15. 2. 2017

Festivalové okénko: Eiga-sai

Už jsme byli na severu i na jihu a další únorový filmový festival nás zavede na východ. Představuje se Festival japonského filmu.

hlavní obrázek

Nabídka asijských filmů v našich kinech není nijak veliká, proto je Festival japonského filmu a kultury vítaným počinem. Těšit se na něj mohou převážně nadšenci z našeho hlavního města, ale pokud vás zaujme nějaké víkendové představení, jistě si můžete do pražské Lucerny udělat výlet i z o něco vzdálenějších koutů Čech. Moraváci to budou mít blíže do Ostravy, kam by se měl festival přesunout na konci března. Letošní jubilejní 10. ročník, jehož pražská část se uskuteční v termínu 16 – 22. 2., nese podtitul: jak se smějí Japonci.

Vztah Japonců k humoru je velmi specifický. Programový ředitel festivalu, Robin Šóen Heřman, připomíná: „Smích byl na samém počátku japonských dějin a hrál v nich častěji, než by cizince napadlo, zcela zásadní roli. Kdyby se chechotem nepovedlo před věky vylákat z jeskyně sluneční bohyni Amaterasu, svět by dodnes tonul v temnotě. Že prostřednictvím absurdního humoru dosahovali zenoví mistři osvícení, je všeobecně známo, ne každý si ale uvědomí, jak zásadní roli mohl hrát humor pro samuraje v dobách bratrovražedných bojů. Pozoruhodná je i kapitola smíchu vzdorujícího cenzuře v pohnutých letech II. světové války.“ Ve filmové tvorbě nalezneme specifický typ humoru často mimo vyloženě komický žánr, např. v některých historických snímcích či v těch nejlepších japonských hororech – podobně jako tomu bylo a je i ve strašidelných příbězích dávných i soudobých japonských vypravěčů. Některé z těchto aspektů našly své vyjádření i v letošní festivalové dramaturgii.

Festival bude slavnostně zahájen snímkem Půjčovna koček. Jedná se o typický japonský žánrový obrázek, v němž pocit převažuje nad dějem a který nám ukáže, jak kočky dokáží vyplnit díru v lidském srdci. Pokud máte tato chlupatá zvířátka rádi, neměli byste si nechat ujít ani historickou komedii Kočičí samuraj, která vypráví o obávaných samurajích, kteří se v době míru museli v rámci obživy často spokojit i s tak ponižujícími úkoly, jako je péče o kočku. Ovšem budeme se moci přesvědčit, že život kočky, může mít občas skoro stejnou cenu, jako život knížete.

V dávných dobách zůstaneme i u filmu Plovoucí hrad, který se odehrává v roce 1590, kdy vrcholilo Hideyoshiho tažení za sjednocení Japonska. Tato monumentální historická freska je o tom, jak „komediální“ dimenze vztahu k lidem a světu někdy dokáže pohnout dějinami.

Patříte k lidem, kteří se rádi bojí? Jestli ano, film Příčesky je v programu festivalu zařazen právě pro vás. Jedná se o nespoutaný fantasy horror o tom, jak se dá manipulovat s duší, která podle tradičních japonských představ sídlí ve vlasech. Tato lahůdka je pro všechny, kdo se nebojí vnímat realitu a horor netradičním způsobem. Na festivalu bude promítán i jeden akční thriller, ST – Červená a bílá akta, který vypráví příběh tajemného tvůrce sofistikovaného počítačového viru a elitního „vědeckého“ komanda (zkratka „ST“ v názvu znamená „Scientific Task Force“), které je mu na stopě.

Lovec sólokaprů – Poslední den hradu Azuči vypráví o investigativních novinářích, kteří putují časem za svými sólokapry. Tento populární celovečerní film vznikl z úspěšného televizního seriálu a je popisován jako sci-fi komedie s prvky historického pseudodokumentu. Pokud úplně nevíte, co si pod spojením těchto žánrů představit, zajděte se na snímek v neděli 19. 2. podívat.

Takechi Kinato je v zahraničí obdivovaným režisérem, který je ověnčen vavříny z většiny prestižních festivalů a v Japonsku především zbožňovaný bavič. Nám se představí jako autor literární předlohy a představitel klíčové role v satirickém snímku s názvem Zrození patriarchy, který nám ukáže, jak se duchovní fikce může nečekaně změnit v realitu. Dalším satirickým snímkem festivalu je potom Vysoká škola smíchu. V něm se podíváme, jak někdy může propaganda svými cenzurními zásahy paradoxně vytvořit z tuctového dílka skvost. Jednu z hlavních rolí zde ztvárnil Kôji Yakusho, sám původně magistrátní úředník, který zde rozehraje herecký koncert – souboj cenzora humoru s autorem kabaretních her odehrávající se v jedné holé místnosti „úřadu pro kulturu“.

Festival myslí i na ty, kteří by do kina rádi vzali také své děti. Duchaplně úsměvný snímek Kulatý stůl – Kokko a fantazie jednoho léta s nápaditou obrazovou formou, potěší i ty nejmenší. Pojednává o tom, jak komplikovaný svět dospělých a jeho sofistikované pojmy dokáže analyzovat holčička ze třetí třídy obecné školy, jejímž životním mottem je „samota“.

Pokud byste chtěli o Japonsku a jeho kultuře vědět více, festival nabízí také bohatý doprovodný program. Ten se soustředí zejména do víkendu 18. – 19. 2., kdy se budete moci účastnit přednášky, workshopu pro celou rodinu nebo hudebního happeningu, kde zazní zvuky tradičních japonských hudební nástrojů jako jsou bubny taiko, bambusová flétna šakukaši či třístrunná loutna šamisen, nebo sympozia Manganine o žánrech manga a anime, jehož program najdete na jeho webových stránkách. Všechny akce doprovodného programu jsou zdarma a konají se v Mramorovém sále paláce Lucerna. Výjimkou jsou frašky kjógen, na které můžete zajít do velkého sálu kina Lucerna a stejně jako u promítaných filmů za vstup zaplatíte 90 Kč. Tradiční frašky „Papouškování“ a „Mandarinky“ v podání brněnského Divadla kjógenu letos doplní multimediální přednáška největšího žijícího českého experta Ondřeje Hýbla na téma „Tradiční humor v soudobém Japonsku“ a malá interaktivní dílna kjógenu úplně pro všechny. Desetiletí existence festivalu připomene retrospektivní výstava plakátů v kavárně Lucerna.

A teď již souhrnné info na závěr. Všechny potřebné informace o promítacích časech, cenách jednotlivých vstupenek či permanentek naleznete na stránkách festivalu EIGA-SAI. Informace k ostravské části budou zveřejněny na festivalových stránkách s největší pravděpodobností v průběhu března. A ani tentokrát nechybí seznam všech 11 filmů na našem festivalovém profilu. Pokud máte asijskou kinematografii rádi, nebo jste prostě zvědaví, určitě alespoň na jeden film zajděte. A pokud stále nevíte, jakým filmem zaplnit kategorie film s barvou v názvu a film se zvířetem v názvu v naší filmové výzvě, jeden z „kočičích filmů“ či ST – Červená a bílá akta, mohou být přesně těmi filmy, které hledáte…

Líbí se vám japonské filmy? Půjdete se na nějaký podívat?

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!