Miloš Forman - informace

Poslední aktualizace: 24.4.2012 (před 730 dny)
Miloš Forman - obrázek

Místo narození

Čáslav, Československo

Datum narození

18. února 1932 (Vodnář)
82 let (83. narozeniny slaví za 301 dní)

Výběrová filmografie (herecká)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

2011 Milovaní (Jaromil Passer)
2009 Miloš Forman: Co tě nezabije… (sebe)
2008 Peklo s princeznou (Elrebub)
2007 Dobře placená procházka '07 (TV)
2005 Filmaři proti magnátům (sebe)
2004 Řekni jim, kdo jsi (sebe)
2003 Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina (sebe)
2000 Rabín, kněz a krásná blondýna (otec Havel)
1997 Charlie Chaplin: A Tramp's Life (TV) (sebe)
1986 Hořkost (Dmitri)
1981 Chytilová Versus Forman / Forman Versus Chytilová (sám sebe)
1956 Dědeček automobil (letecký mechanik / asistent kamery)
1954 Stříbrný vítr (důstojník u Staňků)
1952 Slovo dělá ženu (mladý dělník)

Průměrné hodnocení 14 filmů ve filmografii je 45.1%.

Výběrová filmografie (režijní)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

2009 Dobře placená procházka
2006 Goyovy přízraky
1999 Muž na Měsíci
1996 Oskar 1996 - nominace v kategorii nejlepší režie Lid versus Larry Flynt
1989 Valmont
1984 Oskar 1984 - vítěz v kategorii nejlepší režie Amadeus
1981 Ragtime
1979 Vlasy
1975 Oskar 1975 - vítěz v kategorii nejlepší režie Přelet nad kukaččím hnízdem
1973 Viděno osmi
1971 Taking Off
1967 Hoří, má panenko
1965 Lásky jedné plavovlásky
1963 Černý Petr
 Kdyby ty muziky nebyly
 Konkurs

Výběrová filmografie (scenáristická)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

2006 Goyovy přízraky
1989 Valmont
1971 Taking Off
1967 Hoří, má panenko
1965 Lásky jedné plavovlásky
1963 Konkurs
 Černý Petr
 Kdyby ty muziky nebyly
1957 Štěňata
1955 Nechte to na mně

Životopis

Miloš Forman se narodil 18. 2. 1932 v Čáslavi. Rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám vyrůstal v domově mládeže a iternátní škole pro oběti 2. světové války v Poděbradech, kde se setkal např. s Ivanem Passerem, či s budoucím polským režisérem Jerzym Skolimowským. Nepřijali ho na studium DAMU, proto odešel na FAMU studovat obor scénáristika a dramaturgie. Ve filmu STŘÍBRNÝ VÍTR si zahrál vedlejší roli vojáka, před ukončením studia spolupracoval s Martinem Fričem na veselohře NECHTE TO NA MNĚ (1955). Po absolutoriu krátce pracoval pro televizi, spolupodílel se na scénáři filmu ŠTĚŇATA (1957) a na režii filmu Alfréda Radoka DĚDEČEK AUTOMOBIL (1957)l, ve kterém hrál i vedlejší roli. S tímto režérem spolupracoval na prvních programech Laterny Magiky.

Samostatně režíroval až v roce 1963 svůj debut, který se uvádí pod souhrnným názvem Konkurs, a tvoří jej dvě povídky: „Konkurs“ a „Kdyby ty muziky nebyly“. Prvním celovečerním filmem je pak ČERNÝ PETR (1963), jenž získal mnohá zahraniční ocenění. Následoval snímek LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965) o nezodpovědných slibech nezodpovědné mládeže a prvních životních prohrách. Roku 1967 vznikl jeho snad nejznámější český film HOŘÍ MÁ PANENKO (anglicky Firemen's Ball - Hasičský ples), kde jsou na půdorysu hasičského bálu zpodobeny nešvary české společnosti.

