11. 5. 2017

BRK: Lady Macbeth vytáhne meč z mléčné dráhy

Přehled aktuálních týdenních novinek je tu! Která vás oslní?

hlavní obrázek

Vítejte u druhého květnového BRKu, který vám dneska přinese spousty filmových zážitků. Trošku si zacvičíme, nahodíme svaly a budeme tahat Excalibur z kamene. Z říše andělů pak padneme až na zem a zavřou nás do školy pro problémisty. Aby toho nebylo málo, provdají nás chlápkovi, kterého nemilujeme, ale je to výhodné manželství a budeme doručovat mléko vojákům navzdory ohrožení života. Ano, mléko je základem! A taky si procvičíme jiný jazyk, jelikož jedna z novinek dostala sošku za nejlepší cizojazyčný film, a navštívíme poslední rodinu. No, není toho málo, že? Tak jdeme na to.

Na mléčné dráze



Emir Kusturica se po dlouhých letech vrací po boku Monicy Bellucci v hlučné a divoké komedií s prvky moderní pohádky. Kosťa vozí uprostřed válečné zóny mléko na oslu cestou necestou. Při jedné ze zastávek se seznámí s okouzlující ženou, která se ukrývá uprostřed země nikoho před svým zlověstným nápadníkem. Stačí chvilka a oba k sobě zahoří téměř pohádkovou náklonností. Kusturica natočil emotivní romanci, která připomíná, proč v devadesátých letech patřil k hvězdám evropského filmu. Lovestory Na mléčné dráze je nostalgickým ohlédnutím po předminulé dekádě a okouzluje příběhem o lásce v době, která jí nepřeje.

Celých 9 let jsme si museli počkat na další snímek cenami ověnčeného režiséra Emira Kusturicy. Sám se vyjádřil, že ho začal natáčet spíše kvůli pocitu, že už by zase nějaký film natočit měl, protože tvorba filmů je pro něj obrovskou dřinou. I proto se v posledních letech věnoval spíše hudbě. Na mléčné dráze je první film, který Emir Kusturica nejen režíroval, ale zahrál si v něm také hlavní roli. Novináři ho často popichují, zda se neobsadil proto, aby si mohl zahrát po boku krásné Monicy Belluci. Ten pravý důvod však není Monica, nýbrž skutečnost, že je ve filmu použit materiál z režisérova krátkého filmu, ve kterém hrál. Tudíž nebylo jiného zbytí, ale režírovat a zároveň hrát bylo prý na celém filmu to nejtěžší, takže podobnou zkušenost si již Emir Kusturica pravděpodobně nebude mít chuť hned tak zopakovat.

Když jsem si přečetla popis filmu, čekala jsem poetickou humornou lovestory, samozřejmě kvalitně zpracovanou, nicméně mne v kině až trochu překvapilo, jak moc drsný zároveň tento film je. Ono válečné pozadí filmu je až nepříjemně hmatatelné a tak počítejte s tím, že vedle krásných obrazů, barevnosti a poetiky vás v kině čeká i nemalé množství krve a temnoty. Tento koktejl přírody, poetiky a násilí se režisérovi podařilo namíchat opravdu působivě.

Pokud patříte mezi fanoušky Emira Kusturicy, vězte, že verze filmu, která jde u nás v ČR do distribuce je o 20 min kratší sestřička verze srbské, která je dle režiséra mnohem lepší. Takže pokud budete mít chuť, můžete po ní zkusit zapátrat…(Jan­ca.W)

Poslední rodina



Malíř Zdzisław Beksiński tráví své dny mezi čtyřmi zdmi varšavského bytu, obklopen pouze svou rodinou. Navzdory socialistické šedi okolního prostředí je jeho vnitřní svět plný surreálních vizí, barev, vášně a perverzních fantazií. Píše se rok 1977 a život rodiny se točí kolem syna, neurotického Tomka, který se právě odstěhoval do protějšího domu. Neustálý boj s vnitřními démony mu znemožňuje normálně žít, noří se však do světa hudby a filmů a navzdory svému handicapu se stává průkopníkem západní popkultury v Polsku. Strhující filmovou kroniku podle neuvěřitelného skutečného příběhu prokleté rodiny slavného malíře natočil jako svůj režijní debut Jan P. Matuszyński.

Přiznám se, že o rodině Beksińských, jsem mnoho nevěděla a musela si tak o nich nějaké informace vyhledat. Když jsem si přečetla o jejich pohnutých osudech, téměř jsem nevěřila vlastním očím. Příběh této rodiny je plný tolika zvratů a tragických událostí, že pokud by člověk nevěděl, že se všechny tyto události skutečně staly, pravděpodobně by neuvěřil, že něco takového může prožít jedna tříčlenná rodina. Režisér Jan P. Matuszyński byl jejich příběhem fascinován již dlouhou dobu: „Myslím, že tato rodina byla zvláštní v mnoha ohledech. Dvě fascinující a složité osobnosti – otec a syn. Oba měli velmi temné stránky. Na druhou stranu byli oba velmi vtipní, mám tím na mysli vtipní ve stylu Monty Pythonů. Místy velmi ironičtí a sarkastičtí. A pak tam byla Zoša – manželka a matka. Ta celou rodinu držela pohromadě. Velmi tichá. Neměla žádný vlastní prostor kde ventilovat emoce. Nemalovala, neměla čas sama pro sebe. Jen díky ní všechno tak nějak fungovalo.“

