5. 2. 2017

Festivalové okénko: Severská filmová zima

Máte rádi filmové festivaly? Tak to zpozorněte, v únoru nás jich totiž čeká hned několik.

hlavní obrázek

Vítejte u Festivalového okénka, nové rubriky, ve které vás budeme informovat o chystaných filmových festivalech. Každý článek se bude věnovat jednomu z nich a dozvíte se v něm kdy, kam a hlavně na co budete moci na daném festivalu zajít. Samozřejmě se budeme snažit naservírovat vám tento přehled alespoň s minimálním předstihem, abyste si mohli řádně prostudovat program a v klidu si promyslet, které kousky si nechcete nechat ujít.

A jaký festival nás to tedy čeká v nejbližších dnech? Od 9.2. do 13.3. si přijdou na své milovníci skandinávské kinematografie. Ve vybraných kinech v Praze, Brně, Ostravě a dalších 10 českých a moravských městech se totiž uskuteční již 7. ročník festivalu Severská filmová zima, který nám navane do kinosálů mrazivé napětí, drsný humor a překrásnou skandinávskou přírodu. To vše celkem ve 27 filmech ze Švédska, Norska, Dánska, Islandu, Estonska a Litvy. V české premiéře bude uvedeno hned 11 snímků, které budou doplněny o další divácky oblíbené filmy.

Festival zahájí snímek Norský dům, který bude v pražském kině Lucerna promítán dokonce v evropské předpremiéře. Jeho režisér, Jan Vardøen, navíc přijede svůj film osobně uvést. Prý je to velký sympaťák, tak neváhejte a běžte si ho 9.2. do Lucerny poslechnout. Úvodní Vardøenovo drama má pro dnešní dobu velmi aktuální téma, vypráví o peripetiích perského uprchlíka, který žádá v Norsku o azyl. Film se snaží s nadsázkou ukázat, jak nás mohou vnímat lidé z odlišného kulturního prostředí. Kromě Norského domu budete moci na festivalu navštívit ještě dva režisérovi filmy – Srdce lehkosti a Podzim. Mezi další novinky země fjordů, které budou na festivalu uvedeny, patří thriler Pomsta, jehož hlavní hrdinka Rebekka přijíždí do hotýlku na západním pobřeží Norska, s jehož majitelem má z minulosti nevyřízené účty. Ubytovává se pod falešným jménem a rozehrává nervy drásající hru, která má zničit jeho život, ovlivňuje však i všechny okolo. Poslední norskou novinkou je potom komedie Ženy v příliš velkých pánských košilích, ve které tři ženy hledají svou identitu a štěstí.

I Švédsko bude mít na tomto ročníku Severské filmové zimy bohaté zastoupení. V komedii Pozdravy ze severu si touží svobodná Nadja adoptovat dítě. Díky nečekané změně v pravidlech adopce si však Nadja musí do týdne najít partnera a uspořádat svatbu. Protože Stockholm, ve kterém žije, se pro rychlé nalezení manžela nejeví jako ideální místo, vydává se hledat své štěstí na sever Švédska. Druhou novinkou je drama Nesmrtelní. I tady začíná příběh ve Stockholmu, kde se jedné noci seznámí Em s Isakem. Zamilují se do sebe, společně vše opustí a vydají se na dobrodružnou cestu po norrlandských lesích. Jejich dobrodružství se však brzy změní ve velmi nebezpečnou hru, ze které není návratu. Švédské filmy uváděné v ČR poprvé uzavře dokument Bezva lidi, který vypráví o prvním somálském bandy týmu, jehož hráči se mají, ač zatím nikdy nestáli na bruslích, účastnit za šest měsíců mistrovství světa v tomto ne zcela tradičním míčovém sportu hraném na ledové ploše. Kromě těchto tří novinek Severská filmová zima nabídne ještě diváky velmi oblíbené Povídky ze Stockholmu, Simonův vesmírBillem Skarsgårdem, kterého seriáloví fanoušci mohou znát ze seriálu Hemlock Grove, nebo třeba Korunovační klenoty, kde hlavní roli ztvárnila držitelka Oskara za vedlejší roli ve filmu Dánská dívka, Alicia Vikander.

