13. 4. 2017

BRK: Čeká nás rychlý a zběsilý týden

Vin Diesel a jeho parta přijíždějí do našich kin. Jste na osmý díl populární série dostatečně připraveni? Oni jsou.

hlavní obrázek

Pokud náhodou nejste na chatě nebo netrčíte v dopravní koloně, vítám vás u týdenního přehledu novinek. Sice je prodloužený víkend a k tomu všemu i Velikonoce, ale do kina se chodí pořád! A než člověk zaplatí za lístek, je lepší o filmu něco vědět. Nikdo v dnešní době už nekupuje zajíce pytli! Tak pojďme na to.

Proti vlastní krvi



Tři generace nechvalně známé rodiny Cutlerů žijí jako psanci uprostřed krásného anglického hrabství Gloucestershire. V jedné z nejbohatších části Británie bydlí v karavanovém táboře a svůj čas vyplňují bezcílným poflakováním, občasným pytláctvím, příležitostnými zlodějinami, plánovanými loupežemi a potyčkami s každým, kdo se jim nelíbí. Neustále se pohybují za hranou zákona, jejich okolí je nesnáší a policie po nich tvrdě jde.

V čele klanu Cutlerů stojí Colby (Brendan Gleeson) a pevnou rukou udržuje ve své kočovné komunitě tradiční životní styl a zvyky. Colby by rád časem předal své vůdcovství synovi Chadovi (Michael Fassbender), ale ten z této vidiny není úplně nadšený.

Chad se totiž na svět vidět dívá i jinou perspektivou než jeho táta. Začíná být rozpolcený mezi rodinnou tradicí kočovníků a chmatáků a s tím spojeným drsným životním stylem a touhou se z tohoto vymanit a postarat se svým dětem a manželce o lepší život a budoucnost. S tím je ale spojený konflikt s otcem, který o ničem příliš nesmlouvá a navíc připravuje loupežnou akci, jejímž cílem je honosný dům plný cenností. Chad zjišťuje, že osud a možnost volby nemusí ležet v jeho vlastních rukou …

Film Proti vlastní krvi je inspirován rodinou, která svého času terorizovala obyvatele anglické oblasti Cotswolds. Novinový článek o jejich kriminální činnosti se dostal do rukou scénáristovi a producentovi filmu Alastairovi Siddonsovi, který nejprve zvažoval natočit o této kočovné rodině dokument, potom se mu ale zazdálo, že mnohem působivěji toto téma bude moci zpracovat ve fiktivním dramatu. A my můžeme být za toto vnuknutí rádi, protože se do projektu podařilo nalákat taková jména jako Michael Fassbender či Brendan Gleeson. Přesto ale film má své nedostatky.

Michael Fassbender se setkal s Brendanem Gleesonem poprvé v 16 letech, kdy ho viděl hrát na divadle. Od té doby se stal jeho fanouškem a tak byl velmi šťastný, když se mu konečně naskytla příležitost si společně s tímto sympatickým Irem zahrát v jednom filmu. A že je to opravdu herecký koncert. Fassbenderovi se skvěle podařilo vyjádřit onen vnitřní konflikt, kdy tíhne k rodině a jejím tradicím, ale zároveň by pro své děti chtěl něco víc. S tím samozřejmě zcela nesouhlasí hlava klanu ztvárněná Gleesonem, která se nebojí použít jakýchkoli donucovacích prostředků, aby vymazala podobné nápady ze synovy hlavy a když se do toho dá, pěkně vás z toho mrazí. Bohužel jak je herecké umění ústřední dvojice skvělé, děj a zpracování filmu trochu pokulhává. Máme možnost nahlédnout do prostředí, ve kterém klan bydlí, ale vše by působilo mnohem reálněji a syrověji, kdyby byl zvláště Fassbender méně „nažehlený“. Bydlí přeci jen skoro na smetišti. Film nám ukáže i několik málo honiček s policisty, které ovšem většinou velmi záhy skončí, neb policisté v Británii podle tvůrců evidentně příliš schopností nepobrali. A tak by se dalo pokračovat. Osobně bych film úplně nezatracovala a rozhodně mu dala šanci alespoň v teple domova, protože pánové odvedli kus opravdu dobré herecké práce, ale jako celek přináší snímek trochu rozporuplné pocity.(Janca.W)

Rychle a zběsile 8



Dom a Letty si užívají líbánky, Brian s Miou se na život v akci vykašlali, zbytek týmu byl očištěn a zdá se, že všichni povedou normální, nudný život. Pak se ale na scéně objeví záhadná žena a donutí Doma, aby své přátele a rodinu zradil. Proč to udělal? A kdo se k týmu připojí, aby pomohl Toretta dopadnout?

Sérii Rychle a zběsile snad nemusím ani představovat. Pokud se někdo rozhodně na osmičku zajít, určitě viděl předešlých sedm dílů a musí být do této party blázen, jinak by tak dlouho nevydržel. Nebudeme se nic nalhávat, poslední díly už moc o nelegálních závodech nejsou. Rychle a zběsile je nyní spíše o velice nereálné akci, chemií mezi hlavními postavami, a osudu jedné velké „rodinky“. Je ale zajímavé, že od doby, kdy se do filmu promítla adrenalinová akce místo klasických závodů, je série úspěšnější.

Takže co nás v osmičce čeká? Nebude to už po tolikráté nuda? Ne! Nebo by neměla. Oceňuje se propracovanější scénář, kdy trable s Domem (Vin Diesel) ovlivňují celý děj a u zvratů bychom měli lapat po dechu. Osmička přináší opět krásné ženy, nadupaná auta, nádherné lokace a strašně přehnanou akci. A to my máme rádi přeci. Ano, málem bych zapomněl – bude tam přeci i ponorka! Tank už není asi moderní.

