20. 7. 2013

Harrison Ford hasil na Comic Conu kontroverzi Enderovy hry

Kolem chystané sci-fi Enderova hra...

hlavní obrázek

Kolem chystané sci-fi Enderova hra se během posledních několika týdnů rozpoutala silná kontroverze, aniž by za to vlastně mohl samotný příběh vojenské školy budoucnosti. Vše způsobila nelichotivá prohlášení autora knižní předlohy Orsona Scotta Carda směrem k homosexuálům a především homosexuálním svazkům.


Card je členem mormonské církve, jež homosexualitu a především její legalizaci přísně odmítá, což se autor nebojí a nikdy nebál prohlašovat na veřejnosti. Až donedávna to bylo všem víceméně jedno, jenže stomilionový očekávaný snímek Gavina Hoodda dopřál Cardovým názorům zvýšenou viditelnost, tedy i hlasitější odezvu.

Došlo to tak daleko, že různé lidskoprávní organizace začaly vybízet k bojkotu Enderovy hry v kinech. Tvůrci se brání, že snímek se homosexuálním tématům nevěnuje, natož aby vůči nim zastával negativní postoje, a názory autora předlohy se jich víceméně netýkají. Jenže na uklidnění kontroverze už bylo pozdě a nyní se čekalo, jestli se na ni tvůrci rozhodnou na svém comicconovém panelu reagovat, nebo ji budou přehlížet. Zvolili první možnost.

Iniciativy se chopil mimo jiné Harrison Ford, hlavní hvězda filmu. Ten na upozornil, že „žádný z názorů pana Carda na homosexuální svazky není obsažen v našem snímku“ a dodal: „Jsem si vědom jeho prohlášení, že homosexuální svazky jsou bitvou, kterou prohrál. Přiznává tedy, že prohrál. A myslím, že my všichni víme, že jsme vyhráli. Lidstvo vyhrálo. A tím to pro mě končí.“ Jestli to končí i pro Cardovi odpůrce, se teprve ukáže.

Nedošlo ale pouze na hašení kontroverze. Ford čelil i dotazům, nakolik mu jeho role plukovníka Graffa připomíná jeho kultovní roli Hana Sola z Hvězdných válek. „Kniha se věnuje komplexním morálním problémům sociální odpovědnosti tváří v tvář vojenskému establishmentu. Myslím, že Graft je i proto mnohem komplexnější postava než Han Solo.“ Odhalují se tím i ambice snímku nebýt jen zábavným blockbusterem.

Hlavním hrdinou však není Graft, ale dospívající kadet Ender Wiggin, kterého ztvární Asa Butterfield. Dále se můžeme těžit na Bena Kingsleyho a Violu Davis.

U nás se adaptace literární klasiky sedmdesátých let dočkáme 31. 10. tohoto roku.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!