Pokud se budete chtít zaposlouchat raději do dánštiny, správnou volbou by mohla být komedie Comeback. Bývalý úspěšný komik Thomas se v ní snaží vrátit zpět na vrchol. Jeho comeback mu však komplikuje dospívající dcera, která v tutéž dobu vyžaduje veškerou jeho pozornost. Podaří se Thomasovi návrat na výsluní? Uvidíme.

Z Finska k nám dorazí 3 nová dramata. V Lásce a hněvu se vrátíme do Helsinek roku 1980, kde budeme moci sledovat, jak láska ovlivní dva mladé spisovatele. Mimo mapu se bude snažit utéct Katri, která zjistí, že její partner žije dvojí život. Když nalezne tašku naditou bankovkami, chopí se příležitosti a i s penězi prchá pryč. V autě ovšem objeví malou holčičku Annu, která pro změnu utíká od svého nevlastního otce. V litevsko-finské koprodukci vznikl snímek Dvě noci do úsvitu, o vztahu na jednu noc, v němž se ocitnou dva cizinci v cizí zemi. K nečekanému zvratu dojde v okamžiku, kdy jsou kvůli sopečnému prachu zrušeny všechny lety.

No a jestli máte rádi válečné filmy, neměli byste si nechat ujít tajný tip od pořadatelů festivalu, estonské drama 1944: přinuceni k boji. Ten nás zavede do roku 1940, kdy bylo Estonsko přičleněno k Sovětskému svazu. Když v roce 1941 obsadilo toto území Německo, místní obyvatelé německé „osvoboditele“ vítali a 72 tisíc z nich dokonce vstoupilo do německých ozbrojených složek. V září 1944 byly německé jednotky evakuovány a na území opět vstoupila Rudá armáda, která však Estoncům vytouženou svobodu nepřinesla. Zbytky estonských ozbrojených skupin kladl Sovětům odpor až do 50.let, kdy probíhaly vraždy, politické procesy, teror a především deportace do gulagů na Sibiř.

Nabídka Severské filmové zimy je velmi pestrá, tak zkuste na nějaký ten snímek z ledového severu zajít. Abyste nemuseli jednotlivé filmy z programu zdlouhavě hledat, Fruiko nelenil a vytvořil pro vás přehledný seznam, ve kterém najdete všechny filmy z festivalu pěkně pohromadě. Kompletní program ve všech kinech i s promítacími časy a všechny další potřebné informace potom naleznete na stránkách Severského filmového klubu, který Severskou filmovou zimu pořádá.

Termíny v jednotlivých městech:

PRAHA, Kino Lucerna, 9. – 15. 2. 2017
BRNO, Sál Břetislava Bakaly, 14. – 23. 2. 2017
HODONÍN, Kino Svět, 14. 2. – 1. 3. 2017
HOSTIVICE, Sokolovna, 3. – 4. 3. 2017
HRADEC KRÁLOVÉ, BIO Central, 8. – 10. 2. 2017
JABLONEC NAD NISOU, Kino Junior, 9. 2. – 9. 3. 2017
JESENÍK, ENNEA Caffé, 9. 2. – 23. 2. 2017
LIBEREC, Kino Varšava, 16. – 18. 2. 2017
OSTRAVA, Minikino, 10. – 14. 2. 2017
TŘEBUŠÍN, Kino Kalich, 24. – 25. 2. 2017
ÚSTÍ NAD ORLICÍ, Malá scéna, 11. 2 – 12. 2. 2017
VESELÍ NAD MORAVOU, Kino Morava, 11. – 12. 3. 2017
ZLÍN, Golden Apple Cinema, 23. 2– 1. 3. 2017 1. 3. 2017

Chystáte se na festival? Viděli jste již některý z filmů, který je na programu? Líbil se? Podělte se s námi o vaše dojmy a tipy…

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!