24. 2. 2017

Brk: Zabiják, menšina, pes s kytarou a krev!

Osm novinek a vy si rozhodně vyberete! Pokračování oblíbeného titulu, ale i zcela nové a nepoznané filmy.

hlavní obrázek

John Wick 2

V pokračování úspěšného akčního thrilleru z roku 2014 přinutí legendárního Johna Wicka (Keanu Reeves) k návratu ze zabijáckého důchodu jeho bývalý spolupracovník, který se pomocí intrik snaží převzít kontrolu nad tajemným mezinárodním sdružením nájemných zabijáků. Krevní přísaha Johna zavazuje, aby mu pomohl, a tak se vypraví do Říma, kde se utká s několika nejnebezpečnějšími zabijáky na světě.

Postarší Neo v obleku, který se přejmenoval na Johna Wicka, se k nám vrací ve své druhé kapitole. Má nového pejska a dopřává si odpočinek po akcičce v roce 2014. K naší radosti moc dlouho odpočívat nebude. Tentokrát mu ale nikdo auto neukradne a ani nezabije psíčka. Odmítne totiž jednu prácičku, která by byla asi proti jeho svědomí, a z ničeho nic má spousty nepřátel. Je jasné, že zápletka bude složitější, než v prvním díle, kde se jen mstil za zabití živého dárku od zesnulé ženy a ukradeného auta. Otázkou je, zda to filmu neuškodí.

A neuškodí. Druhý díl je totiž opěvovanější než první kapitola. Není to vidět jen na tržbách, ale také na ohlasech a recenzích. Pokud první díl vás ohromil a připoutal k sedačkám kin (nebo k vašemu gauči), rozhodně zainvestujte do lístku a prožijte další 122minutové dobrodružství tohoto zabijáka. Keanu Reeves vás totiž láká na spousty akce. A že jí bude hodně. Ve druhé kapitole totiž John sejme více jak 143 nepřátel, což není malé množství. Navíc, a to berte jen jako zajímavost, Keanu Reeves si natáčel všechny akční scény sám (až na pár, kde hrála roli auta) a prošel několika měsíčním výcvikem bojových umění. Že by zapomněl své chvaty z dob Matrixu?

Bába z ledu



Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek Daniel, Václav Neužil), snach (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku.

Pokud se rozhodnete navštívit Bábu z ledu, doporučuji obléci si vhodné oblečení. Bude vám totiž chladno (mě bylo jen z pouhých ukázek).

Pavel Nový, neboli šarmantní Pepa Bednář z S tebou mě baví svět, je totiž otužilcem, což já rozhodně podporuji – ale jen ze břehu. Svým rozmanitým životem začne okouzlovat ovdovělou Zuzanu Kronerovou, která před natáčením prohlásila, že je zimomřivá a studenou vodu nemá v oblibě. Rozhodně jí není co zazlívat, ale herečka se s tím statečně poprala, jelikož ona a ani Pavel Nový neměli dubléry a natáčeli ve studené vodě i dvakrát denně. Nenechte se však odradit. Film nenabídne pouze otužování a chlad, ale i důkaz toho, že láska kvete v každém věku a že vždy jsme tvůrci svých osudů.

I dva jsou rodina



Vtipný a nonšalantní Samuel (Omar Sy) si užívá bezstarostný život na francouzské Riviéře. Jednoho dne ho však navštíví víkendový flirt Kristin (Clémence Poésy) a oznámí mu, že dítě, které drží v náručí, je jeho. Předá mu holčičku a uteče. Samuel vyráží s malou Glorií do Londýna, kde Kristin marně hledá. Nakonec mu nezbývá nic jiného než si najít práci a ve velkoměstě se usadit. Samuel se okouzlujícím způsobem pouští do výchovy malé Glorie. Během následujících osmi let se ukáže, že je nejen milující, ale i hodně netradiční táta. S humorem se vypořádává s nástrahami každodenního života osamělého Francouze v Londýně. Rodinná idylka se však záhy změní, když se zničehonic před jejich dveřmi objeví Kristin…

Viděli jste mexický film z roku 2013 jménem Bez závodu? Taky ne? Tak v tom případě můžeme jít s klidným svědomím do kina na I dva jsou rodina, jelikož tato francouzská novinka je právě remake tohoto filmu. Ale vůbec to nevadí!

Omar Sy se opět vrací ve své formě. Určitě si ho pamatujete z jeho výtečné role v Nedotknutel­ných, kteří se nám zapsali do myslí jako vtipné, ale zároveň smutné drama. Sklidili takový úspěch, že se chystá americký remake, což nemůže dopadnout dobře. Aspoň v to doufám. Dobře, ale zpět k I dva jsou rodina. Rozhodně se od této novinky hodně očekává, jelikož výchova opuštěného dítěte, na kterou Samuel (Omar Sy) nebyl připraven, je rozhodně vtipná situace sama o sobě. K tomu si přidejte Omara a francouzský humor. V kině byste si ale měli i poplakat, jelikož téma dítě a rodič je vždy dojemné.

