10. 3. 2017

Brk: Zajímavá dvojka - Velká opice a Masaryk

Tak kdo z koho? Kong: Ostrov Lebek anebo velice oceněný český film? Možná vás zaujme ale něco jiného.

hlavní obrázek

Konečně přichází krásné počasí a kina nepraskají ve švech jako obvykle. Pokud ale nepatříte k příznivcům procházek a výletů, vítejte u naší pravidelné rubriky a tentokrát vám přinášíme pouze čtyři novinky. Ale nebojte se, jsou to novinky s velkým N.

Kong: Ostrov lebek



Strhující dobrodružný film vypráví příběh nesourodého týmu badatelů, vojáků a dobrodruhů, kteří se spojili, aby prozkoumali tajemný, stejně nebezpečný jako krásný, ostrov v kdesi v Pacifiku, který není zanesen do žádné mapy. Odříznuti od všeho, co znají, vstupují na území mohutného Konga a rozpoutávají tak nejstrašnější boj člověka s přírodou.

Kdo by neznal King Konga. Tolik zpracování proběhlo kiny, že se to nedá ani na jedné ruce spočítat. A hle, máme tu další. I když je více méně jisté, že to bude jen dobře udělaný blockbuster, který kvalitou nemůže dosáhnout nedávného Logana, přesto je to velice očekávaná novinka.

Příběh je prostý, jednodušší být ani nemůže. Badatelé jsou na ostrově, kde kromě nich je i obrovská opice a pár netvorů. A to se neobejde bez střelby, křiku, krve a zběsilého útěku. Nebudu ale výpravě jen křivdit. Odvážně budou bránit své křehké životy a se vším se statečně poperou. Opička nejdříve bude vypadat jako netvor, který ničí vše, co vidí, ale postupem času se nám do srdce přeci jen dostane.

Kong: Ostrov lebek stál 190 milionů dolarů, takže zpracování bude úžasné. První ohlasy ale kritizují skutečnost, že všechny nejlepší záběry uvidíte v trailerech, což u takových filmů bývá běžným jevem. Takže pokud chcete ušetřit, zkoukněte několikrát ukázky.

Letošní opička měří více než 30 metrů a ve filmu by se měla ukázat hned na začátku. Nic hlubokého od filmu nečekejte. Recenze jsou přesně takové, jaké se očekávaly. Průměrné.

Kromě hvězdného obsazení, nás tvůrci lákají na spoustu záhad a překvapivých momentů, což zní trochu neuvěřitelně. Také se objeví potitulková scéna, takže neodcházejte hned při začátku závěrečných titulků.

Masaryk



Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě!

Když jsem poprvé viděl v kině ukázky na Masaryka, zhrozil jsem se, co s Tomášem Masarykem udělali. Až po druhém zhlédnutí jsem zjistil, že se film týká jeho syna. O Janu Masarykovi nemusíte nic vědět a jen z ukázek pochopíte, že miloval ženy, zábavu a alkohol. Samozřejmě toho udělal spousty pro naši zemi.

Film si získal srdce diváků tím, že je lidsky natočený a vychází ze skutečných událostí. Čerpalo se z Masarykova života a na plátna se přenesl člověk, který měl své slabosti, ale také výtečné přednosti. Tvůrcům se podařilo natočit dokonalý příběh o člověku, který není až tak známý, ale rozhodně by se o něm mělo vědět.

Masaryk měl premiéru už v loni, ale to bylo jen kvůli Českým lvům, kde mimochodem film zabodoval. Nyní se otevřel pro celou veřejnost a vy máte možnost zjistit, zda je právem Roden s pleškou chválen. Dáte mu šanci?

Smrt v Sarajevu



Politický thriller, provokativní drama, inovativní divadelní adaptace – myšlenkově podnětná sonda do principů nestálé „balkánské duše“ a třaskavého evropského století.

Danis Tanović na půdorysu jediné budovy kloubí filozoficko-historickou disputaci o konfliktech evropského kontinentu, civilní lidskou (tragi)komedii o jedné neúspěšné zaměstnanecké stávce a modelový příběh. Filmu dominují nápaditě koncipované dlouhé sledovací záběry napříč interiéry a symbolická hierarchie jednotlivých pater Hotelu Evropa. Politický thriller, provokativní drama, inovativní divadelní adaptace – myšlenkově podnětná sonda do principů nestálé „balkánské duše“ a třaskavého evropského století.

Režisér Danis Tanovič přichází s dalším oceňovaným filmem. Země nikoho, z roku 2001, určitě budete znát. Za film získal Oscara a Zlatý glóbus. A v roce 2016 dostal i Velkou cenu poroty (Stříbrný medvěd) za novinku Smrt v Sarajevu.

Smrt v Sarajevu berte spíše jako metaforu a zamyšlení. Příběh je rozdělen do třech podpříběhů s mnoha zápletkami a ukazují nám metaforický obraz neklidné země (post-jugoslávského bloku). Už jen skutečnost, že film dostal ocenění a vznikl pod rukama oscarového režiséra je zárukou kvality.

Nechte zpívat Mišíka

Režisérka Jitka Němcová představuje ve svém celovečerním dokumentu životní příběh Vladimíra Mišíka, vynikajícího muzikanta, člověka, který si vždycky stál za svým a nenechal se zkorumpovat ani mocí a metály, ani komercí.

Vladimír Mišík patří k zásadním osobnostem české populární hudby. Svou tvorbou ovlivnil celou generaci umělců z hudebního, výtvarného i literárního světa. Je spoluzakladatelem (s kytaristou Radimem Hladíkem) kapely Blue Effect a přes čtyřicet let hraje s kapelou Etc. Filmový příběh Vladimíra Mišíka je složen z mozaiky jeho vzpomínání, písní, dobových i osobních archivů, z rozhovorů s kolegy, blízkými přáteli a rodinou. Střídání fiktivního prostoru na „Mišíkově planetce“ s realitou na planetě Zemi vnáší do filmu rytmus, vtip, hravost a vřelou lidskost.

Součástí Vladimírova osudu je i téma nepoznaného otce, amerického vojáka, po němž zbyly jen matčiny vzpomínky a dvě fotografie. Snaha dozvědět se o něm něco bližšího dlouho nevedla k žádným výsledkům, ale Vladimírův syn Adam za pomoci českých i amerických historiků pátrání po rodinných kořenech nevzdal…

Chápu, že tuto poslední novinku navštíví jen nadšenci a nebo ti, kteří nechtějí vynechat ani jeden film v kinech. To, co od Nechte zpívat Mišíka čekáte, také dostanete.

Tak který ve vás probudil touhou navštívit kino?

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 1 příspěvek v diskuzi
Janca.W
hodně dávno
"Když jsem poprvé viděl v kině ukázky na Masaryka, zhrozil jsem se, co s Tomášem...