1. 8. 2013

Jak to bude s Avatary

Jak to bude s Avatarem, se zatím vlastně vůbec nevědělo. Jistě, spousta neoficiálních zpráv a prohlášení umisťovaly druhý díl na konec roku 2015 a řeč byla dokonce o dalších dvou dílech. Ale to byly jen dohady. Nyní snad máme větší jasno.


Alespoň podle The Hollywood Reporter, který označuje tyto zprávy za oficiální.

Dlouho uváděný rok 2015 se coby datum comebacku největšího blockbusteru naší doby přestal zdát pravděpodobný už před nějakým časem. Kdyby pro nic jiného, tak kvůli už tak dost přeplněné filmové sezóně. Na přespříští rok se přece jen chystá tolik velkých premiér, že šetřit na lístky do kina bychom skutečně měli pomalu začít. Jim nám alespoň od jedné položky ulehčil. Avatar 2 půjde do kin až v prosinci roku 2016.

Potvrzeno by mělo být natáčení hned tří dílů současně. Toto Cameron už dlouho naznačoval, takže nedělejme překvapené. Začít se má během příštího roku, až Nový Zéland vyklidí Peter Jackson a udělá zde místo pro celou Pandoru.

O čem další tři Avatarové budou, samozřejmě ani netušíme. I o tom už se sice objevily lecjaké spekulace, význam bych jim ale nepřikládal. Zvlášť když teprve během minulého týdne najal Cameron svého známého Joshe Friedmana (spolupracoval na televizním Terminátorovi), aby s ním začal pilovat scénář. Friedman zase oslovil Ricka Jaffa a Amandu Silverovou, nakonec se přidal ještě Shane Salerno. Takže se nám scenáristická parta docela rozrostla.

O Cameronovi se ví, že na place nesnese, když mu někdo říká, co má dělat, a scénáře proto většinou píše sám. Dá se tedy předpokládat, že scenáristé dají dohromady přesně to, co jim Jim řekne, a ten si na samotném place stejně udělá, co uzná za vhodné. Proč se tedy vůbec otravuje s oficiálním najímáním pisálků, navíc ne zrovna důvěryhodných jmen, místo aby je nazval třeba asistenty a zaúkoloval je v podstatě tím samým, se mi zatím jeví jako největší záhada celého projektu.

Ohledně pokračování Avatara se většinou lidé vyjadřují spíše skepticky. Co může Cameron nabídnout nového? Dovolím si tedy připomenout, že to samé si diváci mysleli u Vetřelce, Terminátora a svým způsobem i u Titaniku (to není pokračování, ale asi dvacátá adaptace notoricky známé události). A Cameron pokaždé dokázal, že rozumí nejen řemeslu, ale i příběhu natolik, aby každý jeho sequel měl nejen smysl, ale sérii posouval a obohacoval.
Přestože se i mně zdají tři Avatarové jako zbytečný luxus, který se musí okoukat, pořád se nevzdávám důvěry ve filmaře, který během své profesionální kariéry výrazně nechyboval.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!