7. 3. 2017

Festivalové okénko: Febiofest 1. část

Přichází březen a s ním i Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest.

hlavní obrázek

Někdo březen netrpělivě očekává kvůli příchodu prvního jarního dne a ukončení dlouhé nadvlády zimy. Pro jiné může tento měsíc znamenat chmurné období strávené nad daňovým přiznáním. A pro někoho je březen filmovým svátkem. 23. 3. se totiž otevřou brány multikina CineStar na pražském Andělu a všechny jeho sály budou až do 31. 3. hostit Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest. Prostory kina se zaplní nedočkavými a natěšenými diváky třímajícími v rukách lístek na svůj vybraný film. Kdo na Febiofestu už někdy byl, ví, že pouze jeden film mu s největší pravděpodobností stačit nebude. Nabídka totiž bývá veliká, pestrá a opravdu lákavá. Ani mimopražští nezůstanou bez své porce filmů. Regionální ozvěny Febiofestu se rozletí do všech koutů naší republiky 3. – 28. 4.

Protože je Febiofest jedním z největších filmových festivalů u nás a zajímavých informací kolem něj je opravdu mnoho, rozhodli jsme se věnovat mu články rovnou dva. V tomto vás seznámím s některými novinkami v programových sekcích, s informacemi ohledně hostů, jejichž návštěva k tomuto festivalu neodmyslitelně patří a dalšími zajímavostmi. V dalším článku se již budu věnovat převážně programu. Febiofest nabídne okolo 150 filmů, takže hned jak program letošního ročníku spatří světlo světa, pokusím se jím rychle prokousat a seznámit vás s některými zajímavými kusy festivalové nabídky.

Febiofest vznikl již v roce 1993 a od té doby prošel mnohými změnami, ať už v místě konání, v technickém vybavení či skladbě filmů. Dnes již nemusíme běžet do kina pro tištěný program, abychom si mohli vybrat, na který film se zajdeme podívat. Simultánní překlad je také již dávno minulostí. I když díky němu člověk mohl zažít nejednu humornou situaci. Dovolím si jednu osobní vzpomínku na italský film o fotbalových fanoušcích, kteří se snažili dostat do Anglie na veledůležitý fotbalový zápas. Pan překladatel si tehdy zažil perné chvilky. Protože se filmoví hrdinové na cestu do Británie nakonec opravdu vypravili, veškeré dialogy v poslední třetině filmu probíhaly v angličtině. Zoufalost a panika pana překladatele byla cítit i skrz sluchátka. Po 5 minutách marného snažení se nám omluvil, že byl najat na překlad z italštiny a anglicky moc dobře neumí. Moje maminka, která byla tehdy v sále se mnou, anglicky také neuměla ani slovo, takže jak film dopadl, doteď neví. Promítání to bylo vskutku nezapomenutelné a kdykoliv si teď na film vzpomeneme, rozlije se nám po tvářích široký úsměv… Teď jsou již dávno všechny promítací sály vybaveny titulkovacím zařízením, takže podobné situace nenastanou a ač Febiofest nabídne filmy z celého světa, rozumět budete bez problémů.

