9. 8. 2010

Zemřela oscarová kráska Patricia Neal

Patricia Neal, oscarová herečka, zemřela v neděli ve svém domě na ostrově Martha's Vineyard, který se nachází poblíž východního amerického pobřeží. Ve věku 84 let podlehla rakovině plic.


Narodila se jako Patsy Louise Neal v Kentucky v roce 1926, ale své dětství strávila v Tennessee. Na Northwestern University studovala herectví a poté se vydala do New Yorku, kde začala její slibná kariéra. V roce 1946 vyhrála divadelní cenu Tony Award a upoutala tak pozornost Hollywoodu.

Ve filmu se poprvé objevila v roce 1949. Hrála např. po boku Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho nebo hollywoodského krasavce Garyho Coopera ve snímku The Fountainhead. Za roli Almy Brownové ve filmu Hud získala v roce Oscara i cenu BAFTA. V roce 1972 sbírku doplnila Zlatým glóbem. Na Oscara byla nominována ještě v roce 1969.

Osobní život se s herečkou nemazlil. V roce 1965 během svého těhotenství prodělala sérii mrtvic a upadla do několikatýdenního komatu. Následně částečně ochrnula a byla upoutána na invalidní vozík. Přesto porodila zdravou dceru. Poté se, i přes zdravotní komplikace, věnovala práci pro televizi.

S manželem, slavným britským spisovatelem Roaldem Dahlem (Karlík a továrna na čokoládu) měla pět dětí, jedna dcera ale zemřela ve věku sedmi let. Rozvedli se po třiceti letech manželství v roce 1983, když vyšla najevo Dahlova nevěra.

O zdravotních komplikacích této herečky byl v roce 1981 natočen film Příběh Patricie Nealové. Patricii Neal si zahrála neméně slavná Glenda Jackson. V roce 1988 herečka vydala svoje memoáry pod titulem Jaká jsem já.

Aleee
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!