Zdzisław Beksiński začal nahrávat rodinnou historii v roce 1957, rok před tím, než se narodil Thomasz. Nahrával úplně všechno. Nejprve na audiokazety, později na videokameru. Režisér označil Beksińské za nejlépe zdokumentovanou rodinu na světě a společně se scénáristou (Robert Bolesta) všechny tyto nahrávky při přípravách několikrát procházeli. Chtěli natočit film, který by co nejvěrněji zobrazoval skutečné události. Poslední rodina tedy není životem rodiny Beksińských pouze inspirována, je to příběh, který se opravdu stal.

Roli malíře Zdzisława Beksińskiho ztvárnil Andrzej Seweryn, sedmdesátiletý veterán polského filmu, který si za svou kariéru zahrál přes padesát rolí a spolupracoval s Andrzejem Wajdou, Agnieszkou Holland, Régisem Wargnierem či Stevenem Spielbergem. Za tuto roli získal ocenění za nejlepší mužský herecký výkon nejen na festivalu v Locarnu.

V Polsku tento film vidělo již přes půl milionu diváků a zabodoval i na předávání cen Polské filmové akademie. Pokud jste tedy zvědaví, jaké filmy se točí u našich severních sousedů, neváhejte vyrazit do kina.(Janca.W)

Král Artuš: Legenda o meči



Lstivý a zlý Vortigern (Jude Law) zavraždí Artušovi rodiče a zmocní se tak koruny, která měla patřit právě Artušovi. Ten vyrůstá jako obyčejný člověk a přežívá v městských uličkách se svou družinou. Jeho život se ale změní, když vytáhne z kamene legendární meč Excalibur. Nyní ho čekají těžká rozhodnutí. Musí se naučit ovládat meč, sjednotit lid a porazit Vortigerna. Čeká ho dlouhá a strastiplná cesta plná dobrodružství.

Už vidím vaše reakce po zhlédnutí ukázek na Krále Artuše. Říkáte si, že je to pouze přeplácaný akčňák o mladém chlapci, které mu byl nespravedlivě sebrán v dětství trůn a díky meči, který vytáhne ze šutru, si hodlá vzít trůn zpět do svých rukou a na konci to všechno dobře dopadne a všichni se budou objímat a usmívat se. A víte co? Máte naprostou pravdu.

Rozhodně v příběhu nečekejte překvapivé zvraty. Nepředpokládám, že by Artuš meč z kamene nedokázal vytáhnout a sálem kina by projela vlna zděšení. Je ale možné, že by měl film díky tomu větší hodnocení. Tak proč dát Králi Artušovi a jeho meči šanci, když vlastně příběh známe dopředu? Správně, kvůli obrovským digitálním slonům!

Poslední větou jsme nebyli zas až tak daleko od pravdy. Na obdobné filmy se chodí právě kvůli slonům, respektive kvůli vizuální stránce a efektům, kterých Artuš nabídne hojně. Skutečně, magie, netvoři, kouzla, nic z toho není reálné, i kdyby to tak mohlo vypadat. Otázkou je, zda to bude stačit, aby si divák za dvě hodiny neukousal nehty nudou.

Přestanu film kritizovat, je prostě jasné, že kvůli hluboké myšlence na Artuše nepůjdete (jediná hloubka, je hluboce zaražený meč). Oslní vás určitě hvězdná jména. Artuše si zahrál Charlie Hunnam, „hodného“ strýčka zas Jude Law a taťku si střihnul Eric Bana. A teď chlapci a muži pozor! Pokud vaše žena či dívka nebude na Krále Artuše chtít jít, máte na ní rovnou dvě páky. Charlie Hunnam před natáčením v posilovně skoro přespával, takže skutečně vypadá jako Artuš na steroidech. A kromě vyrýsovaných svalů se ve filmu objeví i David Beckham. Ženy, dívky a holky, je to pro vás dostatečný důvod proč na film zajít? Diskuze je pod článkem.

Tvůrci svému nového pojení legendy natolik věří, že je v plánu šest filmů, ale buďme upřímní, to se rozhodně nestane. Režisér je stejný jako u Sherlocka Holmese, takže čekejte zpomalené záběry, vytříbenou akci a celkově nářez. Nic z toho neberte vážně! A pokud se přesto přenesete, jízdu si užijete.

Nebojte se, na ohlasy jsem nezapomněl. O Králi Artušovi a meči zabodnutém v kameni se mluví jako o průměrné a velice drahé fantasy. Lidé chválí a kritizují, jako vždy. Lepší hodnocení ale letos dostali Strážci Galaxie Vol.2 a i Velká čínská zeď, takže raději nic nečekejte. (Atticus)

Lady Macbeth



Anglický venkov roku 1865. Katherine (Florence Pugh) je donucena ke sňatku s postarším velkostatkářem, kterého nemiluje. Lásku v ní však dokáže probudit mladý nádeník, jenž na statku pracuje. Silný cit v ní vzbudí obrovskou sílu a Katherine se rozhodne vzít osud do svých rukou, nic jí nedokáže zastavit…

Film je adaptací dramatu Lady Macbeth Mcenského újezdu ruského spisovatele a dramatika Nikolaje Leskova. Snímek je celovečerním debutem talentovaného britského režiséra Williama Oldroyda.