O změny nebude nouze ani tento rok. Programoví ředitelé Anna Kopecká a Michal Hogenaur se rozhodli trochu provětrat programové sekce. Vzniklo tak několik nových, mezi které patří Central park, sekce, která nám představí mainstreamové filmy či distribuční premiéry. Uveden v ní bude např. britský film Sing Street režiséra Johna Carneyho (Once), vyprávějící o generační vzpouře, která zachvátila Irsko v polovině 80. let. A těšit se můžete i na film Polina, film o dospívání, baletu a tanci, který má na svědomí slavný francouzský choreograf Angelin Preljocaj. Sekce Noční cirkus bude určena hlavně fanouškům bizarních komedií a krvavých a akčních filmů. Jak název sekce napovídá, projekce filmů z Nočního cirkusu budou začínat okolo půlnoci. Hudební nadšenci si budou moct vybírat v sekci hudebních dokumentů různých žánrů a stylů Hi-Fi Docs, nahlédnou například do soukromí slavné kapely ve filmu Oasis: Supersonic, ve snímku Chlápek z Mo'Wax do prostředí britského vydavatelství nebo do života rockové ikony v dokumentu Janis. V programu se objeví nově i sekce Masters prezentující nejaktuálnější díla světoznámých režisérů. Filmové osobnosti, které formovaly a dodnes ovlivňují podobu současné kinematografie, bude zastupovat například dvojnásobný držitel Oscara Ang Lee se svým dramatem Ulička slávy o válečné realitě dramatické bitvy o Irák, či Werner Herzog s ekologický thrillerem Sůl a oheň. Sekce Panorama bude letos zaměřena na současné trendy festivalových filmů, uvidíme v ní tak například poslední snímek Angely Schanelecové Cesta snů, který objel řadu festivalů včetně Toronta, nebo vítěze z Locarna, podmanivý celovečerní debut Lidská vlna argentinského režiséra Eduarda Williamse, který svůj film na festivalu osobně uvede. A programová dramaturgie letošního Febiofestu vyjde vstříc také divákům, kteří mají v oblibě určitý region, ať už Asii, Balkán nebo Skandinávii, zůstává i hlavní soutěž Nová Evropa, která představí deset nadějných evropských debutů.

Ani letos nebude v programu chybět Febiofest Junior. Tato sekce je vzhledem k promítacím časům určena primárně školám, ale pokud budete mít čas, nic vám nebrání zakoupit si na snímky z této sekce lístky a zajít na ně třeba se svými ratolestmi. Mezi animovanými tituly, které letos budou moci diváci vidět, bude například pásmo českého klasika Břetislava Pojara, který je znám především jako tvůrce populárního seriálu Pojďte, pane, budeme si hrát. Dětem je určen i jeden z nejlepších animovaných filmů loňského roku, na Oscary nominovaný příběh devítiletého kluka Můj život Cuketky. Mezi dalšími žánry nabídne Febiofest Junior například francouzský zvířecí dokument Putování tučňáků: Volání oceánu či současnou americkou komedii Slash o introvertním středoškolákovi, který ve svém volném čase píše potají erotické sci-fi povídky. Dobrodružný příběh osmi židovských dětí utíkajících přes okupovanou Francii za 2. světové války, Fannyina cesta, který je natočen na motivy skutečných událostí, potom uvede osobně francouzská režisérka, scenáristka a fotografka Lola Doillonová.

Pořadatelé tohoto mezinárodního filmového festivalu si tradičně zvou na festival hosty zvučných jmen. Letos přijal pozvání například jeden z nejlepších kameramanů současnosti a dlouholetý blízký spolupracovník režiséra Davida Cronenberga, britský kameraman Peter Suschitzky. Kromě Cronenberbových filmů jako Východní přísliby, Crash či Dějiny násilí, stál za kamerou také v případě jedné z epizod Hvězdných válek či komedie Mars útočí!. Febiofest uvede u příležitosti návštěvy Petera Suschitzkyho, jehož úctyhodná filmografie obsahuje více než čtyřicet celovečerních titulů, profilovou přehlídku jeho nejzajímavějších děl. Na červeném koberci, v kině či na pofilmové besedě budete moci vidět i kultovního amerického režiséra a rodáka z Bronxu Abela Ferrara, který se proslavil provokativními neo-noirovými filmy z prostředí New Yorku a spoluprací s velkými studii i hereckými hvězdami, jako jsou Harvey Keitel, Christopher Walken, Steve Buscemi, nebo Gérard Depardieu. Mezi Ferrarovými filmy, které budou na festivalu uvedeny, nebude chybět aktuální dokument Hledání Otce Pia, ani zásadní Poručík s Harveym Keitelem.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 23. 3. v prostorách secesního Obecního domu za přítomnosti mnoha českých hvězd. V české premiéře se na něm bude promítat nový film polské režisérky Agnieszky Hollandové, Přes kosti mrtvých, v němž ztvárnil jednu z klíčových rolí Miroslav Krobot. Tento temný detektivní příběh z polského venkova, který získal na letošním Berlinale cenu Alfreda Bauera pro snímek, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění, uvede na slavnostním zahájení režisérka osobně. Při příležitosti zahájení festivalu jsou každoročně předávány ceny Kristián. Kromě již zmíněných Petera Suschitzkyho a Abela Ferrara, si tuto cenu za celoživotní přínos světové kinematografii letos převezme také dnes již osmdesátiletý Jan Tříska, který přicestuje ze Spojených Států, které jsou teď jeho domovem. Poetické drama Radúz a Mahulena, ve které tato česká hvězda ztvárnila hlavní roli, bude promítáno za účasti Jana Třísky v sobotu 25. března.

