1. 1. 2014

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2013 + Shrnutí sezóny

Jsme filmový web, tak chtě nechtě musíme nabídnout i my žebříček nejlepších snímků roku. I když nejlépe samozřejmě uděláte, když se podíváte na co nejvíc kousků a sestavíte si ho sami (a pak se podělíte v diskusi).


Letos se sešlo šest redaktorů Kfilmu.netu, což je větší dav, než jsem očekával, a ukázalo se, že moc dlouho bychom spolu zamčení v jedné místnosti asi nevydrželi. Každý vybral až deset filmů (body se udělovaly jen první pětici) roku podle českého data premiéry, přitom na těchto pěti místech padlo jedenáct filmů jen jedinkrát! Takhle roztříštěnou topku si tu nepamatuju.

Dost ale tlachání. Absolutním vítězem se stal:


Snad poprvé v historii Kfilmu.netu nevyhrál americký film! Jsem na nás za to velmi hrdý, Jiří Menzel se Zdeňkem Troškou do nás ty protiamerické názory netlučou nadarmo! Dánský Hon Thomase Vinterberga je řemeslně precizní a dějově srozumitelné drama, které strhne severským chladem.


Druhý už je náš starý známý Tarantino v zábavném metawesternu Nespoutaný Django. Pocta klasikům žánru i, jak je zvykem, sobě samému se Quentinovi rozhodně vydařila. Jistě i díky herecké podpoře Leonarda DiCapria a Christophera Waltze.


A třetí je Gravitace. Opět především precizní dílo, v němž Sandra Bullock zlikviduje snad všechny existující vesmírné stanice a George Clooney se tomu jen směje. Pokud jste Gravitaci doposud neviděli, máte smůlu - mimo plátno její kvalitu nikdy plně neoceníte.

Nyní už žebříčky jednotlivých redaktorů, kde se navíc dozvíte i jaké nejhorší filmy viděli. Ale i ty, co je nejvíc mile překvapily a zklamaly:

2mig1


.
Nejlepší film
1) Hon
2) Sviňák
3) Zmizení
4) Lásky čas
5) Před půlnocí
6) Velká nádhera
7) Bídníci
8) Kapitán Phillips
9) Gravitace
10) Nespoutaný Django

Volba číslo jedna pro mě byla prakticky jasná už na loňském festivalu ve Varech a potvrzena byla tím, že - ač jsem neabsolvoval opáčko v letošní běžné distribuci - ve mě emocionální dopad zůstal až do tohoto okamžiku. Tematicky příbuzné Zmizení u mě potvrdilo kvality režiséra Denise Villeneuvea, přeskočil ho však hravě drsný Sviňák. Pětku pak doplňuje svým českým distribučním názvem poněkud zavádějící Lásky čas a vrchol konverzační trilogie.

Nejhorší film
1) Obchodníci
2) Jedlíci aneb sto kilo lásky
3) Donšajni
4) Babovřesky
5) Vražedná hra

Kdybych měl žaludek na to vyhodit dvě stovky za Kameňák či Maturitu, byla by tato pětka ryze českého ražení (stačí, že jsem je vyhodil za Jedlíky a Donšajny, Obchodníky a Babovřesky jsem viděl na Voyo.cz /ne, to není Tn.cz/). Jasně vede produkce Magnusfilmu, následován takovým senilním propadem Jiřího Menzela, že se i Zdeněk Troška vyšplhal o příčku výš. Pětku uzavírá nejdebilnější kriminálka roku.

Největší překvapení
1) Rivalové
2) Jedlíci aneb Sto kilo lásky
3) Mládeži nepřístupno

Rivalové - ač technicky precizní, překvapil mě fakt, že do této chvíle se tahle jednohubka drží na čtvrté příčce nejlepších filmů CSFD. Jedlíci - jeden by nevěřil, jak technicky zprasený film se dokáže dostat na filmová plátna. Takhle totiž ani váš mobilní telefon nenatáčí. Mládeži nepřístupno - Kate Winslet v etudě "Jackman má koule na krku"? Kdybych to neviděl na vlastní oči, sám bych tomu nevěřil:)

Největší zklamání
1) Hořící keř
2) Charlieho malá tajemství
3) Nymfomanka, I. část

Hořící keř - proč je nejlepší český film televizní projekt a my si pak musíme u akademie dělat ostudu amatérismem Donšajnů? Charlieho malá tajemství - proč si necháváme unikat na plátně takový filmy, když si je pak dobrovolně sviníme náplní ze septiků? Nymfomanka, I. část - to si v dnešní době, kdy si porno z netu stáhne každý druhý capart ze základky a polovina filmů má tříhodinovou stopáž, opravdu někdo myslí, že slušný filmový divák nezvládne 4 hodiny konverzačky proložený občasným zásunem? Pravděpodobně myslí, a proto máme cenzurovanou verzi ve dvou částech.

