27. 4. 2017

BRK:Neznámá dívko! Uteč ze zahradnictví a z kruhu!

Poznali jste čtyři aktuální novinky? Tak si k nim přidejte ještě dvě a máme kompletní seznam. Další BRK je tu!

hlavní obrázek

Vítejte u poslední rubriky BRK v tomto měsíci. Přesně tak, duben se s námi pomalu loučí, ale ještě, než dá sbohem úplně, přidá nám dalších šest novinek, které se vás budou snažit oslnit. A je jen na vás, zda jim to umožníte. S počasím to nevypadá vůbec dobře, ale přesto nemusíte sedět doma. Kde jinde dostanete ten úžasný pocit – měkké sedačky, utíkající bublinky z kelímku, vůně sýrového popkornu, šero, velký obraz a dokonalý zvuk? Dobře, je možné, že někteří si takto film vychutnáte i doma, ale my ostatní si rádi takovýto pocit zažijeme v našich kinech. Tak dost kecání a jdeme si představit posledních šest filmů, které se od dnešního dne začínají vysílat.

The Circle



Emma Watson se v novém sci-fi thrilleru The Circle ocitne pod permanentním dohledem Toma Hankse a vstoupí do kruhu, z něhož možná nevede cesta ven. Napínavý a místy děsivý příběh nabízí ovšem znepokojivou otázku – jde v dnešní době stále ještě o žánr sci-fi?

Před několika lety jsme obdivovali ve filmech vznášející se auta a skutečně to pro nás bylo science fiction. A hle, dneska už nám auta lítají, sice ne nad hlavami, ale dokážou se vznést. Takže otázka soukromí a osobní svobody, kterou rozebírá první novinka The Circle skutečně není tak moc vzdálená realitě. I v dnešní technické době se nic neutají. Přesně tak! Právě vidím, jak se na tento článek tváříte!

Co od filmu čekat kromě řešení našeho soukromí a nahlížení do něj, technologií a nebezpečí s tím spojená? Rozhodně hvězdné obsazení. Jako první byl do filmu vybrán Tom Hanks, toho nemusím nikomu představovat, který ztvárňuje vizionáře společnosti The Circle (mě trochu připomíná S. Jobse). Do jeho společnosti nastoupí ambiciózní Emma Watson (Ta je nyní známá kromě své dětské role mladé čarodějky i nedávnou rolí krásky jménem Belle.). Kromě těchto dvou velice známých tváří udivíte například i Johna Boyega (Star Wars: Síle se probouzí) a již zesnulého Billa Paxtona.

Jelikož film rozebírá aktuální problematiku sklidil velké ohlasy. Byl již promítán 26.4. na festivalu Tibeca a my si ho můžeme užít v českých kinech od dnešního dne. Očekávání jsou velká, takže touto novinkou nic nezkazíte.

Neznámá dívka



Ambiciózní mladá lékařka jednoho večera po ordinačních hodinách nezareaguje na zvonek u dveří své praxe. Ráno se dozví, že neznámá dívka, kterou nepustila dovnitř, byla opodál nalezena mrtvá.

Po přečtení synopse vás musí jedno trknout. Reagovat na řinčení zvonku je životně důležité! Neznámá dívka totiž díky zanedbané reakci není jen neznámá, ale také mrtvá. A kvůli takovéto chybě musí Jenny rozjet svůj Columbo styl a zjistit, kdo ta neznámá dívka je a zda byla zavražděna. Je to přeci její chyba. Nebo snad ne?

Ano, jde o lehkou detektivku, s kterou přicházejí belgičtí bratři Dardennové, kteří jsou známí pomalejším tempem a propracovaným příběhem. Přesto od Neznámé dívky nečekejte typickou krimošku, ale spíše pohled na hlavní hrdinku a na její pocity a jak se s celou situací vyrovnává. Přeci, když kvůli vám někdo možná zemře, není to nic příjemného. Dokážeme hlavní hrdinku pochopit? Měla prostě špatný den a neotevřela dveře. Nebo jí budeme smrt té dívky vyčítat? To všechno se vám může honit hlavou při sledování novinky. Neznámá dívka by také měla být jistota na kvalitu, takže pokud vás to zaujalo, šup kupovat lístky.

Zahradnictví: Rodinný přítel



Tři mladé ženy (Aňa Geislerová, Gabriela Míčová a Klára Melíšková) a jejich dvě děti (Samuel Budiman a Josefína Marková) čekají během německé okupace na návrat svých vězněných mužů a otců (Martin Finger a Jiří Macháček). Válkou vynucenému rodinnému společenství mezitím obětavě pomáhá rodinný přítel, lékař Jiří (Ondřej Sokol).