Minulý týden jsme tu měli novinku Tři dny v září, která vyzdvihovala sílu žen, nyní pokračujeme ve stejném duchu, i když v odlišném žánru. Lady Macbeth je totiž o síle ženy, jelikož hlavní hrdina se jako silná žena (silná uvnitř) chová. Navzdory tomu, že hlavní roli má neznámá herečka, Florence Pug, a jedná se o dílo složitější a komornější, je Lady Macbeth velice chválena (film, ne ta role). Pokud si nevyberete o tomto víkendu Krále Artuše a chcete dát šanci menšímu a kvalitnějšímu filmu, tato novinka vás dozajista uspokojí. (Atticus)

Klient



Mladý manželský herecký pár Emad a Rana právě zkouší hru Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího, když jsou vlivem okolností jsou nuceni hledat nové bydlení. Nastěhují se do nového bytu, ale netuší, že skrývá děsivé tajemství, které v něm zanechala předchozí nájemkyně – prostitutka, a že jejich vztah bude podroben zásadní zkoušce…

Tak kdo tu z vás sledoval poctivě letošní předávání Oscarů? Ne, nebudeme si připomínat fatální chybu, která se asi zapíše do historie. Mám na mysli spíše nominaci a vítězství v kategorii Cizojazyčný film. A to bude asi největším lákadlem další novinky s jednoduchým názvem Klient. To by mohlo stačit, ne? Však to dostalo sošku a to je v dnešní době něco hodnotného. Nebo ne?

U Klienta se ale nespálíte. Ohlasy už jsou a lidé si novinku vychvalují. Je pravdou, že žádné známé herce na plátně nepotkáte a taktéž režisér není žádné světové eso. Je to ale jeho už druhá soška! Celý film je veden v duchu divadla a zaobírá se mezilidskými vztahy a problémy. Není nic lepšího než vidět nefunkční vztah, člověk má pak lepší pocit, že dělá vše správně. Rozhodně další kandidát na výtečnou premiéru.(Atti­cus)

Pád



Luce je poslána do internátní školy pro problémové mladistvé hned poté, co je obviněna ze žhářství, během něhož zemřel mladý chlapec. Ve škole plné zvláštních spolužáků potkává záhadného a odtažitého Daniela, který s ní ale nechce mít nic společného a až podezřele se jí vyhýbá. Luce se snaží zjistit jeho tajemství stůj co stůj. Nejen, že jí Daniel silně přitahuje, ale přijde jí na něm i něco velmi povědomého. Jako by ho snad znala tisíce let…

Nejdříve jsem si myslel, že Pád bude buďto film podle skutečné události nebo psycho drama o nápravné škole. A ejhle, vedle. Novinka Pád totiž padne maximálně teenagerům a to převážně mladým dívkám. Trošku mi to připomíná všechny ty filmy jako je Stmívání, Vstávání, Rozbřesk a Záblesk. To ale neznamená, že je to špatně! I když, ono to je špatně.

Já rozhodně film neodsuzuji, jen ho posuzuji na základě ohlasů a komentářů lidí, kteří měli tu čest ho již vidět. Mezi tím davem lidí, kteří Pád viděli, jsou i milovníci knižní předlohy, jelikož Pád taktový to základ má (vlastně všechny filmy tohoto typu jsou podle knížek), nu a ti film rychle a zběsile zkritizovali. Budu zcela upřímný, já jsem knihu nečetl, takže nedokážu posoudit, zda je to tím, že se film nedrží knižní předlohy, nebo jsou postavy vykresleny jinak. Dokážu se ale vcítit do pocitů těch, které to právě kvůli tomuto důvodu zklamalo. Nespočetně krát jsem odešel z kina, protože se film nedržel knižní předlohy (Věříte mi to?).

Pokud ale máte rádi dokonale vystylizované herce, zamilované pohledy, milostné trojúhelníky a téma andělů a démonů, je novinka Pád to pravé přímo pro vás. A jste-li mladá slečna, rozhodně doporučuji. Pro ostatní je potřeba říci, že kino pravděpodobně bude plné … plné dětí.(Atticus)


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Tak které novince dáte šanci vy? Nestyďte se a svěřte se nám.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 3 příspěvky v diskuzi
Janca.W
hodně dávno
:D Díky Atiicusi, zase jsem se nasmála... Král Artuš konečně v kinech! Jistě to bude tak...
Atticus
hodně dávno
Díky! No, já vůbec nevím, zda na Artuška zajít do kina nebo si počkám na bluy-ray a zhlédnu to...
Janca.W
hodně dávno
Hele já si z Mléčné dráhy vybavuji nejvýrazněji závěrečný masakr ovcí, ten přebil všechno...