Meky


.
Nejlepší film
1) Hon
2) Zmizení
3) Kapitán Phillips
4) Rivalové
5) Star Trek: Do temnoty
6) Gravitace
7) Nic nás nerozdělí
8) V zajetí démonů

Všechny uvedené filmy, co jsem měl možnost letos zhlédnout jsou velmi kvalitní, ale těžko vyzdvihnout vítěze. Všechny se vyznačují silným rukopisem režiséra a prvně tři jmenované mají navíc fantastickou atmosféru. Nutno však dodat, že některé je třeba vidět na velkém plátně.

Nejhorší film
1) Mládeži nepřístupno
2) Babovřesky
3) Chuckyho kletba

Moc špatných filmů jsem letos neviděl, proto uvádím pouze tři, ale ty opravdu nestojí za váš čas...

Největší překvapení
1) Jack a obři
2) Millerovi na tripu
3) Tísňová linka

Všechno to jsou filmy, od kterých jsem mnoho nečekal, ale překvapivě jsem se bavil a opravdu stály za to. Ať už pozoruhodná fantasy pohádka, zábavná road-movie s "hot" Jennifer Aniston nebo svižný a napínavý thriller s Halle Berry.

Největší zklamání
1) Rychle a zběsile 6
2) Pot a krev
3) Hobbit: Šmakova dračí poušť

Předem chci říct, že uvedené filmy nejsou špatné. Ale vzhledem ke svým prognózám byla očekávání vysoká a bohužel se nenaplnila. Především mě to mrzí u Hobbita, kdy úvodní díl nasadil laťku poměrně vysoko, ale pokračování již mírně pokulhává a ztrácí dech.

Shrnutí sezóny: Řadu zajímavých titulů (např. Velký Gatsby, Jasmíniny slzy, Sviňák) jsem nestihl zhlédnout, ale myslím, že zmiňované filmy ze všech sekcí jsou těmi stěžejními letošního roku, ať už zapsané v tom pozitivním, či negativním smyslu.

Martin


.
Nejlepší film
1) Nespoutaný Django
2) Rivalové
3) Terapie láskou
4) V zajetí démonů
5) Spring Breakers

Letos jsem většinu TOP filmů viděl dvakrát. Kdybych tak neučinil, rozhodně by byl můj žebříček úplně jiný. Nespoutaný Django mě napoprvé příliš neoslovil, Velkého Gatsbyho jsem naopak zase vyškrtl. Mnohé mnou zvolené snímky válcují filmové databáze naprosto nesmyslně vysokými hodnoceními, se kterými nesouhlasím. James Wan po natočení Insidious 2 trochu znejistil fanoušky, kteří ho po pár filmech pasovali na krále hororu. Jenomže jak dlouho bych musel ještě čekat, abych mohl zařadit nějaký horor mezi nejlepší filmy roku?

Nejhorší film
1) Jedlíci aneb Sto kilo lásky
2) Kameňák 4
3) Babovřesky
4) Pád Bílého domu
5) Pařba na třetí

Asi také nemáte čas koukat na špatné filmy. Pro sestavení první části žebříčku (české skvosty) mi proto stačilo zhlédnutí amatérských trailerů, při jejichž tvoření asi nikdo nebral v potaz, že mají film prodávat. Ale mnohdy již první záběr ukazuje autorovu technickou nemohoucnost, která nikdy v minulosti nedosahovala hlubšího dna. Zbytek filmů jsem bohužel viděl. Smáli jsme se lidem jako Roland Emmerich nebo Michael Bay. Oni by ale nikdy nenatočili něco tak nezajímavého jako je Pád Bílého domu.

Největší překvapení
1) Spring Breakers
2) Velký Gatsby
3) Hunger Games: Vražedná pomsta

Spring Breakers ukázali divákovi prostředníček. Strom života o chlastu a prsou. Zvrácený art, který si užije jen málokdo. Je to výsměch, který mě oslovil víc, než mě osloví jakýkoliv Lars von Trier. Velkému Gatsbymu nikdo nevěřil, já si ho napoprvé užil. Hunger Games jsem přežil s přítelkyní v kině. Úspěch!

