5. 4. 2017

Festivalové okénko: Dny evropského filmu

V Evropě vznikají krásné a kvalitní filmy. Kde se o tom dá přesvědčit nejlépe? Přece na Dnech evropského filmu!

hlavní obrázek

MFF Febiofest se přesunul z Prahy do regionů. Festivaloví nadšenci však nemusí zoufat, protože pražská kina se již chystají na 24. ročník Dnů evropského filmu. Ty se v našem hlavním městě uskuteční 6. – 13. 4. a 14. – 17. 4. budou na přehlídku evropské kinematografie moci zavítat i diváci v Brně. 18. – 23. 4. se potom festival přesune do dalších regionů, jejichž výčet naleznete na konci článku.

A co že nás na tomto festivalu konkrétně čeká? Letošní Dny evropského filmu přinesou na padesát filmů z různých koutů Evropy a jako každý rok divákům nabídnou ty nejzajímavější snímky současné evropské kinematografie rozdělené do již tradičních programových sekcí, jako například Best Of, €Docs nebo sekce K věci, která bude letos na téma dětí a dospívajících. Dny evropského filmu se ponesou také v rytmu hudby – hudební sekce Film&Music nabídne mimo jiné dokument Yallah! Underground, který vznikl v české koprodukci a představí alternativní hudební scénu na Blízkém východě. V rámci premiéry ho uvede režisér filmu Farid Eslam. Promítána bude také irská hudební komedie od Johna Carneyho, autora oscarového Once, s názvem Sing Street.

Festival zahájí 6. 4. španělský snímek Muž tisíce tváří režiséra Alberta Rodrígueze. Úplatky, korunní svědci, tajné služby i miliardové částky na zahraničních kontech – největší španělská korupční aféra 90. let a příběh muže, který oklamal celé Španělsko. To je napínavý špionážní film, který si odnesl celou řadu cen, zejména oceňující ztvárnění hlavní role, nebo čerstvě cenu Goya za nejlepší adaptovaný scénář. Dramaturg festivalu, Zdeněk Blaha k filmu dodává: „Mám velkou radost z toho, že letos zahajujeme právě novým filmem Alberta Rodrígueze. Tento napínavý politicko-špionážní thriller doplňuje jeho předešlou tvorbu, zejména thrillery Unit 7 a Mokřina, která se na DEF v minulém roce setkala s obrovským zájmem diváků. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, ukazuje velkou korupční kauzu 90. let a s ní spojenou sérii podvodů a únosů, za kterými stál jeden člověk: Francisco Paesa. Toho naprosto excelentně ztvárnil i u nás známý Eduard Fernández.

Na festivalu budete moci zhlédnout hned 8 animovaných filmů a skoro všechno to jsou cenami ověnčené tituly. Mezi starší kousky můžeme zařadit skvělého Iluzionistu, Obchod pro sebevrahy nebo Píseň moře, zatímco Červená želva a Můj život Cukety jste mohli v kinech vidět celkem nedávno. Za zvláštní zmínku stojí určitě animovaný dokument Crulic – cesta na onen svět, který využívá silný vizuální styl, úchvatnou ruční malbu, koláže a fázovou a cut-cut animační techniku, pomocí kterých vypráví příběh Crulice, 33letého Rumuna, který zemřel v polském vězení během protestní hladovky. Jedná se o pozoruhodný, překvapivě kompaktní a nezapomenutelný film, který určitě stojí za vidění.

Tři snímky promítané na festivalu vznikly v rámci minoritní české koprodukce. DEF premiérově uvedou film Sibiřský deník scénáristy a režiséra Viesturse Kairišse, který bude spolu s českou producentkou Juliettou Sichel hostem festivalu. Dalším snímkem je Ministerstvo lásky režiséra Pava Marinkoviće. Spolu s ním festival osobně navštíví herec Slobodan Milovanović a zvukaři Ludvik Bohadlo a Jan Paul. Za osobní účasti tvůrců se představí i česko-slovenský film Pátá loď Ivety Grófové, který získal na Berlinale cenu Křišťálový medvěd, udělovanou dětskou porotou v rámci sekce Generation Kplus.

