16. 1. 2007

Babel, Dreamgirls a Helen Mirren jasnými favority Zlatých glóbů

A také Oscarů. Glóby se udělovaly v pondělí 15. ledna, Oscaři se chystají teprve na nominace (23.1.), ale už teď po udělování Zlatých glóbů je jasné, které filmy a osobnosti se budou o Oscary při jejich 79. udělování v Kodak Theater v Los Angelese ucházet.

Babel - mozaikovité drama Alejandra Gonzaleze Inarritu (Zlatý glóbus za nejlepší drama), muzikál Dreamgirls Billa Condona (tři Zlaté glóby - za nejlepší komedii/muzikál a herecké výkony ve vedlejších kategoriích pro Eddieho Murphyho a Jennifer Hudson), gangsterka Martina Scorseseho Skrytá identita (cena za režii) a biografické drama Královna Stephena Frearse (cena pro zřejmě již neotřesitelnou Helen Mirren v hlavní roli a za scénář).
Helen Mirren má podle všech předpokladů (získává jednu cenu za druhou a filmu opravdu kraluje) Oscara v kapse, ale kdoví - v posledních deseti letech nezískala cenu žádná žena starší 40 let (tudíž nelze předpokládat, že by ji porazila Meryl Streep, i když získala Glóbus v kategorii komedie/muzikál a v Ďábel nosí Pradu je skutečně ďábelsky neuvěřitelná). Možná ale dvaašedesátiletá herečka tento už zažitý zvyk konečně prolomí, protože o žádné jiné podstatně mladší kandidátce se vůbec nemluví.

Ač Zlatý glóbus získali Forest Whitaker (Poslední skotský král) a stále populárnější Sacha Baron Cohen (mimochodem ve skutečnosti dost velký fešák), jejich šance nejsou tak vysoké jako u Helen Mirren. Poslední skotský král není žádným trhákem, Borat je zase dost kontroverzní film. Na Oscara si může tedy klidně pomýšlet i Leonardo DiCaprio za Skrytou identitu nebo zatím dosud neoceněný Peter O'Toole (Venus).

Všechny vítěze Zlatých glóbů včetně nominací najdete na oficiálním webu kulatých cen a opravdu kvantum obrázků z červeného koberce i samotného vyhlašování na webu Yahoo. Některým herečkám to opravdu dost slušelo.

Oscaři se budou předávat v neděli 25. února a přenos můžete i u nás a na Slovensku sledovat již tradičně živě od 02:00 ráno z neděle na pondělí na HBO.

Veronika
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!