Největší zklamání
1) Pád Bílého domu
2) Pařba na třetí
3) Insidious 2

Zklamání jsou vždycky nejhorší. Film může být jakkoliv špatnej, ale pokud to víme už předem, zůstaneme spokojeni: „Já to říkal!“ Pařba 2 byla špatná hodně, ale trojka dala nadobro zapomenout kvalitní jedničce a vrátila všechny snílky zpátky na zem. A to bolelo.

Shrnutí sezóny: Letos jsem viděl asi méně nových filmů než obvykle. Pořád jsem se nedostal k menším filmům jako je Mistr, což mě trochu mrzí. Mezi viděnými jsem neobjevil žádný Skyfall nebo Černou labuť, a tak zůstává za filmovým rokem 2013 trocha nepříjemné pachuti. Byl to rok, kde jsem dával vysoká hodnocení poměrně často, ale opravdovou bombu jsem vyhlížel marně. (Ano, jsem si vědom, že jsem vyřadil Gravitaci na úkor Spring Breakers, ale ti pro mě byli intenzivnějším zážitkem.) Věřím ale v lepší zítřky, protože snad ještě nejsme tak staří, abychom říkali: Dřív byla tráva zelenější, máslo máslovitější a film zářivější.

IanParker


.
Nejlepší film
1) Ledové království
2) Gravitace
3) Nespoutaný Django
4) Hon
5) Sviňák

Flith je výborný James McAvoy, který zkusí všechny drogy světa a přitom nám stihne naservírovat zajímavý a chvílemi mrazivý příběh podle románu Irvina Welshe. Hon přímo dýchá životem a až děsivě živými postavami. Django Unchained snoubí to nejlepší z Tarantina. Od Soundtracku až k postavám, proto třetí místo. Na druhém místě u mne skončil grafický orgasmus Alfonse Cuaróna Gravity, který mi způsobil zástavy srdce (v dobrém). Disney od za svou dobu působení došel pořádný kus cesty a proto víc, než jindy dokážu ocenit návrat ke kořenům pohádkovým kořenům jakým je Frozen.

Nejhorší film
1) Babovřesky
2) Jedlíci aneb Sto kilo lásky
3) Wolverine
4) To Do List
5) Movie 43

Movie 43 se nevyšplhal výš jen díky pár maličko vtipným vtipům, ty ale víc nezachránily. To Do List nás v traileru láka na hromadu celebrit, Audrey Plaza a humor. První dvě položky nám i dá. Wolverine je další důkaz toho, že čím lepší je vedlejší postava, tím větší je šance, že nezvádne vlastní film. Jedlíci jsou příšerná zvrácenost s naším novým ministrem Obrany a málem se prožrala na první místo, kdyby nebylo hrdinského Trošky, který obdělal spodní třídu a vydělal na dvě další pokračování.

Největší překvapení
1) Sviňák
2) Pacific Rim
3) Nevědomí

Předpokládal jsem, že Oblivion bude další film s Tomem Cruisem, kde bude postava Jacka - který je dobračisko a všechny zachrání. Toho se mi sice dostalo, ale zároveň to bylo docela fajn sci-fi. Pacific Rim mi ukázal, co všichni vidí na velkých robotech, co si rozbijí obvody. Na Filth jsem šel s naprosto nulovým očekáváním a dostal jsem zážitek srovnatelný s Trainspottingem.

Největší zklamání
1) Star Trek: Do temnoty
2) Očista
3) Muž z oceli

Lidi co viděli Man of Steel se dělí na dvě skupiny, buď ho vychvalují, nebo zadupávají. Já myslím, že potenciál byl vyšší, tedy zklamání. Purge mě od trailerů uchvátil, naneštěstí z výborného námětu si nevzal téměř nic. Star Trek: Into Darkness jakožto pokračování výborného předchůdce selhává a myslím, že nejsem jediný kdo čekal něco lepšího.

Shrnutí sezóny: Na základní škole mě matikář učil jak napsat správný test. Ten špatný vypadá tak, že nejvíc je buď jedniček nebo pětek, neboť vždycky je nejvíc průměrných studentů a těch vážně dobrých a vážně špatných je jen minimum. Pokud bychom chtěli brát film jako vědu, dostali bychom se do velmi úspěšného roku, pokud však jako umění, zůstáváme u průměru.

Aleee


.
Nejlepší film
1) Gravitace
2) Nic nás nerozdělí
3) Nespoutaný Django
4) Hon
5) Muž z oceli

Gravitace byla bezesporu mým nejlepším kinozážitkem letošního roku, zbývající filmy jsou částečné pozůstatky minulé sezony, jenže v české distribuci se objevily později, proto obsadily svá místa i v mém žebříčku. Bohužel jsem neviděla všechno, takže tuším, že tyto snímky, nedávno brázdící kina, by se mi také líbily: Nejvyšší nabídka, Jasmíniny slzy, Rivalové, Kapitán Phillips, Lásky čas, Thor: Temný svět, Walter Mitty a jeho tajný život, Nymfomanka, Život Adele.

