Eddie Murphy - informace

Poslední aktualizace: 8.5.2012 (před 816 dny)
Eddie Murphy - obrázek

Rodné jméno

Edward Regan Murphy

Místo narození

Brooklyn, New York, USA

Datum narození

3. dubna 1961 (Beran)
53 let (54. narozeniny slaví za 244 dní)

Kam si napsat o autogram

ICM
8942 Wilshire Blvd
Beverly Hills, CA 90211
USA

Výběrová filmografie (herecká)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

2012 Tisíc slov (Jack McCall)
2011 Mistrovský plán (Slide)
2010 Shrek: Zvonec a konec (oslík - hlas)
2009 Tak si představ (Evan Danielson)
2008 Seznamte se s Davem (Dave)
2007 Shrek Třetí (Oslík)
 Shrekoleda (TV) (oslík - hlas)
 Norbit (Norbit / Rasputia / pan Wong)
2006 Oskar 2006 - nominace v kategorii  Dreamgirls (James 'Thunder' Early)
2005 Comedians' Comedian, The (TV) (archivní záběry)
2004 Shrek 2 (Oslík)
2003 Strašidelný dům (Jim Evers)
 Shrek 4-D (oslík - hlas)
 Bláznivá školka
 101 Most Shocking Moments in Entertainment (TV) (sebe - archivní záběry)
2002 Showtime (Trey Sellars)
 Pluto Nash / Pluto Nash: Muž na měsíci (Pluto Nash)
 Jsem agent (Kelly Robinson)
2001 Shrek (Oslík)
 Dr. Dolittle 2 (dr. John Dolittle)
2000 Zamilovaný profesor 2 (Sherman Klump/Buddy Love/Cletus 'Papa' Klump/mladý Cletus Klump/Anna Pearl 'Mama' Jensen Klumpová/Id)
1999 Trhák pana Bowfingera (Kit Ramsey / Jeffernson Ramsey)
 Doživotí (Rayford Gibson)
1998 Svatý muž („G“)
 Doktor Dolittle (Dr. John Dolittle)
 Legenda o Mulan (Mušu)
1997 Policajt ze San Francisca (insp. Scott Roper)
1996 Zamilovaný profesor (Buddy Love/Lance Perkins/Cletus Klump/Anna Jensenová Klumpová/Ida Jensenová/Ernie Klump st.)
1995 Upír v Brooklynu (Maximillian)
1994 Policajt v Beverly Hills III (detektiv Axel Foley)
1992 Dokonalý džentlmen (Thomas Jefferson Johnson)
 Bumerang (Marcus Graham)
1990 Dalších 48 hodin (Reggie Hammond)
1989 Noci v Harlemu / Harlemské noci (Quick)
 Common Threads: Stories from the Quilt (sebe - archivní záběry)
1988 Cesta do Ameriky (Princ Akeem / Clarence / Randy Watson / Saul)
1987 Policajt v Beverly Hills II (detektiv Axel Foley)
 Sprosťák Eddie (sám sebe)
1986 Zlaté dítě (Chandler Jarrell)
1984 Nejlepší obrana (poručík T.M. Landry)
 Policajt v Beverly Hills (detektiv Axel Foley)
1983 Záměna (Billy Ray Valentine)
 Eddie Murphy Delirious (TV) (sám sebe)
1982 48 hodin (Reggie Hammond)

Průměrné hodnocení 44 filmů ve filmografii je 69.0%.

Výběrová filmografie (režijní)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

1989 Noci v Harlemu / Harlemské noci

Výběrová filmografie (scenáristická)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

1989 Noci v Harlemu / Harlemské noci
1987 Policajt v Beverly Hills II
 Sprosťák Eddie
1983 Eddie Murphy Delirious (TV)

Životopis

Eddie je synem Charlese Murphyho policisty a Lillian Muprhyové, telefonní operátorky. Se svým otcem, který byl amatérský bavič strávil mnoho času. Když mu byly tři roky rodiče se rozvedli, o pět let později otec zemřel. Když mu bylo devět let matka se provdala za Vernona Lynche, vedoucího v továrně na zmrzlinu. Po svatbě se rodina přestěhovala na předměstí Roosevelt, Long Island.

Od dětství udivoval své okolí mimořádnými imitátorskými schopnostmi. Ve škole nebyl příliš nadaným žákem a když měl příležitost bavil své spolužáky. Během studia na střední škole si svým komediálním uměním přivydělával v různých barech, klubech a nočních podnicích. Díky těmto aktivitám jeho učení šlo bokem a nakonec musel opakovat desátý stupeň.

Na přání jeho matky se zapsal na Nassau Community College a pracoval na poloviční úvazek jako skladník. Když se však dozvěděl, že televize NBC hledá černého komika pro noční komediální show "Saturday Night Live", neváhal a šel na konkurs. V konkursu se osvědčil a získal vedlejší angažmá. Po prvním vystoupení vytvořil natolik impozantní výkon, že se stal stálým členem. Jeho čtyřleté účinkování mu získalo tři ceny Zlatý glóbus (dvě herecké, jednu za scénář). Dokonce se mu podařilo získat cenu Grammy za nahrávku jeho vtipných výstupů.

