16. 2. 2017

BRK: Závislí na zlatu a téma o kterém se mlčí

Tento týden patří k těm plnějším a do kin míří tolik filmů, kolik máte na ruce prstů. Pokud jste si tedy nějaký neufikli na cirkulárce.

hlavní obrázek

Tento týden sice nemáme tak zvučné franšízy jako ten minulý, ale přeci jen někteří pamětníci zaznamenají, že Trainspotting je něco povědomého. A i další filmy, i když nenesou tak zvučné názvy, mají na plakátech alespoň zvučná jména tvůrců.

Jelikož dnes výjimečně zaskakuji za Atticuse, tak mu alespoň obšlehnu jeho strukturu článku, ať nejste tak ztraceni. Jdeme na to.

T2 Trainspotting

Na počátku byla příležitost… a pak přišla zrada. Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj staří známí – Spud, Sick Boy a Begbie.

Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli.

Kdopak z vás by neznal původní Trainspotting? Ehm… já. Já vím, je to fakt blbý, ale nemůže to být horší jak to, že jsem se nedávno přiznal k tomu, že jsem pořád neviděl Star Wars. Ani nový, ani původní. Ani ty nejnovější. Ale u Star Wars alespoň vím, o co tam jde. U Trainspottingu vím jen to, že to mělo něco společného s drogami a slušně nadupanej soundtrack. A že to prý nebyl až tak špatný film.

Takže má smysl natočit dvojku? No pokud nemáte co jíst, nebo potřebujete prachy na soukromé školy svých dětí, tak vám asi nezbude nic jiného, než pokusit vytřískat nějaké ty prachy z trochu toho sentimentu. Protože přesně k tomuhle to směřuje. Vidět znova starou partu znovu v těch stejných situacích. I trailer vzbuzuje záměrně tenhle pocit a při srovnání s výčtem možností z traileru v jedničce si člověk připadá docela i staře.

Naší jedinou záchranou a nadějí je, že za dvojkou stojí stejní lidé, jako za jedničkou. Takže i když se jedná nejspíš o zbytečné pokračování, tak to pořád nemusí být film, který by vám měl vadit.

Zlato

Film je natočen podle skutečného příběhu těžebního skandálu Bre-X Mineral Corporation na počátku 90. let. V hlavní roli skvělý Matthew McConaughey.

Ha. To se nám distributor s tím popiskem vyšvihl, co? Víte stejný kulový, jako když jste začali číst předchozí odstavec. Tohle určitě nažene do kin plné sály lidí. Jakoby si snad někdo vzal příklad ze sloganu filmu „O peníze vůbec nešlo“, případně z toho druhého „Nikdo nezná pravdu“.

Ale všichni víme, že o peníze jde vždy až v první řadě a tak se vrátíme do roku 1988. Protože Matthew McConaughey vypadá, jakoby z tohohle roku přímo vypadl (prý za to můžou tuny cheeseburgerů a litry milk shaků). Tedy pokud zrovna neřídí kosmické lodě v nemožné misi za záchranou lidstva. Tady místo toho přesvědčuje lidi o nemožném, že někde v džungli je zlato. A ono tam je, takže když konečně z někoho vydyndá peníze, tak ho najde. Ještě aby ne, když už v hledání zlata má zkušenosti z filmů Sahara a Bláznovo zlato. Jenže tady je nalezení zlata jen začátek, protože každý si chce pro sebe urvat svůj kousek…

Mlčení

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat.

Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry.

Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni…

Martin Scorsese si tu nejspíš brousí zuby nejméně na nominaci na dalšího Oskara. Náboženství, dávná minulost a ještě říznutá exotikou a krutým nesmyslným násilím. To úplně řve: „Dejte mi Oskara!“. Snad ještě nacpat do filmu nějakého toho černocha, aby se ta soška posichrovala, ale to jde ve feudálním Japonsku dost těžko. Tak snad kvůli tomu pak nebudou v akademii nepokoje a proslovy o tom jak to není fér…

Lék na život

Jak už to tak často bývá, dramatické události začínají většinou velmi nenápadně. Mladý a ambiciózní manažer Lockhart (Dane DeHaan) dostane od nadřízených jednoduchý úkol. Přivézt ze sanatoria pana Pembrokea, nepostradatelnou hlavu jejich společnosti. Léčebna, kam se před časem uchýlil a podle posledního odeslaného dopisu se z ní ani nechce jen tak rychle vrátit, se nachází v zastrčeném koutě švýcarských Alp. Její personál zde poskytuje životem a prací vyčerpaným boháčům speciální očistnou léčbu. Nabízené zázračné procedury ale možná nejsou tak úplně běžné a pobyt zde až tak úplně dobrovolný…

Film od vizionářského režiséra Gorea Verbinského (no fakt, tvrdili to v traileru) vypadá na první pohled jako jedno velké WTF. Kdyby ještě žila legenda českého internetu Michal Kolesa, tak by měl z traileru na tenhle film určitě radost. Všude samá voda a dokonce v ní někdo i plave. My ostatní, ale jen zíráme s otevřenou pusou a vůbec nevíme co od tohoto kousku čekat. Něco na pomezí hororu a téměř art filmu (kde jinde byste našli polonahé lidi plavající ve skleněných nádržích?).

V sedmnácti

Sedmnáctiletý Damien žije sám se svou matkou lékařkou, protože jeho otec, voják, je vyslán na misi. Na gymnáziu ho začne šikanovat spolužák Tom. Násilnické chování mezi Damienem a Tomem se promění ve chvíli, kdy se Damienova matka rozhodne přijmout Toma pod jejich střechu.

Pozor zbytek textu obsahuje spoilery. Asi. Protože ani trailer ani popisek to vyloženě neprozrazují, ale nejsme včerejší, že jo. A co že je tím velkým tajemstvím? Že náš bombónek na konec je Zkrocená hora pro mladé. V Rusku by tenhle film asi promítat nemohli, že jo? Nebo se snad pletu?


Tak co půjdete na něco do kina?

Fruiko
Kdysi založil kfilmu.net, ale poté nějak propadl seriálům a založil SerialZone.cz
Poslední komentáře
Celkem 2 příspěvky v diskuzi
La.Volpe
hodně dávno
Chtěl jsem jít na Trainspotting, ale po delší úvaze jsem si uvědomil, že se na něj raději podívám...
Fruiko
hodně dávno
Mlčení i ten trailer vypadá dost WTF. Ale Zlato navnadilo.