Nejhorší film
1) Babovřesky
2) Maturita
3) Kameňák 4
4) Jedlíci aneb Sto kilo lásky
5) Husiti

Takovým filmům se snažím vyhýbat. Babovřeskami jsem se však týrala dobrovolně a ráda. Zbytek jsem neviděla, snímky znám jen z krátkých ukázek a trailerů. Možná tak nebudu úplně objektivní, ale svůj čas raději věnuji dílům, která si to zaslouží. Že se v žebříčku objevují díla česká, pro mě ani není moc velkým překvapením. Tuším, že ty největší zrůdnosti z ciziny k nám dorazí rovnou na DVD, což jde naprosto mimo mě.

Největší překvapení
1) V zajetí démonů
2) Hobit: Šmakova dračí poušť
3) Šmejdi

Horory nemusím, přesto mě V zajetí démonů, vynikající to žánrovka, nesmírně zaujalo. Nad prvním Hobitem jsem pomalu lámala hůl. Teď jsem se s tím smířila, byla připravená, věděla, co zhruba přijde, proto mě Hobit překvapil. Nebo mě spíše překvapilo moje celkem pozitivní přijetí. Šmejdi? Český dokument s původně úplně jinými ambicemi obstál i v kinech, u široké veřejnosti i kritiků.

Největší zklamání
1) Velká nádhera
2) Před půlnocí
3) Pěna dní

Filmy dobře hodnocené, mě přesto zklamaly. Velká nádhera – no, možná se není čemu divit, vždyť se mi příliš nelíbí ani dávné italské kousky, v jejichž šlépějích se snaží Velká nádhera jít. U Před půlnocí je to podobné. První dva díly mě nezaujaly, i když je mnozí velebí. A Pěna dní? Jak já se těšila na něco francouzského v tom nejlepším slova smyslu...

Shrnutí sezóny: Co dodat. Život, i ten filmový, jde pořád dál a dál. Mrzí mě herecké či režisérské ztráty – Paul Walker (i když jsem Rychle a zběsile nikdy nepřišla na chuť), Peter O’Toole, Joan Fontaine, Jiřina Jirásková, Jiří Krejčík, Richard Griffiths a další. Tak se aspoň podívejte na snímky, v nichž hráli, které režírovali... A filmy jako takové? Jako vždy, každý si určitě najde to své.

xxmartinxx


.
Nejlepší film
1) Velký Gatsby
2) Před půlnocí
3) Mistr
4) Hon
5) Gravitace
6) Old Boy
7) Nymfomanka I
8) Liberace!
9) Život Adéle
10) Bídníci

I letos mě zachraňují drobky z předchozí sezóny (a totéž se jistě stane i příští rok). Vzhledem k tomu, kolik jsem toho nakecal o těch filmech v recenzích, už asi nemusím nic dodávat.

Nejhorší film
1) Babovřesky
2) Kameňák 4
3) Husiti
4) Nepravděpodobná romance
5) Dobrý řidič Smetana

Snad jen, že jsem se při výběru neomezoval na tuzemské filmy - jen to tak prostě vyšlo.

Největší překvapení
1) Bídníci
2) Před půlnocí
3) Kapitán Phillips

Proč byla ta kvalita překvapivá? Nelíbila se mi Králova řeč a muzikály to u mě nemají snadné. Nevěděl jsem, že se ten film vůbec chystá. A stále víc nesnáším Toma Hankse.

Největší zklamání
1) Láska
2) Elysium
3) Nymfomanka I

Haneke natočil místo další nekompromisní studie banální film pro mainstreamové ceny. Matt Damon zasedl hrocha. A možná se vám zdá paradoxní, že mezi největšími zklamáními mám film z vlastní topky, ale cesty páně jsou nevyzpytatelné.

Shrnutí sezóny: Chtělo by se mi začít skuhrat, že letos to bylo zase o něco slabší než minule, ale tak je tomu každý rok. Spíš než propadat negativní náladě tedy vzpomínám na pozitiva. Třeba že konečně chcípnul Český lev (sice bude nahrazen unylou tuctovou "show" s Ebenem v čele, ale horší to snad nebude)! Hollywood i Nehollywood nabídly pár dobrých kousků, Cannes vyhrál docela dobrý film... co chcít víc.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!