2. 8. 2009

Dva remaky + prequel zdarma. Aneb Freddy, Perseus a vetřelec jsou zpět.

Zdá se, že kinematografie se dostala do fáze, kdy nové nápady a originální myšlenky docházejí. Kdy už filmaři přemýšlející o svých dalších projektech místo pročítání nerealizovaných scénářů vyrážejí do archivů nebo si prostě pustí něco ze svojí videotéky. V posledních letech se množí remaky, restarty, prequely a sequely snad geometrickou řadou. Byly tu sice vždy, ostatně i jedenáctioscarový Ben Hur je remake, ale dřív šlo spíše o výjimku. Pokud si ale slovo „remake“ automaticky zaměníte za „průšvih“, málokdy uděláte zásadní chybu.

Kapitolu sami pro sebe tvoří remaky hororů. Nekonečné série z osmdesátých let už opravdu není jak rozšiřovat… Zatímco Pátek třináctého a Halloween už mají své „premiéry“ za sebou, takový Freddy Krueger se na nás teprve chystá. V roce 2010 se skutečně vrátí Noční můra v Elm street, což bude pro filmaře přeci jen větší zkouška než u ostatních jmenovaných. Zatímco Jasona Voorheesa může hrát libovolný kulturista s maskou na hlavě, jméno Freddyho Kruegera je spjato s jediným hercem. A Robert Englund se už nevrátí. Tvůrci ale zřejmě berou svůj cíl vážně, protože ho má nahradit Jackie Earle Haley, jenž se v poslední době předvedl jako psychopat Rorschach ze Snyderových Watchmen a má na svém kontě dokonce nominaci na Oscara z roku 2006. Kdyby na režisérské židli neseděl debutující klipař Samuel Bayer, bylo by očekávání Noční můry jistě radostnější.

Nicméně ani historické fantasy se nenechávají v klidu. Souboj titánů se Samem Worthingtonem vypadá na první pohled dobře. Nový look inspirovaný Snyderovou 300 by pro starou pověst mohl být tím pravým životabudičem. Režisér Louis Leterrier, známý především restartem (aha) Neuvěřitelný Hulk, není bohužel zrovna příslibem kvality. Nebudeme ale podceňovat... první fotky vypadají docela dobře a i když to je jen chabá útěcha, není zatím důvod pochybovat.

A nakonec novinka dne. Vetřelici se vracejí! Ne, ani oni nemají za potřebí regulérní pokračování. Bohatě jim stačí prequel. Věřte ale, že tentokrát za kameru neusedne žádný druhořadý klipař, ale sám Ridley Scott! Minimálně jako producent, ale téměř jistě i jako režisér. Bohužel Ripleyová teď brouzdá vesmírem s železným Jimem, takže pro návrat se s Sigourney Weaver nepočítá, holt nezbývá než věřit, že Scott si už příběh ohlídá a Weaver si užijeme v Avataru. Po čtyřech filmech, čtyřech režisérech, čtyřech přístupech a čtyřech kultech se musí Ridley pořádně předvést, aby nám dokázal, že tahle sága je pořád jeho dítě.

A možná na tom útoku remaků a prequelů není tolik špatného. Ostatně mnoho filmů by se v dnešní době natočila jinak, snad i lépe. Co se ale stane, až dojdou horory a neznámé příběhy? Ostatně právě Souboj titánů a prequel Vetřelců naznačují, že teď jsou na řadě klasiky. Co až přijde na řadu Občan Kane, Sophiina volba nebo Kmotr? Až se Johnny Depp objeví v roli Dona Corleone, asi leckoho přejde humor.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!