9. 1. 2017

Tržby za 1. týden 2017

Underworld v Americe a Rogue One útočí na miliardu. Vítejte u našeho prvního přehledu za rok 2017.

hlavní obrázek

Rok 2016 byl pro mě plný neuvěřitelných zvratů, překvapení, ale také nenaplněných očekávání a zklamání. Filmy, ve které jsem věřil, mě zklamaly, a tituly, kde jsem nic neočekával, mě šokovaly. Věřím, že takto podobně to máte i někteří z vás. Každopádně, každému z nás se do srdce dostal nějaký ten film a narušil náš soukromý seznam nejlepších filmů. Což je dobře a doufám, že takto podobně budeme vzpomínat i na následující rok. Jemu přeju spousty kvalitních, výtečných filmů a hlavně spousty vydělaných dolarů, abychom se mohli těšit na pokračování našich oblíbených titulů.

Jak jste asi zaregistrovali, tak nejlepším (co se týče výdělků) filmem za loňský rok byl třetí Captain America s podtitulem Občanská válka. V celosvětovém rozměru se dostal až na neuvěřitelných 1,153 miliardy dolarů. Stále ale nemá první místo jisté, jelikož několik titulů ještě má co říct. Ano, mluvím například o Rogue One. Tato odbočka, která nás zavedla na misi s rebely, už vydělala přes 914 milionů dolarů a zatím nepolevuje. Proto se několik týdnu budeme věnovat i těmto loňským snímkům, než se tržby úplně zastaví.

Jelikož už máme nějaké ty premiéry za sebou, mohli bychom už teoreticky mluvit o nejúspěšnějších filmech za tento rok. Čísla se ale teprve rozbíhají a kolo se pomalu roztáčí, takže ještě chvilku počkáme. Ale pro zajímavost, zatím se nejlépe daří Velké čínské zdi a Underworldu. Komu taky jinému, že?

Pojďme ale na první víkend za letošní rok. Sice žádné žhavé novinky nás nečekaly, ale i tak měl Rogue One na mále. Na záda mu totiž dýchalo nové drama od režiséra Miluj souseda svého (Theodore Melfi). Rozdíl tam byl jen cca 200 tisíc dolarů, ale i přes to je stále Star Wars na špici žebříčku. Zmíněná Skrytá čísla vypráví příběh o třech ženách, které se dostaly do řad NASA a byly pověřeny výpočtem pro vypuštění astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Toto drama o třech hrdinkách americké historie otevřelo za 21,8 milionů dolarů a skončilo na místě druhém. K nám doletí až v březnu.

Další novinkou, která je u nás už od začátků prosince, měla start za 13 milionů dolarů a patří jí tak čtvrté místo. Krvavé války sklidily poměrně kritiku a je to vidět i na číslech. Z celé série má totiž pětka nejslabší start. Nejlépe je na tom dvojka (Underworld: Evolution), kde byl start za 26 milionů dolarů. Celkově tato série moc nevydělává, ale berme v potaz malý rozpočet, kde se pohybují částky kolem 30 milionů dolarů – kromě čtvrtého dílu, který stál 70 mil. $ a vydělal si také nejvíce – 160 mil. $. Nedávno proběhla světem informace, že pokud budou díly stále takto vydělávat, můžeme se těšit na další.

Krvavé války tedy zatím moc díru do světa neudělaly (celosvětové tržby jen 55 mil. dolarů) a očividně úspěchy svých předchůdců nepřekonají. O neúspěchu se dá mluvit i v případě Assassin's Creed, kde jsme na částce 100 mil. $. V případě této herní adaptace to nezachraňuje ani okolní svět, ze kterého zatím připutovala jen polovina. Aby film alespoň něco vydělal, musí přesáhnout 125 mil. dolarů – tolik totiž film stál.

To Pasažéři už si mohou oddychnout, protože jsou v zelených číslech. Tento víkend to bylo za 8,8 milionů dolarů a celkově dosahují hranici 200 mil. $. Sice se nejedná o žádná obrovská pozitivní čísla, ale výdělek tam je. Ještě se zmíním o úspěchu animáku Zpívej, kde je vše jak má být. Pohádka stála 75 mil. $ a má vyděláno 356 mil. $. Jedná o 21 nejlepší film za loňský rok.

K nám dorazily čtyři novinky, které se samozřejmě snažily zaútočit na první místo, ale to bylo dávno zarezervované. Již několik týdnů vede česká pohádka Anděl Páně 2, kterou navštívilo už přes 924 tisíc diváků, a ti nechali v pokladnách více jak 112 milionů korun. Na anděla a čerta nestačil ani americko-čínský blockbuster, Velká čínská zeď, který skončil druhý se startovným 3,6 mil. korun. O víkendu ho navštívilo 23 tisíc diváků a porazil další nadcházející novinky.

Druhý týden má za sebou také Assassin's Cre­ed(tento víkend 3 miliony), který má na kontě 13,5 milionů korun. O něco méně úspěšní jsou Pasažéři, kde celkové příjmy jsou jen 7,2 mil. korun. Zahraniční tituly drží nad vodou Rogue One .Tento díl ze svých českých fanoušků vytáhl 36,7 milionů korun.

A ještě se zmíníme o novinkách. La La Land, který o tomto víkendu v Americe skončil na místě pátém, u nás to bylo místo sedmé s výdělkem 1,6 milionu korun. O dvě místa dále je Paterson, který otevřel za 681 tisíc a na místě dvanáctém je animák Ozzy (442 tisíc/víkend). Pokud vás zajímá, o čem novinky jsou a zda se vyplatí na ně zajít, doporučuji si přečíst tento článek.

Tento víkend – USA
Rogue One: Star Wars Story (21,972,000 $)
Skrytá čísla (21,800,000 $) N
Zpívej (19,573,670$)
Underworld: Krvavé války (13,100,000 $) N
La La Land (10,000,000 $)

Tento víkend – ČR
Anděl Páně 2 (5,291,718 Kč)
Velká čínská zeď (3,669,920 Kč) N
Assassin's Creed (3,030,155 Kč)
Pasažéři (2,199,016 Kč)
Zpívej (1,754,497 Kč)

Rok 2016 – celosvětově
Captain America: Občanská válka (1,153,304,495 $)
Hledá se Dory (1,027,771,569 $)
Zootropolis: Město zvířat (1,023,784,195 $)
Kniha Džunglí (966,550,600 $)
Rogue One: Star Wars Story (914,373,354 $)

Aktuální víkendový americký žebříček je možné vidět zde.
A aktuální žebříček celosvětových tržeb za rok 2016 je možnost vidět zde.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!