Filmy jako Já, Daniel Blake, Lůzři, Norský dům, Raw či Zkouška dospělosti, jste již mohli nebo v brzké době budete moci vidět na některých českých festivalech, případně přímo v kinodistribuci. Na DEF budou uvedeny ale i snímky, které k vidění zatím nikde v ČR nebyly. Patří mezi ně například maďarský film Občan, milostné drama o nečekaném vztahu mezi postarším žadatelem o občanství a jeho učitelkou historie. Napínavé drama o muži, který svádí vnitřní boj mezi vlastním svědomím a útlakem systému s názvem Ti, kteří přežili nebo turecko-maďarský Chladný Kalandar, ve kterém budete moci sledovat dojemný příběh Mehmeta a jeho rodiny žijící v horách daleko od moderního světa.

V sekci €Docs je tentokrát zařazeno 5 dokumentárních filmů. Pokud se neštítíte pojídání brouků a zajímají vás nové zdroje potravy, určitě zajděte na dokument Brouci, ve kterém vědec Josh Evans a šéfkuchař Roberto Flore cestují po světě a hledají všemožné jedlé druhy hmyzu. Jako pocta portugalským rybářům a jejich tradicím vznikl snímek Moře z Sines. Co se stane, když se švédský trenér a několik somálských mladíků rozhodne zúčastnit šampionátu v zimním sportu uvidíme ve švédském dokumentu Bezva lidi. A s několika turisty, kteří si přijeli zpříjemnit dovolenou střelbou na trofejní zvěř se přesuneme na lovecký ranč v Namibii. Kdo je lovec a kdo kořist je otázka, kterou si budeme moci položit při sledování rakouského dokumentu Safari. Poslední dokument má potom filmové téma. Pět světů je název dokumentu, který nám ukáže pět světů, pět pohledů na film, pět odlišných vizí. Pět Oscarových italských režisérů v něm vypráví o své cestě k filmu.

Jak již bývá u festivalů zvykem, pořadatelé se snaží divákům nabídnout i bohatý doprovodný program. DEF nabídnou například koncert německého jazzového bubeníka Güntera „Baby“ Sommera společně s dokumentárním filmem Životní sólista, který je mu věnovaný. I na tomto festivalu nebudou chybět filmově kulinářské zážitky v sekci Film Flavour. Při sledování komedie Šíleně šťastná si budete moci pochutnávat na italském menu, v jehož rámci budou podávány například lasagne s lososem a špenátem, telecí spezzatino s bramborami nebo jahodová panna cotta. Červená želva bude doprovázena francouzskými specialitami jako kuřecí kuskus nebo mrkvový dort s karamelem. 10.4. po promítání Písně moře v kině Pilotů se budou moci děti účastnit animované dílny za účasti odborníků ze vzdělávací a talentové platformy Free Cinema. Dospělí, kteří budou chtít proniknout do tajů animace se budou moci účastnit těchto dílen 10.4. v kině Lucerna po projekci Červené želvy.

Výčet všech promítaných filmů a podrobnější informace o doprovodném programu, cenách vstupenek, filmech i časech promítání najdete na stránkách festivalu a samozřejmě jsme pro vás opět naskládali všechny filmy promítané na DEF do přehledného seznamu. Na závěr se s námi nezapomeňte podělit o to, na jaký film během Dnů evropského filmu zajdete a který třeba naopak rozhodně vidět nechcete. Na vaše názory a tipy jsme velmi zvědaví…

Termíny v jednotlivých městech

PRAHA 6. – 13. 4. kino Lucerna, Světozor, Royal a Kino Pilotů
BRNO 14. – 17. 4. kino Scala
BOSKOVICE 18. – 20. 4. kino Panorama
JABLONEC NAD NISOU 18. – 23. 4. kino Junior
HODONÍN 18. – 20. 4. kino Svět
SEMILY 18. – 21. 4. kino Jitřenka
HRADEC KRÁLOVÉ 19. – 21. 4. BIO Central
HAVÍŘOV 20. – 23. 4. kino Centrum

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!