Další díl sklidil velice pozitivní ohlasy a nejvíce se básní o závěrečných minutách. Také se oceňuje, že jsme se nedočkali digitálního oživení Paula Walkera. Pokud jste tedy zvědaví, kam další díl dostane naše hlavní hrdiny, a že jim bude velice dusno, rozhodně kino nevynechejte. Rychlou a zběsilou jízdu si můžete vychutnat nejenom ve 3D, ale i 4DX. (Atticus)

Zkouška dospělosti



Jako lékař a občan se Romeo těší úctě obyvatel malého města v Transylvánii. Jeho pověst se začne hroutit, když se ve snaze zajistit nadané dceři lepší budoucnost zaplete do řetězce služeb a protislužeb a ztratí tvář i před svou rodinou.

Tento týden se nám do kin dostává další ze snímků, které v roce 2016 zabodovaly na jednom z nejvýznamnějších filmových festivalů ve francouzském Cannes. Tento kritiky opěvovaný film je již pátým počinem rumunského režiséra Cristiana Mungiu. Dlouho jsem přemýšlela, jak vám film nejlépe přiblížit. A nakonec jsem se rozhodla použít slova samotného režiséra, protože kdo může o filmu vědět víc. „Zkouška dospělosti je příběh o ústupcích a zásadách, o rozhodnutích a volbách, o individualismu a solidaritě a také o výchově a rodině a stárnutí. Je to příběh rodiče, který se snaží přijít na to, co je pro jeho dítě nejlepší, jestli by mělo jeho dítě ve skutečném světě uspět, nebo být za každou cenu upřímné a snažit se měnit svět, jak jen dokáže. Příběh Romea Aldey je také příběhem společnosti a jejich institucí. Existuje vztah mezi ústupky, korupcí, výchovou a chudobou? Můžeme vychovat děti o tolik jinak, než jak jsme byli sami vychováni?“

Dle popisu se nabízí, že Zkouška dospělosti bude filmem spíše pro trochu odrostlejší diváky, kteří plánují či už mají doma své potomky a tudíž už před podobnými volbami a rozhodnutími stáli, podobné myšlenky jim už někdy v hlavě vířily. Pro mladší jedince ale film může být na druhou stranu zajímavým náhledem do duší rodičů. Takže ať je vám kolik chce, vyzkoušejte toto perfektně vystavěné drama a potom se s námi podělte, jestli máte stejný vkus jako filmoví kritici nebo vás tento film vůbec neoslovil…(Jan­ca.W)

Špunti na vodě



Rodinná komedie o tom, co se stane, když tátové chtějí na vodu bez svých drahých poloviček. Tito muži mají skvělý plán, ale jako každý plán má i ten jejich své trhliny. Proto se ocitnou v kánoích sice bez žen, ale zato se svými dětmi.

Režisér Jiří Chlumský přichází s novou českou rodinnou komedií Špunti na vodě. Pokud po zhlédnutí ukázek a přečtení oficiální synopse máte pocit, že se film snaží o napodobení legendárního filmu S tebou mě baví svět, máte pravdu. Téma otcové a děti na výletě (či chatě), člověka to prostě napadne.

Ohlasy zatím žádné nejsou, ale kromě příběhu nás tvůrci lákají na hvězdné obsazení. V novince se objeví Pavel Liška, Jiří Langmajer či Anna Polívková a Tatiana Vilhelmová. Špunti na vodě jsou dobrou volbou pro nenáročné diváky, kteří mají rádi tuzemské rodinné filmy. Kromě vtipu nás čekají i akční scény, kdy se voda ukáže jako mocný nepřítel. A přitom většina herců neměla k dispozici kaskadéry, ale vše si odmakali sami. (Atticus)

Safari



Lovecký ranč v Namibii a několik turistů, kteří si přijeli zpříjemnit dovolenou střelbou na trofejní zvěř. Ale kdo je tu vlastně lovec a kdo kořist?

Pozorovatel lidské přirozenosti Ulrich Seidl se po průzkumu rakouských sklepů zaměřuje na téma, které z jiného úhlu zkoumal v prvním díle trilogie Ráj. Jeho stylizovaný dokument nás tentokrát zavádí do ráje trofejních lovců, mezi zebry, antilopy, impaly a další tvory, kteří se těší pozornosti německých a rakouských turistů se zbraněmi. Bizarní svět, kde se střetávají iniciační rituály, nerovnosti, kolonialismus i lidská hloupost, umožňuje autorovi použít typickou ironii a vystihnout detaily lidské nátury.

Máte rádi Afriku, mocné šelmy, krásné zebry a moudré slony? Obdivujete nádherná stvoření této planety? Nejíte maso, jelikož jste proti zabíjení zvířat? V tom případě na Safari nechoďte.

V novince Safari sice uvidíte Afriku a i zvířata, ale režisér se spíše zaměřil na lidské lovce, než na zdejší faunu. Rakouský dokument vypráví příběh několika rakouských a německých lovců, pro které je lov více než jen pouhý koníček. Je to jejich smysl života. Pokud stejné nadšení nesdílíte, zvolte prosím jiný druh filmu. Proč? Pusťte si ukázky. Má kamarádka se u nich rozplakala. Jak to vidíte vy? (Atticus)


BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vychází každý čtvrtek a informuje vás o aktuálních novinkách v našich kinech.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!