3. 9. 2013

Miyazaki oznámil odchod do důchodu

Dnešním světem hýbe hype, ale označení "živoucí legenda" přece jen zůstává využíváno relativně zřídka. Každý asi podvědomě tuší jeho hodnotu a chápe, že jím nelze jen tak plýtvat. Přesto se nyní internetem shodně rozeznělo, že jedna živoucí filmařská legenda oznámila odchod do důchodu. A nikdo ani nemůže pochybovat, že u Hajaoa Miyazakiho tento titul platí.


Miyazakiho zná každý, kdo se o filmy jen trochu zajímá, stal se symbolem anime a animovaných filmů obecně. Vždyť má za sebou kulty jako Princezna Mononoke, Laputa či Cesta do fantasie. Nicméně po uvedení jeho aktuálního počinu Kaze tachinu už se od něj ničeho dalšího nedočkáme.

Dokázal zaujmout jak hardcore fanoušky japonské animace, tak i nezkušené západní publikum a jeho vliv sahá tak daleko, že se k jeho estetice přihlašuje jak studio Pixar, tak i James Cameron při tvorbě světa Pandory. Asi není přehnané tvrzení, že jde po Waltu Disneym o největší osobnost filmové animace.

Nemáme před sebou první pokus Hayoa o započetí důchodu - už Mononoke měla být jeho posledním režijním počinem, po němž měl v plánu jen produkčně zaštiťovat své kolegy (například svého syna Gora). Nakonec ale neodolal a ještě pár celovečeráků zrežíroval. Právě ty se pak staly mezi západním publikem nejznámější.

Tentokrát se ale dá očekávat, že to myslí vážně. Třiasedmdesát sice není věk na umření (zvlášť u příslovečně dlouhověkých Japonců), lze však uvěřit, že legendární animátor už skutečně nabyl dojmu, že režijně řekl vše. A ruku na srdce, Ponyo byl jen záblesk minulosti spíš než samostatně stojící anime. A uplynulo od něj tolik doby, že potvrzení důchodu po posledním počinu je spíš formalitou.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!