějící příběh čtvrnáctiletých dívek Miy a Mirjam žijících v jednom švédském zapadákově. Ještě nedospěly, ale pracují na tom. Mirjam si začne románek se starším mužem a Mia se musí vyrovnávat s otcem, který si dopřává nemalá množství alkoholu. Naštěstí však mají dívky jedna druhou a také mimořádně chytrého kamaráda Karla, který má odpověď téměř na vše. Děti od vedle jsou potom strhujícím filmem a srdečným příběhem Aminy, která přišla před třemi lety s dědečkem do Švédska. Amina dosud nezískala povolení k pobytu a po smrti dědečka se všechno sesype. Dívka se skrývá u Johana, potetovaného rockera se spoustou piercingů, který žije v paneláku na chátrajícím předměstí. Na stejném poschodí bydlí i ostřílená dívka Mirre. Společně začnou bojovat o to, aby Amina mohla zůstat ve Švédsku a žít s Johanem. Johana si v tomto filmu zahrál jeden ze synů známého švédského herce Stellana Skarsgårda, Gustav, kterého můžete znát jako Flokiho ze seriálu Vikingové. Ostatně na festivalu budete mít jedinečnou možnost vidět v různých filmech skoro všechny herce z rodiny Skarsgårdů. Nejmladší Bill se vám představí v Simonově vesmíru o chlapci s aspergerovým syndromem a nejstarší Alexander i s tatínkem potom ve filmu Åke a jeho svět. Ten je ale už poněkud staršího data, takže je otázka, zda tohoto urostlého upíra z True Blood ve filmu vůbec poznáte. No schválně.

Vítejte ve Švýcarsku je název sekce, která nabídne 16 celovečerních filmů z této země, plus další animované a studentské počiny. Darebáci na cestách je film sledující osudy dvanáctiletých chlapců Eugena a Wrigleyho v průběhu jejich posledního letního dobrodružství. Když rodiče Wrigleymu oznámí svůj úmysl poslat jej do internátní školy, chlapci se rozhodnou utéct do Curychu v naději, že tam najdou slavného hledače pokladů a krále všech uličníků Fritzliho Bühlera. Na své riskantní cestě přes Alpy však oba chlapci začnou pochybovat, jestli Fritzli Bühler opravdu žije v Curychu a jestli vůbec existuje. Dalším filmem, který bude mimo jiné na festivalu uveden je Bratrstvo kominíků. Snímek nás zavede do poloviny 19. století, kdy rodiny horských zemědělců ze švýcarské oblasti Ticino sužovala chudoba tak hrozně, že museli často nechat své děti za peníze narukovat do Milána na kominickou práci. Stejnému osudu se nevyhnul ani mladý Giorgio. Je nucen prolézat černočerné komíny a saze čistit holýma rukama. Své srdce však neztrácí. Společně s kominickými kolegy zakládají sdružení Černých bratrů. Ti drží pohromadě, bojují proti bídě a zapojují se do bojů pouličních gangů Milána. Film popisuje poutavé dobrodružství mladých kominíků včetně jejich velkolepého útěku zpátky do své vlasti. V rámci této sekce budete moci navštívit také oceňovaný animák Můj život Cukety.

Ze snímků, které již prošli našimi kiny v rámci kinodistribuce či různých festivalů, budete moci na Zlín Film festivalu navštívit například americké komediální drama Hořkých sedmnáct, Špínu Terezy Nvotové, skandinávskou Sámskou krev nebo i český hit Anděla Páně 2. Osobně si potom dovolím doporučit islandské drama Kamenné srdce, které nabízí pohled do života dvou dospívajících chlapců ve vzdálené rybářské vesnici na Islandu. Thor a Christian zažívají doslova turbulentní léto. Zatímco jeden z nich se snaží získat srdce dívky, ten druhý objevuje dosud nepoznané emoce vůči svému nejlepšímu příteli. Když si s končícím létem drsná příroda Islandu bere zpět svá práva, je nejvyšší čas opustit hřiště a postavit se tváří v tvář dospělosti. Tento krásný a velmi citlivý, komorní příběh získal nejen cenu Grand Prix na březnovém Febiofestu, ale i dalších 26 ocenění na filmových festivalech napříč Evropou a Spojenými Státy a rozhodně stojí za vidění.

I odrostlejší diváci, kteří na festivalu zatouží po filmu, který není primárně cílen na děti a mládež, si přijdou na své. V rámci festivalu bude totiž promítat letní kino, ve kterém plátno rozjasní filmy jako La La Land, Logan: Wolwerine, Bába z Ledu, T2 Trainspotting, John Wick 2 či Fantastická zvířata a kde je najít.

Zlín Film Festival je akce veliká a informací o ní je mnoho, všechny se sem zkrátka nevejdou. Pokud tedy máte chuť tento sympatický festival navštívit a chcete se o něm dozvědět víc, odkážu vás na webové stránky festivalu.

A na závěr ještě jedno malinkaté překvapení. Skoro každý filmový festival má nějakou tu znělku. A na některých festivalech si na její tvorbě dávají zvlášť záležet. Nejinak je tomu i v případě Zlín Film festu. Pokud se chcete nechat překvapit, jaký úvod festivalu si pro vás tvůrci letos přichystali, následující video ignorujte. Pokud se na festival nedostanete, nebo oplýváte nezkrotnou zvědavostí, můžete se pokochat již nyní. Letos se znělka tvůrcům opravdu povedla…

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!