Kromě cen Kristián bývá na festivalu udělováno ještě jedno ocenění, festivalová cena Grand Prix. Tu uděluje třiatřicetičlenná porota složená z filmových fanoušků v čele s čestným předsedou z řad veřejně známých osobností. V minulosti to byli například Jan Kaplický, Věra Čáslavská, Dagmar Havlová, Miroslav Ondříček nebo Theodor Pištěk. Předsedou poroty letošního ročníku bude legendární český režisér Juraj Herz, jehož dílo se řadí k české nové vlně a proslavily jej filmy Spalovač mrtvol nebo Petrolejové lampy. Do poroty letošního ročníku se již bohužel přihlásit nemůžete, ovšem pokud vás tato zkušenost láká, příští rok budete mít opět příležitost.

Febiofest ve spolupráci s Berlinale letos již potřetí uvede také mimořádný kulinářský a filmový zážitek spojený s exkluzivními večeřemi nesoucí název berlínské filmové sekce Culinary Cinema. Návštěvníci během jednoho večera uvidí film a po něm se přesunou do přilehlého hotelu andel’s by Vienna House Prague, ve kterém se nachází Restaurant delight. Tady si budou moci pochutnat na menu inspirovaném konkrétním snímkem v podání špičkového šéfkuchaře. Během prvních dvou večerů se bude servírovat menu připravené šéfkuchařem pražské restaurace Le Grill Ondřejem Korábem, třetí večer se bude podávat menu italského šéfkuchaře Mattea De Carli z restaurace Casa De Carli. Obě restaurace byly oceněny umístěním v Michelin Guide. V pátek 24. března se bude promítat noirový thriller o gurmánské i erotické posedlosti Frank a Lola, v sobotu 25. března bude na programu film o slavné dánské restauraci Noma: Moje dokonalá bouře zobrazující rozervanou osobnost jejího šéfkuchaře Reného Redzepiho. V neděli 26. 3. pak bude možné vidět dynamickou italskou komedii Naprostí cizinci. Vstupenky na Culinary Cinema nejsou z nejlevnějších, ale na druhou stranu, filmový a chuťový zážitek to bude jistě výjimečný. Takže pokud vás láká ochutnávka pokrmů od těchto skvělých šéfkuchařů, neváhejte si zakoupit vstupenky, ať již přes Ticketportal nebo na stránkách festivalu. Místa stále jsou.

A tolik k zatím zveřejněným informacím ohledně Febiofestu. Kdo jste nedočkavý, můžete průběžně sledovat webové stránky festivalu a hltat postupně zveřejňované aktuality. Vy ostatní si počkejte na příští článek věnovaný tomuto festivalu, ve kterém vás zahltím tipy na zajímavé filmy, které byste si neměli nechat na Febiofestu ujít.

Zdroj všech použitých fotografií: MFF Praha – Febiofest

Regionální ozvěny

Hradec králové 3 – 5. 4. 2017
Děčín 4 – 6. 4. 2017
Plzeň 5 – 7. 4. 2017
České Budějovice 6 – 8. 4. 2017
Pardubice 10 – 13. 4. 2017
Liberec 11 – 13. 4. 2017
Jihlava 12 – 14. 4. 2017
Chomutov 13 – 15. 4. 2017
Brno 18 – 19. 4. 2017
Olomouc 19 – 21. 4. 2017
Mikulov 21 – 23. 4. 2017
Ostrava 24 – 26. 4. 2017
Zlín 26 – 28. 4. 2017

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!