23. 11. 2016

Brzy v kinech: Noční zvířata

Pohádka pro depresivní psychopaty.

hlavní obrázek

Máte náladu na nějaký hezký pozitivní film, který šťastně skončí a naplní vás pocitem, že svět je krásné místo a život stojí za to žít? No, tak to máte smůlu.

Režisér Tom Ford hrál před patnácti lety jednu miniroličku v Zoolanderovi, což ho traumatizovalo tak, že se z toho snaží dostat natáčením šílených úchyláren jako jsou nová Noční zvířata. Ta však mají blíž k Fordově režijnímu debutu Single Man, který byl ve zkratce o tom, že Colin Firth je smutný a teplý.

V Nočních zvířatech má podobnou roli Amy Adams, jejíž kurátorka je přes svou materiální zajištěnost v depresi, kterou si kompenzuje vystavováním moderního umění a jiných zrůdností ve své galerii. Její život se však změní, když se jí do rukou dostane kniha, která ji psychicky poznamená (a ne, není to Špalíček dobrých českých vtipů).

Knihu napsal její bývalý manžel (Jake Gyllenhaal), se kterým po rozvodu nezůstali tak úplně přáteli a její děj je prostý: Rodinku na dovolené v poušti přepadne skupinka stereotypních voličů Donalda Trumpa a provedou jim něco ošklivého, jako například znásilnění dítěte (možná, nevim, popisy na internetu se liší), zkrátka něco, co prostě zkazí dovolenou. Otec (taky Jake Gyllenhaal) se pak za pomoci šerifa (toho už nehraje Jake Gyllenhaal) vydává na cestu pomsty!

To by tedy byl souhrn děje a teď nezbývá, než se zamyslet, co z toho vyleze. Příběhová linie Gyllenhaala (tj. ta knižní) bude velmi drsná, depresivní a zajímavá. Tato linie však bude průběžně přerušována scénami, kde Adams smutně kouká do zdi, což není něco, z čeho by byl normální člověk úplně odvázaný. Na druhou stranu, na tenhle film moc normálních lidí chodit stejně nebude.

Kombinace těchto dvou příběhů by samozřejmě mohla vyústit v něco úžasného. Stačilo by k tomu, aby se ukázalo, že spolu nějak osudově souvisí. Navíc to podle trailerů vypadá, že přestože texaští úchylové budou dostatečně hnusní, hlavním zlem by měla být Adams. To je hodně odvážná myšlenka, zajímalo by mě, co chudákovi Gyllenhaalovi (tj. manželovi) provedla. Rozsedla mu křečka?

Ale může to dopadnout i opačně. To v případě, že propojení obou linií tak nějak vyšumí do prázna, případně bude jen naznačeno a přeber si to sám, intelektuále blbá. I tak by ale Gyllenhaalův příběh mohl fungovat sám o sobě, pokud nedojde k úplně nejhorší variantě, kdy Adams skočí pod tramvaj dřív, než dočte tu knihu, takže se nedozvíme, jak to dopadlo.

Proč však být hned pesimistou? Herecké obsazení vybízí spíš k opaku. Adams depresivní pohledy umí (ostatně, v Příchozích 90 % filmu nedělala nic jiného) a i Gyllenhaal má zkušenosti s temnými filmy. (Taky má ale zkušenosti se souložením s muži v klobouku, takže být šerifem, měl bych se na pozoru a neotáčel se k němu zády.)

A jako hlavní hnusák se představí Aaron Taylor-Johnson neboli Kick-Ass! (Jo, a taky hrál v nějakých Avengers, nebo co…)

Ať už to dopadne jakkoliv, Noční zvířata budou ten druh filmu, kde můžou všechny hlavní postavy bolestivě umřít a pořád to nebude ten nejhorší možný konec.

Pokud vás to nalákalo, běžte se léčit do kina, premiéru mají 24. listopadu 2016.

Weasley111
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!