David Cronenberg - informace

Poslední aktualizace: 27.4.2013 (před 514 dny)
David Cronenberg - obrázek

Rodné jméno

David Paul Cronenberg

Místo narození

Toronto, Ontario, Kanada

Datum narození

15. března 1943 (Ryby)
71 let (72. narozeniny slaví za 174 dní)

Výběrová filmografie (herecká)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

2007 Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s'éteint et que le film commence
2006 Écran nommé désir, Un (TV) (sebe - archivní záběry)
2001 Jason X (Dr. Wimmer)
1999 Vraždy podle Jidáše (otec Rousell)
1988 Příliš dokonalá podoba
1986 Moucha (gynekolog)
1985 Do noci (Group Supervisor)
1983 Videodrome
1975 Shivers (infikovaný)

Průměrné hodnocení 9 filmů ve filmografii je 44.0%.

Výběrová filmografie (režijní)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

2014 Mapy ke hvězdám
2012 Cosmopolis
2011 Nebezpečná metoda
2007 Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s'éteint et que le film commence
 Východní přísliby
2005 Dějiny násilí
2002 Pavouk
1999 eXistenZ
1996 Crash
1993 M. Butterfly
1991 Nahý oběd
1988 Příliš dokonalá podoba
1986 Moucha
1983 Videodrome
 Mrtvá zóna / Zóna smrti
1981 Scanners
1979 Mláďata
1975 Shivers
1970 Crimes of the Future

Výběrová filmografie (scenáristická)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

2012 Cosmopolis
1999 eXistenZ
1996 Crash
1991 Nahý oběd
1988 Příliš dokonalá podoba
1986 Moucha
1983 Videodrome
1981 Scanners
1979 Mláďata
1975 Shivers
1970 Crimes of the Future

Výběrová filmografie (kameramanská)

Tato filmografie je generována z filmů, které jsou v naší databázi filmů.

1970 Crimes of the Future

Životopis

David Cronenberg se narodil 15. 3. 1943. Jeho otec byl majitel knihkupectví a občasný publicista Toronto Telegramu, matka byla korepetiorkou klavíru v Národnim baletu. Cronenberg vystudoval Torontskou univerzitu. Během studií se začal zajímat o film a po ukončení školy začal i filmy točit.

První úspěch zaznamenal s filmem Rabid, který při nákladech 500 tisíc dolarů vydělal přes 7 milionů, čímž se z Cronenberga stal roku 1977 jeden z neúspěšnějších kanadských režisérů. Postupem času se z něj díky snímkům jako Scanners, Moucha, Nahý oběd či Mrtvá zóna stal režisér s kultovní pověstí..

Cronenberg točí rád podle vlastních ccénářů a s oblibou se také ve svých filmech, či ve filmech svých kolegů míhá v malých rolích.

Od roku 1979 je ženatý s Caroline Zeifmanovou, se kterou má tři děti.

Zajímavosti, drby

Za svoje filmy získal mnoho cen na různých festivalech, např. Zvláštní cenu poroty v Cannes za film Crash.

Byla mu nabídnuta režie šesté epizody Star Wars, ale odmítl ji.

V roce 1991 byl předsedou poroty na filmovém festivalu v Cannes.

O jeho díle vyšlo několik knih: The Shape of Rage - The Films of David Cronenberg, The Artist as Monster: The Cinema of David Cronenberg a Cronenberg on Cronenberg.

Měří 175 cm.

Autor: 2mig1 | Počet zobrazení: 3247


Na úvodní stránku osobností | Na výpis osobností od C

Kontakt: redakce@kfilmu.net
reklama@kfilmu.net
ICQ 242966579
ISSN 1801-0210