Taky vám ty ukázky něco připomínají? Aby ne! Však se jedná o film, který má předcházet Pelíškům a není žádný Čech, který by Pelíšky neznal. Pokud je neznáte, tak doufám, že máte skutečně pádnou výmluvu!

O co tedy jde? Bude to trilogie a všech tří dílů se dočkáme rovnou letos. První Zahradnictví: Rodinný přítel je zrovna v kinech. V září nás čeká druhý díl s názvem Dezertér a ke konci listopadu poslední, který se bude jmenovatNápadník.

Česká novinka má neuvěřitelný potenciál a očekává se, že sklidí obrovské úspěchy. Ovšem pozor, prý se nemá jednat o komedii. Je tedy možné, že se nebudeme smát jako u Pelíšků? Třeba nakonec ano. Vždy je lepší si to ověřit na vlastní kůži. Rozhodně byste ale měli novince věnovat pozornost. Je to totiž poprvé, co se Češi pouští do tak rozsáhlého projektu. Tři filmy, které fungují samostatně, ale stojí jako celek a vypráví příběh několika generací. Navíc, filmy by měly mít kolem 130 minut, což taky není na naše poměry obvyklé. Tak co? Dáte Martinovi Fingerovi šanci? Zahrál si totiž Petra Jarchovského – toho v Pelíškách ztvárnil Jiří Kodet.

Uteč



Černošský mladík se vydává na návštěvu usedlosti, která patří rodičům jeho bílé přítelkyně. Krátce po příjezdu zjišťuje, že spousta místních obyvatel tmavé pleti zmizela neznámo kam. Brzy je varován, že by měl ve vlastním zájmu odjet domů, nicméně to se snadněji řekne, než udělá…

A konečně tu máme velice zmiňovanou a v Americe velmi úspěšnou novinku Uteč. Přišla k nám s dvou měsíčním zpožděním, ale přišla. A my jsme moc rádi.

Uteč se velice často srovnává s povedeným Rozpolceným a není divu. I zde je tajemno a nejistota. Co od příběhu čekat? Jak to asi jen dopadne? A proč se tak všichni chovají a co za tím chování asi je? Přesně druh filmu, který můžete vidět jen jednou, jelikož podruhé už budete znát pointu. Musím ale zmínit, že Uteč skutečně trhá rekordy. Jak výdělky, jelikož stál málo a hodně vydělal, ale také ohlasy. Herci nejsou pro nás zas až tak známí, ale vše to vynahradí příběh. Ohlasy jsou přímo fantastické a novinka se pyšní vysokými hodnoceními. Tak dáte šanci filmu, který byl natočen pouze za 28 dní?

Personal Shopper



Mladá Američanka Maureen (Kirsten Stewartová) se živí jako osobní nákupčí oblečení pro obletovanou mediální celebritu. Svůj volný čas tráví v podivném opuštěném domě. Je Maureen opravdu schopná komunikovat s dušemi zemřelých?

Máte rádi Kristen Stewart? Ne? Tak dál ani nepokračujte, jelikož v této novince má hlavní roli. Pokud bych měl film popsat, tak se jedná o thriller a duchařinu. A už nyní jsou průměrné recenze a ohlasy. Někdo prostě Kristen nemusí a někomu zas nemusí sednout styl režiséra Olivera Assayase. Přesto má francouzsko-německý thriller své fandy. U této novinky platí asi jednoduchá rovnice. Máš rád hlavní herečku a zaujaly tě ukázky? Tak kino doporučuji.

Nocturama



Ráno v Paříži. Několik mladých lidí z různých prostředí. Nezávisle na sobě začínají podivný balet v labyrintu metra a ulicích hlavního města. Zdá se, že je vede nějaký plán. Jejich pohyby jsou přesné, téměř nebezpečné. Stahují se k jednomu bodu – obchodnímu domu, právě ve chvíli, kdy zavírá. Začíná noc. Kontroverzní, filmařsky brilantní zpracování velmi citlivého tématu terorismu nabývá v rukou Betranda Bonella podobu opojné noční můry.

Po přečtení popisu jsem musel přemýšlet, co jsem to vlastně dozvěděl. Co to sakra je? I tak se ale může jednat o zajímavý příběh. Známé herecké tváře nehledejte a režiséra jsem třeba také neznal. Tak proč dát novince šanci? Je celkem dobře chválena, hlavně vizuální stránka. Jinak se o filmu moc nemluví a velice pravděpodobně nezaujme širší publikum. Pokud vás ale žádná jiná novinka nezaujala a této se to alespoň trochu povedlo, za pokus nic nedáte.


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!