Lion



Pětiletý indický chlapec se ztratí v ulicích Kalkaty, tisíce kilometrů od domova. Prožije těžké chvíle než ho adoptuje manželský pár z Austrálie. O 25 let později je rozhodnut najít svou skutečnou rodinu, která je však neznámo kde…

Jamal Malik z chatrče se stává skutečnou postavou, chlapcem jménem Saroo. Nenechte se zmást, ale o podobnou kvalitu jako měl Milionář z chatrče se prý nejedná. Lion poměrně sklidil kritiku, i přesto, jak vážné téma to je. V Indii se totiž každoročně ztratí více jak 80 tisíc dětí.

Saroo skutečně existoval a skutečně se ztratil. Takže Lion vám spíše odvypráví příběh založený na skutečných událostech. Ve filmu se kromě Deva Pateliho objeví i Nicole Kidman. A do kina to může lákat i čtenáře knihy Dlouhá cesta, na které je Lion založený.

Moonlight



Nadčasový příběh dospívání a hledání sebe sama je zasazený do drsných kulis okrajových čtvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje místo v prostředí, ve kterém často rozhoduje právo silnějšího, zatímco jeho vnitřní svět se plní láskou, bolestí i touhou. Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. Je zároveň portrétem mladého člověka, současných amerických předměstí i nepostřehnu­telných sil, které formují lidské životy. Nekonvenční způsob vyprávění, vynalézavá vizuální složka i mimořádné herecké výkony vynesly snímku Zlatý glóbus za nejlepší film.

Hledání sebe sama je to nejtěžší, co nás v životě může potkat. My, kteří jsme se našli, máme obrovskou výhodu a klid v duši. A to bychom měli dopřát i Chironovi, jehož dětství, dospívání a i dospělost sledujeme právě v Moonlightu. Jak lze lehce poznat, film hlavně řeší rasové a sociální problémy. I když je film otevřený, je přesto citlivý.

Je pochopitelné, že ne všem se Barry Jenkins (režisér) zavděčí, protože se jedná o příběh z prostředí menšiny, ale přesto dokázala novinka zaujmout velký počet diváků. Favorit v Oscarech a chválen za dialogy a herecké výkony.

Neodpustím si zajímavost – režisér Barry Jenkins čerpal ze svého vlastního života. Ne, není homosexuál, jak by se nabízelo, ale měl taktéž drogově závislou matku.

Pes ro©ku



Z Bodiho měl být tradiční hlídací pes s pevnou pracovní dobou a slibnou kariérou. Místo toho vzal kytaru, hrábnul od strun a stal se zcela novým druhem – psem rockovým. Animovaná komedie Pes Ro©ku přinese velké rock´n´rollové dobrodružství.

Ke konci minulého roku dorazila do našich kin zpívající zvířátka všeho druhu. Teď trochu změníme styl a přitvrdíme. Přesně! Zvířátka a rock ´n´ roll, to je přeci skvělá kombinace. Nebo ne?

Bodi se musí rozhodnout, zda převezme rodinnou tradici a stane se hlídacím psem, nebo prorazí jako muzikant. Podle názvu pohádky je jednoduché uhádnout, jak se jeho život bude vyvíjet. A když na jejich louku spadne červené přenosné rádio, kde hlas moderátora říká, že si člověk (v tomto případě pes) musí jít za svým, je vymalováno. Jak se mu povede, zjistíte v pohádce Pes ro©ku , kterou vytvářel spolurežisér Toy Story 2.

Sámská krev



Čtrnáctiletá Elle Marja je Sámská dívka, která se věnuje chovu sobů. Vystavena rasismu éry třicátých let minulého století začne snít o novém životě. K jeho dosažení je ale nutné stát se někým jiným..

Sámská krev měla tak velkou úspěšnost na festivalech severských filmů, že máme možnost jí shlédnout i v kinech. Na svědomí jí má Amanda Kernell, která je známá především díky krátkým filmům – například Stoerre Vareie, který vlastně je pilotem k Sámské krvi. Režisérka chtěla ukázat sámskou kulturu zevnitř, takže pokud vás toto téma zajímá, nebo prostě obdivujete severské filmy, kino volá.

Spojené státy lásky



V roce 1990 dochází v Polsku ke změnám. První rok svobody je plný euforie, ale také nejistoty z budoucnosti. Čtyři zdánlivě šťastné ženy různého věku se rozhodnou, že je čas změnit své životy, bojovat za své štěstí a plnit si své touhy. Agata je mladá matka uvězněna v nešťastném manželství, která hledá útočiště v jiném vztahu. Učitelka Renata je fascinována svou sousedkou Marzenou – osamělou ženou, která kdysi bývala místní královna krásy a jejíž manžel nyní pracuje v Německu. Marzenina sestra Iza, ředitelka školy, je zamilovaná do otce jednoho ze svých žáků.

Poslední novinkou jsou Spojené státy lásky, které pocházejí z Polska. Film vypráví o životě čtyř žen, které jsou nespokojené se svými dosavadními životy a chtějí je změnit. A to samozřejmě nejde snadno. Film mistrně poukazuje na společenskou, politickou a soukromou (i intimní) část jejich životů. Podaří se jim zrealizovat jejich tajné sny?

Máte v plánu návštěvu kina o víkendu? Ano? A na který film?

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 2 příspěvky v diskuzi
La.Volpe
hodně dávno
Včera jsem byl na Johnu Wickovi 2 a opět skvělý zážitek. Čím dřív akceptujete, že je to naprostá...
Atticus
hodně dávno
Super!! Taky na něj jdu. Těším se jak malej :D