Díky úspěchu jeho show na sebe filmové nabídky nenechaly dlouho čekat a Eddie se objevil v akční krimi komedii 48 hodin "48 Hours" (1980). Vytvořil zde roli vězně Reggie Hammonda, kterého si detektiv Jack Cates (Nick Nolte) na osmačtyřicet hodin "vypůjčí" z vězení, aby s jeho pomocí chytil uprchlého vraha. Film se stal velkým hitem, který v prvním týdnu vydělal 5 miliónů dolarů a Murphy tak měl na kontě raketový filmový debut.

O rok později pokračoval ve veleúspěšném hereckém startu v komedii Záměna "Trading Places", kde v roli pouličního tuláka vyzraje na dva povedené burzovní makléře. Společnost Paramount s Eddiem podepsala smlouvu na 6 filmů za honorář 25 milionů dolarů. Jeho další film Policajt v Beverly Hills"Beverly Hills Cop" potvrzuje pozici nové Hollywoodské hvězdy. Film mu získal nejen celosvětovou popularitu, ale také nominaci na Zlatý glóbus. V akční komedii si zahrál detroitského detektiva Axela Foleye vydávajícího se po stopách vraha svého přítele.

Druhé pokračování akční komedie Policajt v Beverly Hills II "Beverly Hills Cop II" (1987), ke kterému napsal scénář mělo smíšené reakce kritiků. Finanční úspěch filmu byl však podobný jako u prvního dílu. Další komedie Zlaté dítě "The Golden Child" (1986) a krimi komedie Noci v harlemu "Harlem Nights" (1989), ke které napsal scénář, byl hlavním producentem a ve které uskutečnil svůj režijní debut) se již nedokázaly prosadit.

Jediná komedie, která se v tomto období dokázala prosadit byla Cesta do Ameriky "Coming to America" (1988). Akční komedie Dalších 48 hodin "Another 48 Hrs" (1990) byla již marnou snahou dostat se zpět na vrchol. Od této doby se Eddie setkával s polo-úspěchy, jako v romantické komedii po boku sexy Halle Berry Bumerang "Boomerang" (1992). Ani třetí pokračování Policajt v Beverly Hills III. "Beverly Hills Cop III" (1994) a hororová komedie Upír z Brooklynu "Vampire in Brooklyn" nebyly tím pravým ořechovým.

V devadesátých letech se zdálo, že z Eddieho už zůstala jen standardní filmová hvězda , která má dny největší slávy definitivně za sebou. Opak byl však pravdou, protože Eddie vytvořil skvělý comeback v komedii Zamilovaný profesor "The Nutty Professor" (1996), který se stal veleúspěšným.

Eddie získal nešťastnou publicitu, když byl 2. května 1997 v ranních hodinách objeven policií L.A. s transvestitou vydávajícím se za prostitutku. Snažil se to vysvětlit, aniž by se mu to povedlo a stal se díky tomuto incidentu cílem mnoha šprýmů. Navzdory skandálu v osobním životě jej to nijak neomezilo v herecké činnosti. V roce 1998 vytvořil hlas jedné z postav Disneyova animovaného filmu "Mulan" a zahrál si v komedii o zvěrolékaři Dr. Dolittle "Doctor Dolittle". Oba snímky získaly enormně kladnou kritiku.

Spolu s komedií Trhák pana Bowfingera "Bowfinger" (1999) a předchozími úspěchy se opět dostal mezi hereckou elitu. V pokračování úspěšných předchůdců Zamilovaný profesor 2 "Nutty Professor II: The Klumps" a "Dr. Doolittle 2" své postavení jen potvrdil. Další hlasovou rolí byla role oslíka v animovaném filmu "Shrek" (2001). Ve filmu další hlasy ztvárnili Mike Myers a Cameron Diaz.

V roce 2002 si Eddie zahrál ve třech celovečerních filmech. Prvním byla komedie s Robertem De Niro a Rene Russovou "Showtime", druhou sci-fi komedie Pluto Nash "The Adventures of Pluto Nash" a do třetice akční komedie s Owenem Wilsonem Jsem agent "I Spy".

Zdroj: Osobnosti.cz

Zajímavosti, drby

Po vztazích s Nicole Tchatcherovou a Paulou McNeelyovou má dvě děti. V roce 1993 se oženil s modelkou Nicole Mitchellovou, se kterou má 4 děti Bria, Myles, Shayne Audra, a Zola Ivy.

Je vynikajícím zpěvákem. Za roli pěvecké hvězdy v muzikálu Dreamgirls (2006) byl nominován na Oscara. Své umění rovněž předvedl ve Shrekovi.

Jeho největším idolem byl Elvis Presley, sám je velikým fanouškem australské zpěvačky Kylie Minogue.

Nepije alkohol, nekouří, jeho jedinou drogou je kofein.

Po rozvodu s Nicole prodal za 1,5 miliónu dolarů víkendovou rezidenci poblíž Sacramenta v Kalifornii a dovolenou pravidelně tráví na Havaji.

Na textu se podíleli: fstibo, jakupb | Počet zobrazení: 16235


Na úvodní stránku osobností | Na výpis osobností od M

Kontakt: redakce@kfilmu.net
reklama@kfilmu.net
ICQ 242966579
ISSN 1801-0210