Po srpnu roku 1968 odchází Forman do USA. Zde na sebe poprvé upozorní komedií s Tinou Turner a Kathy Bates v hlavních rolích TAKING OFF (Odcházím). Za něj získal ocenění britské akademie BAFTA za nejlepší režii a cenu MFF v Cannes za nejlepší film. Následoval dokument VIDĚNO OSMI z roku 1973 pojednávající o olympijských hrách v Mnichově. V roce 1975 přichází Formanův asi nejlepší snímek PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM. Film o americkém trestanci (Jack Nicholson), který se chce vyhnout vězení, a proto předstírá šílence, mu vynesl Oscara za nejlepší režii. Dále film získal Oscary za nejlepší film, hlavního herce, hlavní herečku a scénář a dalších pět nominací. Přelet získal i 4 Zlaté glóby a Forman dostal Cenu amerických kritiků za nejlepší režii i Cenu L.A: Director Guild Award, udělovanou nejlepším světovým režisérům. Přidal i Cenu britské filmové akademie.

V roce 1979 natočil muzikál VLASY (Hair), kultovní, nicméně trochu nedoceněné dílo. Za film RAGTIME o rasové nenávisti z roku 1981 si vysloužil nominaci na Zlatý Globus. V roce 1985 přišel se snímkem AMADEUS pojednávajícím o dvorním skladateli Vídeňského dvora Salierim, který se snaží všemi možnými zbůsoby zničit nováčka Amadea Mozarta. Film, který získal 13 nominací na Oscara, z nichž 8 bylo proměněno ve zlatou sošku, mu přinesl druhého Oscara za režii. Forman si za režii odnesl ještě Zlatý Globus, Cenu britské i francouzské filmové akademie a již podruhé L.A. Director Guild Award. O rok později natočil VALMONTA, což je podle kritiky jediný vysloveně špatný Formanův film. Po tomto neúspěchu chtěl s filmováním skončit.

V roce 1996, však po sedmi letech přece jen přišel s novým filmem. Delší přestávka mu jistě prospěla k tomu, aby mohl natočit dobrý film. LID VS. LARRY FLINT je snímek o nekonečném boji pornomagnáta Larryho Flinta za svobodu projevu. Forman za něj získal další Zlatý Globus, na Oscara ale už nedosáhl a musel se spokojit s pouhou nominací. Vyhrál i hlavní cenu na MFF v Berlíně. V roce 1999 natočil drama MUŽ NA MĚSÍCI, s Jimem Carreym a Dannym de Vitem v hlavních rolích, které je vlastně biografií neúspěšného amerického komika Andyho Kaufmana. Za něj si odnesl již druhou cenu z MFF v Berlíně. V roce 2001 si po dlouhé době vyzkoušel úlohu herce. Vytvořil roli v romantické komedii RABÍN, KNĚZ A KRÁSNÁ BLONDÝNKA. Od října 2003 začíná Forman natáčet historické drama EMBERS s Klausem Mariem Brandeurem a Winonou Ryder v hlavních rolích.

Miloš Forman je potřetí ženatý. Má celkem čtyři syny, dvojčata Matěje a Petra se zpěvačkou Věrou Křesadlovou, narozené roku 1968. Z posledního manželství s Martinou Zbořilovou (svatba 1999) má Andrewa a Jamese. Ač Miloš Forman není rodilý Američan a ve Spojených státech začal tvořit až téměř ve čtyřiceti letech, patří jistě mezi nejlepší americké tvůrce novodobé historie, jehož osamocení rebelové bojující za své názory dokáží oslovit snad každého diváka.

Zajímavosti, drby

Získal dva Oscary za režii filmů Amadeus (1985) a Přelet nad kukaččím hnízdem (1975).

Americké občanství získal v roce 1975.

Byl údajně jedním z prvních režisérů, který chtěl natočit filmovou adaptaci trilogie Pán prstenů.

Odkazy do internetu

oficiální stránka [EN]

Na textu se podíleli: kacak, vjera | Počet zobrazení: 14042


Na úvodní stránku osobností | Na výpis osobností od F

Kontakt: redakce@kfilmu.net
reklama@kfilmu.net
ICQ 242966579
ISSN 1801-0210